İçindekiler
At Antrenörlüğü bölümü iki yıllık bir bölümdür. Atların psikolojik ve fizyolojik bakımlarını üstlenebilen çalışanlar yetiştirmek hedeflenir. İlk yarıyıllarda teorik bilgiler sunulur. Üçüncü yarıyıl itibarıyla uygulamalı eğitimler çoğalır. Öğrencileri, çalışma ortamına alıştırmak için uygulamalı dersler fazla tutulmuştur. At Antrenörlüğü taban puanları yıldan yıla değişebilir. Üniversitelerin iki yıllık önlisans programlarında yer alan bu bölüm, yarış atlarının bakımını gerçekleştiren çalışanları eğitmeyi amaçlar. At Antrenörlüğü programının teorik ve uygulamalı eğitimlerinde belirli dersler verilir. Bölümün ilk iki yarıyılında teorik ders olarak Atatürk İlkeleri ve İnkılapları, yabancı dil ve Türk dili gibi ortak dersler yer alır. Üçüncü yarıyıldan itibaren bölümün temel teorik ve uygulamalı eğitimleri arasında at ırkları, at fizyolojisi, seyislik, meslek sağlığı ve yarış yöneticiliği gibi dersler bulunur. At Antrenörlüğü açıköğretim eğitim imkanı sunan bir bölümdür. Belirli üniversitelerde açıköğretim olarak verilen bölüm, DGS ile dört yıllık lisans programına tamamlanabilir. At Antrenörlüğü DGS geçiş bölümleri olarak Zootekni ve Veterinerlik sıralanabilir.
At Antrenörlüğü bölümü ne iş yapar sorusu, çalışanların at bakımıyla ilgilendiği söylenerek cevaplanabilir. At bakıcısı; nal, tüy, göz, ağız, kuyruk bakımından sorumludur. Hayvanları düzenli olarak gezdirmesi gerekir. Atları arpa, saman veya modern yemlerle besler. Antrenör, mikrobik hastalıkları veya toynak problemlerini tespit edebilir. Hafif hastalıkları tedavi edebilir. Tıbbi bilgi gerektiren durumlarda veteriner desteğine başvurur.
Üniversitelerin At Antrenörlüğü bölümünden mezun olan kişiler; yarış atlarının beslenmesinden, hijyeninden ve bakımından sorumlu olur. At Antrenörü ve seyis ünvanı ile adlandırılan kişiler yarış atlarının bakımından ve hijyeninden sorumlu olmasının yanı sıra gerekli tedavileri üstlenir. Antrenör lisansı ile çalışan kişiler resmi kayıtlara göre yarış atlarının bakımından ve hijyeninden sorumlu olur. Yarış atlarının sağlığını korumak, bulunduğu yerin bakımını üstlenmek ve yaşadığı yerin şartlarını iyileştirmek gibi görevler at antrenörlerinin temel sorumlulukları arasında yer alır. At antrenörünün iş tanımında yer alan diğer görevler ise, atları yarışa hazırlamak ve günlük antrenman programını hazırlamaktır. Üniversiteden mezun olan kişiler ilgili alanda çalışma fırsatı elde edebilir. At Antrenörlüğü staj yerleri olarak bilinen çalışma alanlarında pratik kazanarak çalışma hayatına hazırlık yapabilir.
At Antrenörü iş olanakları çiftliklerde ve ilgili kurumlarda bulunur. Bunun yanı sıra hipoterapi, antrenörlerin terapi merkezlerinde iş bulmalarını sağlar. Çeşitli faktörlerden kaynaklanan ve kas gelişimini olumsuz etkileyen hastalıklar, hipoterapiyle kontrol altına alınabilir. At antrenörlüğü bölümünden mezun olanlar, farklı sektörlerde uzmanlaşabilir. At antrenörlüğü çalışma alanları olarak bilinen çiftlikler ve çeşitli kurumlarda at antrenörlüğü yapan kişilerin program içerisinde yer alan tüm dersleri başarı ile tamamlaması gerekir. Atların hızlı koşabilmesi, tabi oldukları beslenme diyetiyle ilişkilidir. Yarış atı antrenörlüğü, fiziksel bakıma yönelik bilgilere sahip olmayı gerektirir. Mezunlar farklı alanlarda, seyis ünvanı ile hizmet sunabilirler. At antrenörlüğü maaşı işletmeden işletmeye değişir. Bölümden mezun olan antrenör adayları, Kariyer.net üzerinden ilgili seyis iş ilanlarını inceleyebilir ve kendilerine uygun ilanlara başvurabilirler.
At Antrenörlüğü, atlara bakım yapabilecek personeller yetiştirmeyi amaçlar. At, iyi eğitilirse birçok işe yardımcı olabilir. Bu anlamda atlara ihtiyaç duyulur. Jokeylik alanında da atlar için gereksinim yoğundur. At antrenörlüğü ile jokeylik birbirine karıştırılmamalıdır. Jokeyler, at yarışı müsabakalarında binicilik yapar. Antrenörler, atın bulunduğu her yerde görev alabilir. Jokeylik için yükseköğretim şartı bulunmaz. Antrenör olmak için ise ilgili ön lisans programından mezun olmak şarttır. Bu bölüm, at eğitmenliği olarak da adlandırılır.
At antrenörü yarış atlarının beslenmesinden, hijyeninden ve bakımından sorumlu olan lisanslı çalışanlardır. At antrenörü lisansı ile çalışan kişiler, yarış atlarının fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılar. At antrenörü yetiştirmek amacıyla üniversitelerde okutulan At Antrenörlüğü önlisans programı bu alanda kişileri yetiştirmeyi hedefler. At Antrenörlüğü bölümünün ilk iki yarıyılında teorik eğitimler verilir. Ardından üçüncü yarıyıl itibariyle uygulamalı eğitimler verilmeye başlanır. At antrenörü olarak çalışan kişiler, yarış atlarının bakımı sırasında karşılaştıkları her hastalık için atlarının tedavisini üstlenir. Üniversitelerin iki yıllık önlisans programlarında yer alan At Antrenörlüğü bölümü için TYT sınavından belirli bir puan alarak tercihte bulunabilirsin.
Türk Dili, Yabancı Dil, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersleri, ortak derslerdir. At Antrenörlüğü bölümü dersleri atın fizyolojik özelliklerine, fiziksel bakımına ve kontrolüne odaklanır. At Antrenörlüğü üniversitelerin iki yıllık önlisans programları arasında yer alır. Üniversite tercihlerinde TYT puanı ile alım yapılan bu bölümde teorik ve uygulamalı dersler bulunur. Bölümde yer alan ilgili dersler şunlardır:
At Antrenörlüğü yatay geçiş bölümleri olarak Bitkisel ve Hayvansal Üretim bölümü mevcuttur. Bu bölümden üniversiteler için ayrı olarak açılan yatay geçiş kontenjanlarından At Antrenörlüğü bölümüne geçiş yapılabilir.