Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bilişim Sistemleri Mühendisliği, üniversitelerde Mühendislik Fakültesi kapsamında yer alan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm her mühendislik bölümünde olduğu gibi yalnızca Sayısal puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir. Bilişim Sistemleri Mühendisliği, 2019-2020 YÖK verilerine göre 9 üniversitede 16 farklı tercih seçeneğiyle faaliyet göstermektedir. Bölüm sayısal puanı ile öğrenci alımı yaptığı için TYT sınavına ek olarak sayısal alan sınavına da girmen gerekir.  Bölüme giriş için taban puanı ve başarı sıralaması çok önemlidir. Hem devlet hem de vakıf üniversitelerinin eğitim programlarına dahil olan Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü için üniversitelerin istediği taban puanı ve başarı sıralaması değişkendir. Bu sebeple tercih etmek istediğin üniversitenin yıllara göre taban puanı ve başarı sıralamasını incelemek sana avantaj sağlar.  Bilişim sistemleri mühendisliği Bölümü uzaktan eğitim ya da açıköğretim programları mevcut olmadığı için bölümü eğitim kapsamına alan devlet ya da vakıf üniversitelerinde örgün olarak okuman gerekir. Böylece kapsamlı bir eğitim döneminin ardından mühendislik alanında yetkin bir kişi olarak kariyerine devam edebilmen mümkün hale gelir. Gerekli dersler ve uygulama süreçlerinin ardından iş dünyasına adım atarken bu bölümde elde ettiğin bilgilerle daha donanımlı olabilirsin. Bu nedenle tercihini yaparken bilişim sistemlerine olan ilgin ve iş fırsatlarını bir arada değerlendirmen gerekir. 

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bilişim sistemleri mühendisleri, bulundukları kurumda var olan bilgisayarların donanımı, yazılımı ve ağ hareketleri hakkında ihtiyaç dahilinde her türlü operasyonu gerçekleştirmek, eksiklikleri keşfedip giderilmesi için projelendirme ile sorumludurlar.

Bölümde okurken yazılım geliştirme, programlama dilleri, veri tabanı yönetimi, ağla ve veri iletişimi, siber güvenlik ve benzer konularda bilgi edineceğin için ister bir teknoloji şirketinde çalışabilir istersen kendi işini yapabilirsin.  Teknoloji şirketleri dışında finans sektörü, hastane ve okulların bilişim bölümlerinde iş bulabileceğin gibi üniversitelerde de çalışabilirsin. Bilişim Sistemleri Mühendisliği yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra doktora yapabilir aynı zamanda fakülte ve yüksekokullarda ders verebilirsin.  

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü Nedir?

Bilişim Sistemleri Mühendisliği, işverenlerinin bilgisayar donanımı, yazılımı ve ağ araçları ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olan, bilgisayar donanım ve yazılımlarını geliştirmek, test etmek, yüklemek, yapılandırmak ve sorunlarını gidermek için çalışmalar gerçekleştiren multidisipliner bir çalışma alanıdır. Bölümde okumak istiyorsan bilgisayar teknolojilerine ilginin olması dışında analitik düşünme becerisine de sahip olman gerekir. Kariyerine farklı sektörlerde yön vermene yardımcı olan Bilişim Sistemleri Mühendisliği, sadece bilgisayar değil mühendislik alanını da içine aldığı için sayısal düşünebilme, hesaplama konusunda başarılı olmalısın.

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversite eğitimini bilişim sistemleri mühendisliği üzerine gerçekleştirmek isteyen ve tercih listelerinde bu bölüme yer verecek olan öğrenciler;

  • Sayısal Mantık Tasarımı,
  • Ayrık Hesaplama Teknikleri,
  • Analiz,
  • Bilişim Sistemleri Mühendisliği,
  • Bilgisayar Programcılığı,
  • Doğrusal Cebir,
  • Algoritmalar ve Veri Yapıları,
  • Elektrik Devreleri,
  • Diferansiyel Denklemler,
  • Nesneye Yönelik Programlama,
  • İşaretler ve Sistemler,
  • Elektronik,
  • Mühendislik için Matematiksel Metotlar,
  • Yazılım Mühendisliği,
  • İletişim Sistemleri,
  • Mikroişlemciler,
  • Sayısal Sinyal İşleme,
  • Olasılık ve İstatistiksel Metotlar,
  • İşletim Sistemleri,
  • Veri Tabanı Yönetim Sistemleri
  • Veri İletişimi ve Bilgisayar Ağları

Ve daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süresi içerisinde sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Bilişim Sistemleri Mühendisliği Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Diplomayı elde eden öğrenciler ise “Bilişim Sistemleri Mühendisi” unvanı alır.

Bölümden mezun olmak için dersleri vermek dışında staj yapman da gerekebilir. Eğer okuduğun üniversite staj şartı koymuşsa Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümü staj yerleri arasında olan teknoloji şirketleri dışında bankalar, hastaneler ya da okulların bilişim bölümlerinde staj yapabilirsin. 

Bilişim Sistemleri Mühendisliği dgs geçiş bölümleri bölüm 4 yıllık lisans bölümü olduğu için mevcut değildir. Dgs sınavı YÖK’ün 2 yıllık önlisans bölümü öğrencilerine sağladığı bir haktır. Bu sınavla önlisansı lisans programına tamamlayabilirsin. 

Bilişim Sistemleri Mühendisliği yatay geçiş bölümleri ister kendi üniversitenizde ister başka bir üniversitede seçebilirsin. Yatay geçiş sınavına girerek Bilgisayar Mühendisliği gibi bölümle ders programı uyumlu olan bir bölümü tercih edebilirsin.  

Eğer üniversitede kalmak ve akademik kariyer yapmak istiyorsan lisansüstü eğitim yapabilirsin. Yüksek lisans ve doktora programına katılarak akademisyenlik yapabilirsin. Fakat yüksek lisans yapmak için okul puanını yüksek tutman gerektiği gibi ALES ve dil sınavından da yüksek puan alman gerekir.

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü İş Olanakları Nelerdir?

Bilişim sistemleri mühendisliği mezunları için iş olanakları oldukça fazladır. Bunun en temel sebebi ise bilgisayarın ve destekleyici yazılımların hemen hemen her kurumda kullanılıyor olmasıdır. Örnek vermek gerekirse mezunlar;

  • Özel ve Devlet Bankalarda,
  • Bakanlıklarda,
  • Fabrikalarda,
  • Yazılım Şirketlerinde,
  • Büyük Ölçekli Üretim Atölyelerinde,
  • Okullarda,
  • Şirketlerde Bilişim Departmanlarında

Ve daha birçok alanda kendilerine kariyer fırsatı bulabilirler.

Söz konusu iş imkanlarından devlet kurum ve kuruluşlarında yer alabilmek için mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edecekleri yeterliliğe ihtiyaçları söz konusudur.

Bölümden mezun olduktan sonra alacağın maaş hangi sektörde çalışacağına göre değişir. Teknoloji şirketinde çalışırken alacağın maaş ile finans sektöründe çalışırken alacağın maaş aynı olmaz.  Sen de bu alanda kariyerini şekillendirmek istiyorsan kariyer.net sitesine giderek Bilişim Sistemleri mühendisi arayan bir firmanın iş ilanlarını inceleyebilirsin.

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Ankara Bilim ÜniversitesiBilişim Sistemleri Mühendisliği (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SAY14397,2805685,473
2Ankara Bilim ÜniversitesiBilişim Sistemleri Mühendisliği (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SAY68Dolmadı-
3Ankara Bilim ÜniversitesiBilişim Sistemleri Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli) (4 Yıllık)SAY4Dolmadı-
4Atılım ÜniversitesiBilişim Sistemleri Mühendisliği (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SAY42Dolmadı-
5Atılım ÜniversitesiBilişim Sistemleri Mühendisliği (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SAY8412,4562470,078

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Yazılım Geliştirme Mühendisi

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

1000+Toplam Kullanıcı
1. Bilişim
%24.4
2. Yazılım
%10.99
3. Telekomünikasyon
%6.99
4. Bankacılık
%4.16
5. Bilişim Danışmanlığı
%3.83

Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

İş Geliştirme
1. Bilgi İşlem
%32.73
2. Mühendislik
%14.69
3. AR-GE
%12.11
4. Üretim / İmalat
%2.96
5. İş Geliştirme
%2.84
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!