Hititoloji Bölümü

Hititoloji Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Hititoloji bölümü, Hitit medeniyeti ve dili üzerine yoğunlaşan bir akademik disiplindir. Mezunlar, antik Hitit uygarlığı hakkında derinlemesine bilgi edinirler ve bu bilgileri çeşitli alanlarda kullanabilirler. Hititoloji bölümü iş olanakları; müzelerde, turizm firmalarında ve benzeri yerlerde bulunur. Hititolog, yüksek lisans ve doktora gibi eğitimler alarak, akademik alanda da çalışabilir. Hititoloji bölümü mezunları, üniversitelerde öğretim görevlisi veya araştırmacı olarak çalışabilirler. Hitit dili ve kültürü üzerine dersler vererek, araştırma projeleri yürütebilirler. Müzelerde küratör, arkeolog veya bilimsel danışman olarak çalışabilirler. Hitit dönemine ait eserlerin sergilenmesi, korunması ve araştırılması konusunda önemli roller üstlenebilirler. Hititoloji mezunları, kültürel mirasın korunması ve restorasyonu konusunda çalışabilirler. Devlet kurumları, vakıflar veya özel şirketlerde bu alanda görev alabilirler. Hitit dilini bilen mezunlar, çeviri ve tercümanlık alanlarında çalışabilirler. Akademik metinlerin veya turistik materyallerin çevirisinde uzmanlaşabilirler. Hititoloji bölümü mezunları, kütüphanelerde veya arşivlerde görev alarak, Hitit dönemine ait belgelerin düzenlenmesi ve korunmasına yardımcı olabilirler. Bu alanda çalışmak isteyen kişiler Kariyer.net üzerinden ilgili ilanlara ulaşarak, kolayca başvuruda bulunabilirler. Ayrıca çalışmak istedikleri illeri filtreleyerek ilgili illerdeki hititolog iş ilanlarına ulaşılabilirler. Diğer yandan bu alanda açılan yeni ilanlardan haberdar olmak isteyen adaylar, Kariyer.net'in iş alarmı oluşturma özelliğinden faydalanabilir.

Hititoloji Bölümü Nedir?

Hititoloji Bölümü, Anadolu coğrafyasında yaşamış olan Hititler kavminin; tarih, kültür, sanat, edebiyat, din ve hukuk alanlarındaki çalışmalarını ve üretimlerini araştıran bireyler yetiştirmek için eğitim veren lisans bölümüdür. Bölüm mezunları, yazılı belgelere dayanarak uygarlık hakkındaki tüm ayrıntıları ortaya çıkarıp, ülkenin kültür geçmişini aydınlatmaya çalışırlar. Araştırmacılar tarafından 1834 yılında keşfedilen Hattuşaş, Anadolu medeniyetleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler tarafından dikkat çekmektedir. Bu çalışmalar ile Türk tarihine oldukça büyük katkı sağlamaktadırlar. Mesleki amaçları ile kazı çalışmalarına da katılan bu bölüm öğrencileri, arkeologlar ve filologlar ile çalışmalar yürüterek ilgili bölümlere destek de sağlayabilirler. Hititoloji bölümü taban puanları farklılık gösterebilir. Tercih edilme yoğunluğuna göre değişir.

Hititoloji Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Hititoloji bölümü, Hitit medeniyeti ve kültürü üzerine odaklanan disiplinlerarası bir alandır. Bu bölümde öğrenciler, arkeoloji, tarih, dilbilim ve sanat tarihi gibi çeşitli alanlardan gelen bilgileri bir araya getirerek Hititler hakkında derinlemesine bir anlayış geliştirirler. Hititoloji, özellikle Anadolu'nun antik dönemleri ve Orta Doğu tarihine ilgi duyan öğrenciler için önemli bir seçenektir. Hititoloji bölümü öğrencileri Uygarlığa ilişkin dil ve araştırma yöntemlerini öğrenebilmek için 4 yıl boyunca eğitim görmektedirler. Bu eğitimi almak isteyen öğrenciler, üniversite sınavı sonucunda Hititoloji Bölümü taban puanları ve başarı sıralaması kriterlerini karşılamalıdır. Hititoloji bölümü, öğrencilere sadece antik bir medeniyetin bilgisini değil, aynı zamanda arkeoloji ve tarih alanında da geniş bir perspektif kazandırır. Bu sayede öğrenciler, geçmişle ilgili kritik düşünme becerilerini geliştirirken, aynı zamanda kültürel mirasın korunması ve anlaşılması konusunda da önemli bir rol oynarlar. Öğrenciler, bu programın yanı sıra Hititoloji DGS geçiş bölümlerini de değerlendirme imkanına sahiptir. 

Hititoloji Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversitelerde Hititoloji Bölümü okuyanlar için 8 dönemde zorunlu dersler bulunmaktadır. Genel olarak tüm üniversitelerde verilen Hititoloji dersleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Hitit Çiviyazısı
  • Yöntembilim
  • Bölüme Giriş
  • Genel Hitit Kanunları
  • Hitit Gramerinin Ana Hatları
  • Hititler Döneminde Eski Doğu
  • Bilimsel Metin Üretimi
  • Hitit Devletinin Ana Kaynakları
  • Felsefi ve Eleştirel Düşünme
  • Hitit Dili İleri Gramer ve Sentaksı
  • Hitit Dini Metinleri
  • Hitit Yönetmelikleri
  • Latince Grameri
  • Bilimsel Çalışma
  • Hitit İmparatorluk Tarihi
  • Hitit metinleri tarihlendirme ve belgelendirme
  • Hitit Antlaşma Metinleri
  • Hitit Yönetmelikleri
  • Kültür Bilimleri Felsefesi
  • Hitit Tarihi Medeniyetleri

Bunların dışında seçmeli dersler bulunmaktadır. Verilen eğitimler sonucunda her ders için ayrı yapılan sınavlarda başarı sağlanarak bu bölümünden mezun olunmaktadır. Kredili sistem uygulanmayan bölümde not ortalamaları ile dönem tamamlanmaktadır. Bu bölümde eğitim almak isteyen kişiler, Hititoloji Bölüm puanlarını araştırmalıdır. Buna ek olarak Hititoloji çift anadal bölümlerini tercih eden öğrencilerin ders içerikleri de farklılaşır.

Hititoloji Mezunu Ne İş Yapar?

Hititoloji bölümü ne iş yapar sorusu bölümü okumak isteyen adayların sıklıkla sorduğu bir sorduğudur. Bu eğitimi tamamlayan öğrenciler Hititolog unvanı almaktadır. Hititoloji çalışma alanları oldukça kapsamlıdır. Adaylar genellikle antik Hitit uygarlığıyla ilgili araştırma, koruma, öğretim ve kültürel çalışmalar gibi çeşitli alanlarda iş imkanları bulabilirler. Bu mezunlar, Hitit kültürü, tarihi, dilbilimi ve arkeolojisi konularında uzmanlaşmışlardır ve bu bilgilerini çeşitli şekillerde değerlendirirler. Bölüm mezunları, Hititoloji staj yerlerinde eğitimlerini tamamladıktan sonra uygarlığa ait tüm belgeleri inceler ve gerekli çevirileri gerçekleştirir. Ayrıca Hitit Uygarlığındaki toplum kültürü ve yaşam tarzı hakkında araştırmalar yapar. Hititologlar bu alanda bilimsel çalışmalar gerçekleştirerek, sonuçlarını dergi, gazete veya dijital ortamlarda yayınlar. Bölüm mezunlarının; çivi yazılarını ve hiyeroglifleri çözümlemesi ve Hitit dilini iyi derecede biliyor olması gerekmektedir. Hititoloji mezunları daha önce uygarlığa ait olan tüm bilgiler hakkında bilgi sahibi olmalı ve bunlara yenilerine eklemek amacı ile çalışmalıdır. Birçok Hititoloji mezunu, akademik kariyer yapmayı tercih eder ve üniversitelerde öğretim görevlisi veya araştırmacı olarak çalışır. Antik Hitit dili, tarihi ve arkeolojisi üzerine dersler verirler, öğrencileri yönlendirirler ve akademik çalışmalar yaparlar. Ayrıca, arkeolojik kazılara katılabilir ve arkeolojik buluntuları analiz edebilirler. Müze ve kültürel miras kurumlarında da iş imkanları bulunur. Hititoloji mezunları, müze küratörü, arkeolog veya koruma uzmanı olarak çalışabilirler. Hitit dönemine ait eserlerin korunması, sergilenmesi ve araştırılması konularında görev alırlar. Ayrıca, kültürel etkinliklerin planlanması ve yönetilmesi gibi faaliyetlere de katkıda bulunabilirler. Diplomasi ve uluslararası ilişkiler alanında da Hititoloji mezunları çalışabilirler. Özellikle, Türkiye'deki antik Hitit kalıntılarıyla ilgili uluslararası işbirliği projelerinde görev alabilirler. Kültürel diplomasi faaliyetleri, uluslararası konferanslar ve etkinliklerde ülkeler arası ilişkileri geliştirmeye katkıda bulunabilirler.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Ankara ÜniversitesiHititoloji (4 Yıllık)DİL25311,7172866,567
2İstanbul ÜniversitesiHititoloji (4 Yıllık)DİL47348,1989347,923

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Hititoloji mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1İstanbul Üniversitesi (İÜ)HititolojiDİL24.3

Hititoloji Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

171Toplam Kullanıcı
1. Bankacılık
%7.37
2. Eğitim
%6.32
3. Turizm
%5.26
4. Bilişim
%4.21
5. Hazır Giyim
%3.16

Hititoloji Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Eğitim
%19.12
2. Satış
%11.76
3. Hizmet
%7.35
4. Pazarlama
%5.88
5. Bilgi İşlem
%4.41
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!