Üniversitelerin Tarih Öncesi Arkeolojisi bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Üniversiteler | Bölümler | Puan Türü | Kontenjan | Taban Puan | Başarı Sırası | |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Ankara Üniversitesi | Tarih Öncesi Arkeolojisi (4 Yıllık) | EA | 31 | 284,51914 | 466,719 |
2 | İstanbul Üniversitesi | Tarih Öncesi Arkeolojisi (4 Yıllık) | EA | 31 | 291,0007 | 414,535 |
Tarih Öncesi Arkeolojisi Bölümü nedir sorusu şöyle cevaplanabilir; arkeolog adayları yetiştiren bölümdür. Ancak bu bölüm ile Arkeoloji bölümü arasında bazı farklar bulunur. Tarih Öncesi Arkeolojisi bölümü, Anadolu ve Ön Asya'nın M.Ö. 8000- 750 yılları arasına odaklanmış, bahsi geçen bölge ve zaman üzerinde uzmanlaşmış arkeologları yetiştiren bölümdür. Tarih Öncesi Arkeolojisi Bölümü, Prehistorya ve Ön Asya Arkeolojisi olarak da tanımlanır. Tarih Öncesi Arkeolojisi mezunları, arkeolog ünvanı alırlar.
Bölümde okumak istiyorsan tarih ve arkeoloji gibi alanlara meraklı olmanın yanında araştırmayı seven ve ezber yeteneğine sahip olman önemlidir.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörTürkiye’de üniversitede eğitim hakkına sahip olmak istiyorsan ilk olarak YKS olarak adlandırılan yükseköğretim sınavına girmen gerekir. YKS sınavından çıkan sonuç seni tercih sürecine götürür. Yaptığın tercihlerin durumuna göre üniversiteyi kazanır veya açıkta kalırsın. Zorlu geçen bu süreci atlatmak için bazı terimlerin ne olduğu ve hangi özelliklere sahip olduğunu bilmen gerekir. Taban puanlarda bunlardan ilki ve en önemlilerden birini oluşturur. Taban puanları sayısal veriler yardımıyla sınava giren adayların zihninde üniversite puanları ile ilgili canlanan sorulara yanıtlama görevi üstlenir. Üniversite puanlarını doğrudan sunduğu için kıyaslama avantajının kullanmanı sağlar. Pozitif ve negatif yönlerini tartarak doğru karar vermende yardımcı olabilir. Geleceğin için tarih öncesi arkeolojisi bölümünü düşünürsen tarih öncesi arkeolojisi taban puanları listesini analizlerinde bolca bahsetmen ve vurgulaman gerekir. Tarih öncesi arkeolojisi puanları dışında bölümle ilgili daha fazla bilgi toplamak istiyorsan Kariyer.net'in tarih öncesi arkeolojisi bölümü sayfasına ulaşabilirsin. Birçok bilgiyi bünyesinde barındıran bu sayfa senin için yaralı bir kaynak olma özelliği taşır.
Geçen senenin bölümdeki en düşük puan alan öğrencisini temsil eden taban puan uygulaması öğrencilere hangi yoldan gitmeleri gerektiğini anlattığı için kullanışlı bir parametre özelliği taşır. Birçok açıdan bakarak üniversitelerin bütün yönlerini açığa çıkaran taban puanları seneler içinde değişim geçirebilirler. Bunun başlıca sebebi YKS sınavında adayların verdikleri cevaplarla ilgilidir. Yanlış cevap sayısı yükseldikçe taban puanlar hızla gerilemeye başlar. Sınavın kolay olduğu senelerde ise taban puanının diğer yıllara göre yükselmiş olduğunu görebilirsin. Tarih öncesi arkeolojisi tercih puanlarını incelerken de bahsedilen senelik değişimlerin hesabını iyi yapman gerekir. Yapabileceğin yanlış hatları minimuma indirmek istiyorsan en kötü durum senaryosunu baz alarak bir plan oluşturmak işini kolaylaştırabilir.
Fakültelerin Türkiye genelinde hangi sıra aralığında bulunduğunun bilgisini adaylarla paylaşan başarı sıralaması adayların her anlamda üniversiteleri yakından tanımasında yardımcı olur. Barındırdığı avantajlar sayesinde en sık kullanılan parametreler arasında gösterilir. Tarih öncesi arkeolojisi bölümü alanında bir ihtisas hedefin varsa bu bölümün başarı sıralamaları da senin için önemli bir terim halini almalıdır. Çünkü bu terim üzerinden yapacağın tetkikler sayesinde kendine en uygun seçenekleri bulabilir, onlar üzerine odak noktanı arttırabilirsin. Tarih öncesi arkeolojisi başarı sıralaması sayesinde sen de Türkiye genelindeki fakülteleri tarayabilir, sana uygun olanları eşleyerek analizlerini onlar üzerinde derinleştirebilirsin. İnternet üzerine yapacağın aramalarda genel terimler kullanarak daha kolay ve hızlı bilgilere ulaşma imkânın olabilir. Tarih öncesi arkeolojisi sıralama veya tarih öncesi arkeolojisi üniversite başarı sıralaması bu örneklerden bazıları olabilir.
Bütün parametreleri yakından tanıma safhası bitirdiysen tercih sürecine artık hazır olduğun anlamına gelir. Bu süreçte karşına çıkan bütün üniversiteleri inceler ve sana uygun olarak gördüklerini ÖSYM‘nin senin için hazırladığı bir listeye yazmaya çalışırsın. Bahsedilen bu görevleri 1 haftalık zaman diliminde gerçekleştirmeye çalışmak bazı adaylara göre zor gibi gelebilir. Fakat yılmamalı ve araştırmalarını her faktörü kapsayacak şekilde genişleterek ilerlemelisin. Herhangi bir unsuru önemsiz diyerekten atlaman halinde geleceğin adına hatalı kararlar alabileceğini unutmamalısın. Geleceğinin hangi yöne doğru yol alacağını belirleyen bir süreç olduğu için atacağın adımlarda dikkatli olmalısın. Tarih öncesi arkeolojisi tercih sürecini yönetirken de aynı hassasiyeti gösterirsen seçimlerinde başarı olma şansını arttırabilirsin. Puan ve sıralama dışında kontenjan, şehir seçimi gibi faktörleri de karar aşamasında düşünmelisin. Tarih öncesi arkeolojisi bölümünü düşünüyorsan Türkiye’de bu eğitim sunan fakülte sayısı sadece 2’dir. İstanbul Üniversitesini istiyorsan sınavdan aldığın puanın en azından 300’e yakın olması gerekir. Çünkü bu eğitim kurumunun taban puanları yaklaşık olarak 270-295 puan arasında bir dağılıma sahiptir. Ayrıca sıralamada da ilk 450.000’nin içine girmen gerekir. Diğer yandan, Ankara Üniversitesi de bu bölümün eğitimini sunan ikinci üniversite olma unvanını taşır. Bu bölüme giriş hakkı için ise YKS sınavından en az 270 gibi bir puan alman gerekir. Sıralamada da ilk 580.000’lik dilimde olmak bu üniversite için yeterli bir seviye olabilir. Bu fakülte İstanbul Üniversitesiyle karşılaştırıldığında puan ve sıralama açısından daha makul seviyede olduğu gözlemlenebilir. Puan ve sıralama ikilinin iyi olduğunu düşünüyorsan İstanbul Üniversitesini düşünebilirsin. Aksi takdirde, tercihini Ankara Üniversitesinden yana kullanmak senin için iyi bir fikir olabilir.
Bölümdeki kişi kapasitesini sayısal veriler yoluyla adaylara anlatan kontenjan terimi bazı üniversitelerde fazla iken bazı üniversitelerde az sayıda olabilir. Bu üniversitelerin kararlarına bağlı bir durumdur ve kimi zaman dilimlerinde bazı değişimler gözlenebilir. En temel sebebi de bölüme olan talepten kaynaklanır. Üniversite yönetimi az talep edilen bölümlerde kontenjan açısında azalma kararına gidebilir. Fakat bu azalmalar kimi zaman bölüme giriş konusunda rekabetin de filizlenmesine yol açabilir. Bu duruma karşı kontenjanı fazla olan fakültelere doğru tercihlerini kaydırman gerekebilir. Tarih öncesi arkeolojisi kontenjan sayıları içinde aynı durum geçerlidir. Neyse ki, bu bölümün eğitimini veren iki üniversitenin kontenjan sayısı da girişleri zorlamayacak düzeydedir. Bu nedenle puan ve sıralamanın uyduğu müddetçe kontenjanı daha fazla olan fakülteyi tercih listende öncelik verebilirsin. Bahsedilen tüm parametreleri bölüm ile yapacağın analizlerinde etkin bir şekilde faydalanmak istiyorsan Kariyer.net'in tercih motoru sayfasını deneyebilirsin. Adı geçen tarih öncesi arkeolojisi taban puanları gibi verileri kullanarak ideal bölüm ve üniversiteyi inceleyebilir, uygun olması takdirinde listene ekleyebilirsin.
Prehistorya ve ön Asya arkeolojisi olarak da bilinen Tarih Öncesi Arkeolojisi Bölümü, 4 yıllık lisans programları içerisinde yer alır. 2023 yılı Tarih Öncesi Arkeolojisi Bölümü taban puanı en yüksek olan üniversiteler arasında yer alan İstanbul Üniversitesi, 293.35644 puana sahiptir. Ankara Üniversitesi, 268.7073 taban puanı ile alım gerçekleştirerek alanında uzman akademisyenleri yetiştirir. YKS verilerine göre almış olduğun taban puan oranları doğrultusunda Tarih Öncesi Arkeolojisi Bölümünü tercih listene ekleyebilirsin....