Makine Mühendisliği Bölümü

Makine Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Makine mühendisliği bölümünde genellikle temel mühendislik derslerinden başlayarak makine mühendisliği alanının temel derslerine geçilir. Makine mühendisleri, tasarımların güvenli, verimli ve güvenilir bir şekilde çalışmasını sağlamak için analizlerinde hareket, enerji ve kuvvet ilkelerini kullanır. Dolayısıyla makine mühendisliği eğitiminin temeli, lise fizik derslerinde öğretilen kavramlar ve tüm mühendislik alanlarında en önemli araç olan uygulamalı matematiktir.

Bazı temel dersler arasında matematik, fizik, malzeme bilimi ve elektrik elektronik bulunur. Verilen tüm derslerin yanı sıra proje tabanlı dersler ve laboratuvar çalışmaları da yer almaktadır. Teorik bilgileri öğrenirken pratik beceriler geliştirmeyi de hedefler. Makine mühendisliği dersleri öğrencilerin makinelerin nasıl çalıştığını anlamaları ve herhangi bir aksaklıkta çözümler üretebilmeleri için gerekli temel bilgi ve beceriyi sağlar. 

İlk yıldaki temel konular mühendislik eğitiminde yaygın olan matematik, fizik ve kimyadır. İkinci ve üçüncü yıllarda mukavemet, statik, mekanik, diferansiyel denklemler, üretim teknolojisi, malzeme bilimi, akışkanlar mekaniği, termodinamik, mekanik elemanlar, ısı transferi, sistem dinamiği ve kontrolü, mekanik teori ve mekanik temeller gibi konular öğretilmektedir. Elektrik ve elektronik ve bilgisayar bilimleri de öğretilmektedir. Programlama ve endüstri mühendisliği gibi ek dersler de sunulmaktadır. Son yıl, makine mühendisliği tasarım dersi ve öğrencinin uzmanlaşmak istediği alanda teknik seçmeli ders içerir.

Makine Mühendisliği üzerine eğitim almayı amaçlayan ve tercih listelerinde bu bölüme yer verecek olan aday öğrenciler;

  • Teknik Resim,
  • Bilgisayar Destekli Çizim,
  • Termodinamik,
  • Statik,
  • Mukavemet,
  • Ölçme ve Kontrol,
  • İmal Usulleri,
  • Akışkanlar Mekaniği,
  • İçten Yanmalı Motorlar,
  • Motor Elemanları,
  • Hidrolik Makineler,
  • İmalatta PLC Kullanımı,
  • Makine Teorisi ve Dinamiği,
  • Yakıtlar ve Yanma,
  • Alternatif Enerji Kaynakları

ve benzeri daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri içerisinde sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Makine Mühendisliği Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanır ve mezunlar “Makine Mühendisi” ünvanına sahip olur.

Bölüme devam ederken yüksek başarı gösterirsen Makine Mühendisliği yan dalları arasından birini seçerek sertifika kazanabilirsin. “Mühendis Formasyon Eğitim Programı” ile Makine Mühendisliği formasyon eğitimini alarak sektörde öne çıkabilirsin.Bu bölümde uzaktan eğitimle öğrenim almak isteyenler için ise Açıköğretim Makine Mühendisliği bölümü bulunmuyor.

Bölümü bitiren öğrenciler farklı alanlarda yüksek lisans yapabilirler. Makine mühendisliği yüksek lisans alanları arasında;

  • Termodinamik 
  • Mekanik
  • Makine Teorisi ve Dinamiği
  • Konstrüksiyon ve İmalat
  • Enerji gibi bölümler yer alır.

Makine Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Makine mühendisleri yeni makinelerin tasarımını yaparlar ve mevcut makinelerin çalışırkenki performansını değerlendirir. Ayrıca makinelerin enerji verimliliğini artırmak ve kalite kontrolü sağlamak gibi görevleri de üstlenirler. 

Üretim aşamasında gerekli uygulamaları hayata geçirerek iş piyasasına fayda sağlayacak makinelerin üretiminde rol almaktır.

Makine Mühendisliği Bölümü Nedir?

Makine mühendisliği; mekanik sistemler tasarlamak, analiz etmek, üretmek ve bakımını yapmak için mühendislik fiziği ve matematik ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik disiplinidir. Mühendislik disiplinlerinin en eski ve en genişlerinden biridir.

Makine mühendisliği alanı, dinamik, mekanik, elektrik, termodinamik, malzeme bilimi, yapısal analiz ve gibi belli başlı alanların anlaşılmasını gerektirir. Bu temel ilkelere ek olarak makine mühendisleri, üretim tesislerini, endüstriyel ekipman ve makineleri, ısıtma ve soğutma sistemlerini tasarlamak ve analiz etmek için çalışırlar. Ayrıca bilgisayar destekli tasarım (CAD), bilgisayar destekli üretim (CAM) ve ürün yaşam döngüsü yönetimi, ulaşım sistemleri, uçak, deniz taşıtları, robotik, tıbbi cihazlar, silahlar ve diğerleri de bölüm mezunlarının uzmanlıkları arasına girer. 

Mekanik ürünleri tasarlamak, geliştirmek, bakımını yapmak ve onarmak için çeşitli teknik araç ve programları kullanan kişilere makine mühendisleri denir. Makine mühendisleri iş hayatında birçok zorlukla karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle düşünme yeteneğinin üst düzeyde olması gerekir. İlgi alanları makineler üzerine olan kişiler bu bölümü tercih etmektedir. Elektrik/elektronik mühendisleri, yazılım mühendisleri ve mekatronik mühendisleriyle birlikte bağlantılı olarak çalışır.

Makina mühendislerinin çalıştıkları en önemli sektörler arasında otomotiv sanayi, savunma sanayi, makina imalat sanayi, havacılık ve uzay sanayi, enerji gibi sektörler yer alır.

Makine mühendisliği bölümünün amacı makinelerin verimliliğini artırmak ve yenilikçi çözümler üretmektir. Bu bölümde okuyan öğrenciler mekanik sistemlerin çalışma prensiplerini öğrenir ve öğrenilen prensipleri iş hayatında uygulama becerisi kazandırır.

Makine Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Makine Mühendisliği, üniversitelerde Mühendislik Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca sayısal puan türüne göre tercih edilebilir. 

Makina Mühendisliği Bölümü öğrencileri Lisans derecesini alabilmek için, endüstri kuruluşlarında staj yapmak zorundadır. Makine mühendisleri şuralarda staj yaparlar:

  • Gıda ve İçki Sanayi
  •  Dokuma (Tekstil), Deri ve Giyim Sanayii
  • Maden Sanayi
  •  Otomotiv ve Madeni Eşya Sanayi
  •  Petrol ve Kimya Sanayii
  •  Taş ve Toprağa Dayalı Sanayii
  •  Orman Ürünleri Sanayii
  •  Otomasyon ve İklimlendirme Sanayii
  •  Elektrik/Elektronik Sanayii
  •  Uzay ve Havacılık Sanayii
  •  Enerji Üretimi Sanayii

Makine Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Makine Mühendisliği çalışma alanları oldukça fazladır. Mezunlar, üretimin gerçekleştiği her kurum ve kuruluşta görev alabilirler. Birbirinden farklı her sektörde fabrikasyon süreçlerinde makine kullanımı söz konusu olduğu için makine mühendisleri üretim departmanlarında fabrikalarda yer alabilirler. Makine mühendisleri için iş olanakları mezuniyet derecesine, uzmanlık alanına ve deneyim düzeyine bağlı olarak değişim gösterir. Yabancı dili iyi derecede bilenler için yurt dışında çalışma imkanı da vardır. 

Makine mühendisliği; makinelerin tasarımını, üretimini ve işleyişini inceleyen bilim dalıdır. Makine mühendisleri tasarım, araştırma ve geliştirme, üretim ve kalite kontrol gibi çeşitli görevlerde yer alır. Geniş bir iş alanına sahiptir. Genellikle enerji sistemleri, otomotiv, imalat ve endüstri gibi çeşitli alanlarda çalışır. Enerji sektöründe üretim süreçlerinde de görev alır.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Abdullah Gül ÜniversitesiMakine Mühendisliği (İngilizce)SAY60387,46548126,983
2Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji ÜniversitesiMakine Mühendisliği (İngilizce)SAY65345,14563198,708
3Afyon Kocatepe ÜniversitesiMakine MühendisliğiSAY45312,7111283,224
4Akdeniz ÜniversitesiMakine MühendisliğiSAY70406,52816102,681
5Aksaray ÜniversitesiMakine MühendisliğiSAY20308,0787298,563

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Makine Mühendisliği mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Boğaziçi ÜniversitesiMakine MühendisliğiSAY51.0
2İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)Makine MühendisliğiSAY50.9
3Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ)Makine MühendisliğiSAY48.4
4Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)Makine MühendisliğiSAY47.8
5Koç ÜniversitesiMakine MühendisliğiSAY44.0

Makine Mühendisliği Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Makine Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Makine Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

113.926Toplam Kullanıcı
1. Otomotiv
%13.36
2. İnşaat
%5.69
3. Üretim / Endüstriyel Ürünler
%5.44
4. Mühendislik Hizmetleri
%4.6
5. Bilişim Makine ve Ekipmanları
%4.17

Makine Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Mühendislik
%31.59
2. Üretim / İmalat
%19.69
3. AR-GE
%10.06
4. Bakım / Onarım
%6.14
5. Teknik
%4.77
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!