Üniversitelerin Sinema ve Televizyon bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Sinema ve televizyon yıllardır hayatımızın içerisinde sağlam bir yer edinmiş önemli bir iletişim aracıdır. Her geçen gün ile daha da yaygınlaşan ve sektör içerisinde üretilen ürün sayısı artması ile sinema ve televizyon bölümü aday öğrenciler için de önemli bir bölüm olmuştur.
Sinema ve Televizyon bölümünün amacı, yeni iletişim teknolojilerini medya içerisinde verimli kullanabilecek medya içerisinde etkin rol alacak ve yeni fikirler ile sektörü besleyecek öğrenciler yetiştirmektir.
Sinema ve Televizyon bölümünü okuyup sinema ve televizyon endüstrisinde çalışmayı düşünen kişilerde yaratıcı, disiplinli, yenilikçi, modern, sorumluluk sahibi, sosyal gibi özellikler aranmaktadır.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörÜniversite tercih dönemi üniversite sınavı sonrası başlayan, öğrenciler için heyecanlı ve stresli bir dönemdir. Bu önemli süreçte öğrenciler kendi ilgi, alaka ve kariyer hedeflerine uygun bölümler arasında tercih yaparlar. Tercih yaparken gelecek planlarınla birlikte tercih etmeyi düşündüğün bölüm ve bölümlerin taban puanları, başarı sıralamaları, kontenjanları ve iş imkanlar gibi konular ön plana çıkar. Eğer ki sanat ve sinema dünyasına ilgin varsa sinema ve televizyon bölümü bu sektörde ilerlemeni ve gelişimini sağlaman adına en uygun yerdir. Sen de sinema sektörü içerisinde bulunmayı düşünüyor ve üniversite eğitimiyle ilgileniyorsan sinema ve televizyon tercih edebilirsin. YKS sınavı ile öğrenci alan sinema ve televizyon bölümünde önemli olan sinema ve televizyon taban puanları ve başarı sıralamaları gibi etkenlerdir. Sinema ve televizyon bölümü tercihlerinden biriyse sinema ve televizyon bölümü taban puanları ve sinema ve televizyon sıralama listesini inceleyip hayalindeki sektöre ilk adımını atabilirsin.
Üniversitelerin ve bölümlerinin taban puanları her yıl değişiklik göstermekte olan ve üniversite tercih listesi için önemli olan bir unsurdur. Üniversitelerin taban puanları o bölümü tercih eden öğrenciler, üniversitenin kalitesi ve bölümlerin kalitesi gibi çeşitli etmenlerle her yıl değişen puan türleridir. Sinema ve televizyon taban puanları da diğer her bölümde olduğu gibi okullara ve yıllara göre değişkenlik gösterir. Sinema ve televizyon bölümü TS (sözel) bölümünden bir öğrenci olmakla birlikte güzel sanatlar fakültesi sinema ve televizyon bölümü taban puanları bulunduğu üniversiteye göre geniş puan aralığına sahip olan bir bölümdür. Ülkemizde Bahçeşehir Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi gibi çok sayıda köklü okulda Sinema ve televizyon bölümü mevcuttur. Bu üniversitelerin sinema ve televizyon taban puanları son yıllarda 413 puan ve 252 puan gibi geniş bir puan aralığında değişiklik göstermiştir. Ayrıca kontenjanı dolmayan bölümlerde taban puan olmaksızın bölümlere girebilirsin. Sinema ve televizyon tercih puanlarını incelerken sinema ve televizyon başarı sıralaması listesini de inceleyip en yüksek puanlı bölümü tercih listenin en başına ekleyecek biçimde sıralamanı yapıp tercih listeni daha doğru biçimde şekillendirebilirsin. Eğer sinema dünyası senin de ilgini çekiyor ve bu alanda eğitimli bir isim olarak ilerlemek istiyorsan üniversite taban puanları sayfasından sinema ve televizyon bölümü puanları listesini inceleyip hayallerine bir adım daha yaklaşabilirsin.
Dilediğin bölümü tercih ettikten sonra taban puanlarını inceleyip tercih listeni şekillendirirken ilgilendiğin bölümün son yıllardaki başarı sıralamalarını incelemen en az taban puanlarını incelemen kadar önemlidir. Başarı sıralamaları her yıl değişkenlik göstermekle birlikte kendi başarı sıralamanı geçmiş yıllardaki başarı sıralamalarıyla karşılaştırıp tercih listeni yapman dilediğin bölüme girmen açısından faydalı olacaktır. Sinema ve televizyon başarı sıralaması da en az sinema ve televizyon puanları kadar önemlidir. Bahçeşehir Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi gibi üniversitelerin son yıllardaki başarı sıralamalarına bakıldığında 2000 ile 300.000 arasında aynı sinema ve televizyon taban puanlarında olduğu gibi geniş bir aralık görülür. Aynı sinema ve televizyon taban puanlarında olduğu gibi burada da başarı sıralaması en yüksekten en düşüğe doğru olacak biçimde yapacağın bir sıralamada dilediğin bölüme girmen kolaylaşacaktır. Eğer sinema ve televizyon bölümünü istiyor ve tercih listeni bu şekilde yapmak istiyorsan üniversite taban puanları ve başarı sıralamaları listesinden sinema ve televizyon üniversite puanları ile birlikte sinema ve televizyon başarı sıralamalarını inceleyebilirsin.
Tercih etmeyi düşündüğün ve istediğin bölümleri incelerken elbette dikkat etmen gereken unsurların sayısı çoktur. Hayallerini süsleyen bölümün eğitimi, taban puanları, başarı sıralamaları, kontenjanı ve iş istihdamı gibi durumlar vardır. Sinema ve televizyon bölümü, güzel sanatlar fakültesinde bulunan bir bölüm olduğundan iletişim fakültesinde bulunan radyo televizyon ve sinema bölümünden farklı olarak ağırlıklı biçimde sanat eğitimi verir. Geçmiş yıllarda iş imkanları daha düşük olan sinema ve televizyon bölümünün iş imkanları dijital televizyonların artışıyla artmayı başlamış ve bununla birlikte sinema ve televizyon taban puanları da artış göstermiştir. Sinema ve televizyon bölümü yönetmen olmak isteyen yönetmen adayları için son derece doğru bir bölümdür ve bölümün ilk amacı da akademik eğitime sahip yönetmen yetiştirmektir. Elbette yönetmenlik son derece karmaşık ve zor bir iş olduğundan sinema ve televizyon mezunları öncelikle sinema ve televizyon sektöründe ışık şefliği, ses sorumlusu, set asistanı, yönetmen asistanı gibi çeşitli pozisyonlarda çalışabilir. Gerek TRT gibi kamu kurumlarında gerekse özel sektörde bu bağlamda çeşitli imkanlar bulunur. Sinema ve televizyon tercih edecek kişiler yalnızca sinema ve televizyon taban puanlarını almış kişiler değil her bölümde olduğu gibi bu alana ilgili kişiler olmalıdır. Eğer bu bölüme ilgin varsa ve bölüm hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsan sinema ve televizyon bölümü sayfasını ziyaret edebilirsin ve sinema ve televizyon taban puanları, başarı sıralaması gibi etmenlerin yanında bölüm ve bölüm iş imkanları gibi birçok konu hakkında bilgi sahibi olabilirsin.
Her bölümün istihdam durumu, üniversitenin kapasitesi gibi etkenler dahilinde bir kontenjanı vardır. Sinema ve televizyon kontenjan listesi çok sayıda üniversitede yer aldığından fazladır. Kontenjanı daha düşük olan okulların taban puanı da buna paralel olarak yükseliş gösterir. Özel okulların tam burslu kontenjanı genelde devlet okullarına ve özel okulların %50 burslu-burssuz seçeneklerine göre daha düşüktür. Sinema ve televizyon taban puanları ve başarı sıralamaları da bu kontenjanları etkiler. Eğer sinemanın ve sanat alanının yaratıcı dünyası sana uygunsa ve hayalin bu alanda ilerlemekse sinema ve televizyon taban puanları, başarı sıralamaları ve kontenjanlarını inceleyip tercihini sinema ve televizyon bölümünden yana kullanabilirsin.
Sinema ve Televizyon bölümü taban puanı 450,62833 Bahçeşehir Üniversitesi, YKS verilerine göre en yüksek sıralamaya sahip olan eğitim kurumu olarak öne çıkar. İlgili programa alım yapan üniversiteler arasında en düşük taban puan ise 210,33696 ile İstanbul Okan Üniversitesine aittir. Yüksek kontenjan sağlayan eğitim kurumları arasında bulunan Afyon Kocatepe ve Akdeniz Üniversitesi, söz konusu bölüm için gereken taban puan bakımından değerlendirildiğinde ilk sıralarda bulunur. 370,69826 puan sınırını koruduğun takdirde Anadolu Üniversitesinde de Sinema ve Televizyon bölümü eğitimi alabilirsin....