Üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Türk dili ve edebiyatı, Türk dilinin genel yapısını, tarih içerisinde yaşamış olduğu gelişimi ve diğer dünya dilleri ile sahip olduğu bağlantıyı ve Türk Edebiyat tarihinin geçmişten günümüze dek yaşadığı evrimi inceleyen bir bölümdür. Türk dili ve edebiyatı bölümünde eğitim gören öğrenciler dili tüm incelikleriyle öğrenir. Köktürkçe, Osmanlı ve Uygur Türkçesi başta olmak üzere eski diller hakkında bilgi sahibi olurlar. Türkolog olarak mezun olmayı vadeden bu bölümde eğitim gördükten sonra yüksek lisans programlarına katılım gerçekleştirilebilir. İlgili alan ve yüksek lisans eğitimi, halkların ve halkları oluşturan insanların en önemli unsurlarından bir tanesi olan dil hakkında genel bir bilince sahip olması konusunda büyük rol oynar.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörUzun bir çalışma maratonunun ardından sınava girdin. Hayatının bir sonraki aşamasını fazlasıyla ilgilendiren önemli bir sürece girmek üzeresin. Bu süreç en az sınavda başarılı olmak kadar önemli olan tercih dönemidir. Tercih döneminde seçmek istediğin bölüme karar vermeli ve bu bölümü etraflıca araştırmalısın. Eğer seçmek istediğin bölüm Türk dili ve edebiyatı ise araştırma yapmaya Türk dili ve edebiyatı taban puanları konusundan başlayabilirsin.
Tercihte bulunurken iş imkanları, okul ve bölüm avantajları gibi farklı ölçütler göz önünde bulundurmalısın. Türk Dili ve Edebiyatı bölümünün amacı Türk Dilinin tarihi dönemlerini öğretmek ve Türk edebiyatını iyi bilen ve Türk dilini güzel kullanan bireyler yetiştirmektir. Türk Dili ve edebiyatı bölümü mezunları formasyon alıp okullarda öğretmen olabilecekleri gibi kütüphane, arşiv, reklam ajansı, gazete, dergi ve Türk Dil Kurumu’nda da çalışabilmektedirler. Bölüm ile ilgili kafanda düşünceler varsa ve daha fazla bilgiye sahip olmak istiyorsan Türk dili ve edebiyatı sayfasını ziyaret edebilirsin. Bu bölümü tercih etmeye karar verdiysen Türk dili ve edebiyatı bölümü taban puanları listesini araştırmakla işe başlayabilirsin.
Geçmiş dönemlere özellikle 2022 yılına ait Türk dili ve edebiyatı bölümü başarı sıralaması ve Türk dili ve edebiyatı bölümü üniversite puanları listesini dikkatle incelemeli ve kendi başarı sıralaman ve puanınla karşılaştırmalısın. Üniversiteden üniversiteye değişiklik gösteren Türk dili ve edebiyatı puanları ve Türk dili ve edebiyatı sıralama listesinin farklılaşmasında belirleyici etkenler; üniversitenin bulunduğu konum, üniversitenin eğitim anlayışı ve üniversitenin tercih lsitesindeki yeridir. Türk Dili ve Edebiyatı taban puanları ise üniversitenin bölümüne en son giren adayın puanı esas alınarak belirlenmektedir. Örneğin Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü taban puanı yerleşen son kişinin aldığı 456,650 iken Ardahan Üniversitesinin Türk Dili ve Edebiyatı bölümü tercih puanı yerleşen son kişinin aldığı 363,333’dür.
Üniversite sayılarının hızla artması tercih yaparken kolaylık sağlayabileceği gibi bazı zorlukları da beraberinde getirebilir. İstediğin bölümün çeşitli bölge ve şehirlere yayılması istek ve ihtiyaçlarına göre tercih yaparken geniş yelpaze sunmasıyla kolaylık sağlar. Üniversite sayılarının fazla olmasının getirdiği zorluk tercih yaparken daha fazla inceleme ve karşılaştırma yapmaya neden olmasıdır. Burada bize yardımcı olacak en önemli veri üniversitelerin başarı sıralamasıdır. Başarı sırası, üniversiteye giriş sınavında ilgili bölüme en son yerleşen kişinin başarı sırasıdır. Yani Türk dili ve edebiyatı bölümü puanları dışında bu veriyi de incelemen gerekir. Bu yüzden tercih yapmadan önce başarı sıralaması olan bölümleri bilmek ve buna göre tercihlerde bulunmak gerekir. Türk dili ve edebiyatı başarı sıralaması, tercih listeni oluştururken dikkate alman gereken en önemli konulardan biridir. Yıllar içinde puanlarda geniş yelpazeli değişiklikler ve oynamalar olsa da başarı sıralamalarında böylesi bir farklılık fazla görülmemektedir. Bu yüzden doğru tercihlerde bulunurken üniversitelerin başarı sırasını dikkate almak büyük bir önem arz etmektedir. Üniversitelerin başarı sıralamaları senin listenin sıralamasını oluştururken sana fikir vermekle birlikte listeni kendi özel durum ve isteklerine göre de düzenleyebilirsin. Türk dili ve edebiyatı bölümü sıralama listesi özelinde örneklere göz atabilirsin. Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü en son yerleşen kişinin başarı sırası 1.279 iken Ardahan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı en son yerleşen kişinin başarı sırası 1.081.341’dir.
Tercih döneminde Türk dili ve edebiyatı taban puanlarını göz önünde bulundurarak kendi istek ve arzularınla oluşturduğun tercih listesinde dikkat etmen gereken birçok husus vardır. Üniversitenin kampüs olanakları, bölümünün yan dal ve çap imkanları, üniversitenin sağladığı burs, staj, Erasmus gibi olanakları öğrenilmeli ve buna göre bir liste oluşturmalısın. Üniversitenin özellikleri ile Türk dili ve edebiyatı taban puanları arasında bir paralellik olduğunu unutulmamalıdır. Tercih kılavuzunu dikkatle incelemeli dahası Türk dili ve edebiyatı taban puanı ve başarı sıralaması kendi puan ve sıralamana göre dikkatle analiz etmelisin.
Türk dili ve edebiyatı tercih listene girecekse bazı pürüzlere dikkat etmen gerekebilir. Örneğin Türk Dili ve Edebiyatı taban puanının yeterli geldiği ama gitmek istemediğin üniversiteyi tercih listesinde bulundurmak seni karşılaşmak istemediğin bir durumda bırakabilir. Bu yüzden kendi istek ve beklentilerini karşılayan Türk Dili ve Edebiyatı taban puanı ile başarı sıralamasının uyum gösterdiği bölümleri tercih edebilirsin.
Tercih döneminin sağlıklı yürütülmesi için bir uzman yardımı alabilirsin. Eğitim kurumundaki rehber öğretmen ile dikkatli ve sakin bir süreç izlenebilir. Tercih kılavuzunu birlikte inceleyerek daha profesyonel bir yaklaşımla oluşturulmuş bir tercih listesine sahip olabilirsin.
Tercih yaparken üniversitelerin Türk dili ve edebiyatı kontenjan listesini inceleyebilirsin. Böylece Türk dili ve Edebiyatı bölümüne yüksek kontenjan veren üniversitelerde başarı şansının arttığını bilmelisin. Kontenjanı önceki yıllara göre arttırılmış bölümlerdeki başarı sırası ve taban puanının düşebileceği böylece yine başarı şansının arttığını göz önünde bulundurabilirsin. Türk Dili ve Edebiyatı özelinde kontenjan konusunu örneklendirmek gerekirse Örneğin 2022 yılında Boğaziçi üniversitesi Türk dili ve Edebiyatı bölümü ile Ardahan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümündeki kontenjan 72'dir.
Üniversite tercih sürecinde üniversiteler mevcut olan bütün üniversiteleri inceleyebilir, Türk dili ve edebiyatı bölümüne sahip olan üniversiteleri listeleyebilirsin.
Türk Dili ve Edebiyatı taban puanı 465,86069 olan Boğaziçi Üniversitesi, YKS verilerine göre en yüksek başarı sıralamasına sahiptir. İlgili programa alım yapan üniversiteler arasında en düşük taban puan 198,59778 ile Tobb Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi aittir. Yüksek kontenjana sahip eğitim kurumları arasında yer alan Ege ve Marmara Üniversitesi ilk sıralarda yer alır. 243,54789 taban puan sınırını koruduğun takdirde Anadolu Üniversitesinde de eğitim alma şansına sahip olabilirsin. Ankara Üniversitesi 374,54999 puan ile türk dili ve edebiyatı bölümüne alım gerçekleştirir. Üniversite sınavından elde ettiğin puana göre Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü tercih listene ekleyebilirsin....