Üniversitelerin Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Üniversiteler | Bölümler | Puan Türü | Kontenjan | Taban Puan | Başarı Sırası | |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Düzce Üniversitesi | Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji (4 Yıllık) | SÖZ | 42 | 271,68282 | 635,801 |
2 | İstanbul Üniversitesi | Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji (4 Yıllık) | SÖZ | 31 | 397,24735 | 35,258 |
Tiyatro eleştirmenliği ve dramaturji bölümü sanat ve edebiyat temelli bir lisans programıdır. Bölüme dair araştırma yapılırken akla ilk olarak tiyatro eleştirmenliği ve dramaturji nedir sorusu gelebilir. Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji; tiyatro eleştirmeni, dramaturg ve tiyatro araştırmacısı yetiştiren bir bölümdür. Bu programın amacı tiyatronun bilimsel yönüyle ilgilenen, tiyatro özelinde çalışmalar yapacak ve kuramlar oluşturacak bireyler yetiştirmektir. Ülkemizde tiyatronun uluslararası düzeyde tanınırlığının artması ve geliştirilmesi için çalışmalar yapacak, alanında yetkin dramaturglar ve eleştirmenler yetiştirilmesi de programın amaçları arasında yer alır. Eleştirel düşünmenin amaçlandığı bölümde öğrencilere; yazarlık, senaristlik, diyalog yazarlığı ve eleştirmenlik gibi alanlarda da yeterli donanım sağlanmaktadır. Eğitim süresince; tiyatro sanatının farklı yönlerini anlama, eleştirel düşünme, yaratıcı yazma ve sahneleme yetenekleri gibi çeşitli beceriler kazandırılır. İlgili dersleri alarak mezun olmaya hak kazanan öğrenciler; tiyatro eleştirmeni, dramaturg, oyun yazarı, yönetmen veya tiyatro yöneticisi gibi çeşitli kariyer yollarına girebilirler.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörTürkiye’de iki ya da dört yıllık üniversite okumak isteyen öğrenciler her yıl düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girmek zorundadır. Eğitim öğretim yılının sona ermesiyle düzenlenen merkezi yerleştirme sınavı, öğrencilerin üniversite hayatını belirleyen en önemli aşamalardan biridir. Aday öğrencilerin hangi üniversite, hangi fakülte ve hangi bölümde okuyacağı bu sınavda alacağı puana ve başarı sıralamasına göre belirlenir. Bu yüzden üniversiteye yerleştirme sınavında elde edeceğin derece okumak istediğin üniversite ve bölüme ne kadar yakın ise o bölüme yerleşme ihtimalin de o kadar yüksek olur. Bu yüzden tiyatro eleştirmenliği ve dramaturji bölümü okumak gibi bir hedefin var ise tiyatro eleştirmenliği ve dramaturji bölümü puanları hakkında araştırma yapabilirsin.
Örneğin; İstanbul Üniversitesi, tiyatro eleştirmenliği ve dramaturji tercih puanları, her sene öğrencilerin merkezi yerleştirme sınavı başarısı baz alınarak yenilenir. Söz konusu bölümün, 2022 yılında, en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 388,761 olarak belirlenmiştir. Aynı bölümün 2021 yılında en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 342,490 olarak belirlenirken, 2020 yılında ise en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 380,520 olarak belirlenmiştir. Yani İstanbul Üniversitesi, tiyatro eleştirmenliği ve dramaturji bölümüne, her sene birbirinden farklı taban puanları ile alım yapmaktadır. Bununla birlikte, Düzce Üniversitesi tiyatro eleştirmenliği ve dramaturji bölümünün ise 2022 yılında, en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 262,835 olarak belirlenmiştir. Aynı programın 2021 yılında en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 216,564 olarak belirlenirken, 2020 yılında ise en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 252,286 olarak belirlenmiştir. Örnekten de görebileceğin gibi tiyatro eleştirmenliği ve dramaturji taban puanları değişken verilerdir. Bu nedenle tercih noktasında tek başına yeterli olmayabilir. Başarı sıralamalarını da tiyatro eleştirmenliği ve dramaturji bölümü taban puanları gibi araştırman gerekir.
Üniversite ve bölümlerin başarı sıralaması da taban puanlarında olduğu gibi her sene değişir. Orta öğretim kurumundan mezun olan öğrencilerin girmiş oldukları YKS’de elde ettikleri başarı burada temel kabul edilir. En eski sanat dallarından biri olan tiyatro bölümlerinin sıralaması da aynı kriterlere göre belirlenir. Tiyatro eleştirmenliği ve dramaturji başarı sıralaması YKS'de bu bölümü terci eden öğrencilerin pozisyonu ile belirlenir. Bu yüzden, bir bölümü tercih etmeden önce taban puanı bilgilerine ve başarı sıralamasına bakman gerekir. İstanbul Üniversitesi, tiyatro eleştirmenliği ve dramaturji sıralama bilgisi de diğer pek çok bilgide olduğu gibi her sene yeniden güncellenir. Bu bölüme, 2022 yılında, en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 34.259 olarak belirlenmiştir. Aynı bölüme 2021 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 32.710 olarak, 2020 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması ise 25.073 olarak belirlenmiştir. Düzce Üniversitesi tiyatro eleştirmenliği ve dramaturji bölümünün, 2022 yılında, en düşük puan ile aldığı öğrencinin başarı sıralaması 679.133 olarak belirlenmiştir. Aynı programın 2021 yılında en düşük puan ile aldığı öğrencinin başarı sıralaması 553.329 olarak belirlenirken, 2020 yılında ise en düşük puan ile aldığı öğrencinin başarı sıralaması 487.715 olarak belirlenmiştir. Yani, iki üniversite arasında 500-600 bin kişilik bir sıralama farklı bulunur.
YKS’ye giren her öğrenci tercih yapma hakkına sahiptir. Her öğrenci en fazla 30 tercih yapabilmektedir. Tercihlerini okumak istediğin bölümlerin taban puanı ve sıralama bilgisine göre yapmalısın. En yüksek taban puanı ve sıralamaya sahip olan üniversite ve bölümleri tercih listenin ilk sıralarına ekleyebilirsin. Ardından senin YKS’de aldığın puana yakın üniversite ve bölümleri eklemen gerekir. Son sıralara ise senin aldığın puandan da düşük taban puanı ve sıralama bilgisi içeren bölümleri ekleyebilirsin. Böylece açıkta kalma ihtimalini minimuma indirmiş olursun. Tiyatro eleştirmenliği ve dramaturji tercih listende var ise benzer bir çalışmayı bu bölüm özelinde gerçekleştirmelisin. Bu bölüme okuyan öğrenciler mitoloji, düşünce tarihi, dramatik metin analizi, tiyatro kuramları, oyun incelemesi, sahne bilgisi gibi pek çok teorik ve pratik ders alır. Ayrıca eğitimleri sırasında başarılı olan öğrenciler öğrenci değişim programları ile yurtdışına çıkabilmektedir. Dört yıllık eğitimi başarıyla tamamlayan öğrenciler ise başta devlet tiyatroları ile belediye tiyatroları olmak üzere yayınevleri ve prodüksiyon firmalarında da çalışabilirler. Yönetmen, yazar, dramaturg, senarist ve editör gibi pozisyonlar, bu bölümden mezun olan kişilerin en çok tercih ettiği pozisyonlardır.
Üniversitelerin kontenjan sayıları her sene değişir. 2023 yılı için geçerli olan kontenjan sayıları 2024 yılı için geçerli olmayabilir. Buradaki temel faktör bölümün bir önceki sene mezun ettiği öğrenci sayısı ve o bölümün talep edilme yoğunluğudur. Tiyatro eleştirmenliği ve dramaturji kontenjan sayıları ile ilgili bilgilere tercih rehberinden erişebilirsin. İstanbul Üniversitesi tiyatro eleştirmenliği ve dramaturji bölümü kontenjan sayıları ile Düzce Üniversitesi tiyatro eleştirmenliği ve dramaturji bölümü kontenjan sayıları birbirinden farklı olabilir. İstanbul Üniversitesi de dahil olmak üzere tüm üniversiteler ile ilgili taban puanları, başarı sıralaması ve kontenjan sayıları da dahil olmak üzere pek çok veriye üniversite rehberi sayfası üzerinden dilediğin zaman ulaşabilirsin. İstanbul Üniversitesi tiyatro eleştirmenliği ve dramaturji bölümü genel kontenjan son üç yılda 1’i okul birincisi olmak üzere 31 kişilik kontenjan açmıştır. Düzce Üniversitesi ise aynı bölüm için son üç yılda 1’i okul birincisi olmak üzere 41 kişilik kontenjan açmıştır. Kontenjan sayısı yüksek olan programı tercih etmek yerleşme olasılığını artırır.
Sanatla ilgili olan ve oyunculuğa merak duyan öğrenciler, Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümünü okumak için taban puanını araştırır. İstanbul Bilgi Üniversitesi, en yüksek puan ile öğrenci alan okuldur. Bu üniversitede eğitim görmek için almanız gereken taban puan 434,595’dir. 388,761 puan ile İstanbul Üniversitesi, en yüksek puanla öğrenci kabul eden 2. üniversitedir. En düşük puanla öğrenci alan okul ise İstanbul Aydın Üniversitesidir. Bunun için sahip olmanız gereken puan 236,690’dır. İstanbul Aydın Üniversitesinde burslu olarak okumak isteyen öğrencilerin ise 361,971 alması yeterlidir....