Hititoloji Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin Hititoloji bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Üniversite Taban Puanları

2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
Hititoloji

Üniversiteler

Bölümler

Puan Türü

Kontenjan

Taban Puan

Başarı Sırası

1Ankara ÜniversitesiHititoloji (4 Yıllık)DİL25311,7172866,567
2İstanbul ÜniversitesiHititoloji (4 Yıllık)DİL47348,1989347,923

Hititoloji

Hititoloji Bölümü, Anadolu coğrafyasında yaşamış olan Hititler kavminin; tarih, kültür, sanat, edebiyat, din ve hukuk alanlarındaki çalışmalarını ve üretimlerini araştıran bireyler yetiştirmek için eğitim veren lisans bölümüdür. Bölüm mezunları, yazılı belgelere dayanarak uygarlık hakkındaki tüm ayrıntıları ortaya çıkarıp, ülkenin kültür geçmişini aydınlatmaya çalışırlar. Araştırmacılar tarafından 1834 yılında keşfedilen Hattuşaş, Anadolu medeniyetleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler tarafından dikkat çekmektedir. Bu çalışmalar ile Türk tarihine oldukça büyük katkı sağlamaktadırlar. Mesleki amaçları ile kazı çalışmalarına da katılan bu bölüm öğrencileri, arkeologlar ve filologlar ile çalışmalar yürüterek ilgili bölümlere destek de sağlayabilirler. Hititoloji bölümü taban puanları farklılık gösterebilir. Tercih edilme yoğunluğuna göre değişir.

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Hititoloji Taban Puanları

Üniversite sınavında elinden geleni yaptın. İyi bir geleceği hak ediyorsun ve bunun hayalini kuruyorsun. İlk aşamayı tamamladın şimdi sırada tercih zamanı geldiğinde doğru odaklanarak seni yansıtan bölümü seçme zamanına geldi. Tercih listesi oluşturmak üniversite sınavına hazırlanmak karar zorlayıcı olmaması için önceden sana uygun olan bölümleri incelemen gerekir. Hatta seçtiğin bölümün hangi üniversitelerde yer aldığına, alacağın derslere, akademisyenlerine kadar derin bir inceleme yapmak doğru karar vermene yardımcı olur. Hititoloji bölümünü seçmeye karar vermek istersen tüm detayları ile kariyer.net sitesinde bulabilirsin. Hititoloji, SÖZ (SÖZEL) puan türüyle tercih eder. Hititler diğer adı ile Etiler Uygarlığının başkenti Hattuşaş, Boğazköy ilçesinde bulunur. Anadolu medeniyetlerine ilgi duyan araştırmacıları ortaya çıkaran bu önemli uygarlığın araştırmaları için ülkemizde de Hititoloji bölümü açıldı. UNESCO’nun 2001 yılında Dünya Belleği Listesi’nde yerini alan Başkent Hattuşaş’tan arkeolojik kazılar sonucu Hititlere ait sayısı otuz bini aşkın tablet vardır. UNESCO tarafından 28 Kasım 1986’da Dünya Kültür Mirası Listesine alınan ve Hitit Medeniyeti Anadolu’nun ilk büyük imparatorluğu kabul edilir. Sen de birçok medeniyeti ağırlamış bu güzel topraklarda aydınlanmayı ve dünya tarihini aydınlatmayı bekleyen çok fazla eseri ortaya çıkartmak istersen Hititoloji tercih edebilirsin. Bunun için Hititoloji taban puanları araştırmana hemen başlayabilirsin.

Hititoloji Tercih Puanları

Bölüme karar verdikten sonra önemli olan ikinci adım Hititoloji bölümü taban puanları listesini incelemek olmalıdır. Hititoloji taban puanı kısaca bir sene önce üniversiteye bu bölümle giren son kişinin başarı puanı baz alınarak belirlenir. Yani tercih yaparken Hititoloji tercih puanlarını doğru analiz etmelisin. Üniversite sınavında aldığın puandan daha önemli olan başarı sıralamasıdır. Hititoloji tercih listende hangi sırada olmalı üniversitelerin Hititoloji taban puanlarına bakarak karar vermene yardımcı olur. 

Hititoloji taban puanları her üniversitede farklılık gösterir. Hititoloji puanları listesini incelemeden önce Hititoloji bölümü hakkında daha fazla bilgiyi Kariyer.net sitesinden edinebilirsin. Hititoloji bölümü Türk tarihine büyük katkı sağlayan, arkeologlar ve filologlarla beraber çalışma gerektiren, yazılı belgelerle çalışan ve Hitit kavminin kültür geçmişini ortaya koymaya çalışan profesyoneller yetiştirir. Bölümün sana uygun olduğunu düşünüyorsan tercih listene eklemelisin. Bu bölümden mezun olduktan sonra kariyer fırsatları, ne iş yapacağın, hangi bilgi ve yetenekleri edinerek üniversiteden mezun olacağın gibi detayları içeren bilgileri de araştırmalısın.  

Hititoloji Başarı Sıralaması

Hititoloji bölümünde okumak istediğin üniversiteyi de belirlemelisin. Her üniversitede Hititoloji sıralama listesi, Hititoloji Taban Puanı değişir.

Örneğin Hititoloji Taban Puanı 2022 yılı Ankara Üniversitesi’nde 282,70 iken İstanbul Üniversitesi’nde 309,71’dir. O yüzden tercihini belirlerken üniversitelerin Hititoloji Bölümü taban puanlarını inceleyerek yapmalısın. Hititoloji başarı sıralaması listesini etkileyen faktörden biri Hititoloji taban puanı kadar Hititoloji bölümü kontenjan detayıdır. Yani bölümde 30 kişilik kontenjan açıkken kontenjanını doldurmadan kapatması başarı sıralamasını etkiler. Oysa açılan her kontenjan dolduysa ve tercih ediliyorsa bu hem Hititoloji başarı sıralamasını hem de üniversitenin sıralamasını etkiler.

Hititoloji Tercih

Tercih listeni belirlerken üniversitelerin Hititoloji başarı sıralaması, Hititoloji Taban Puanları, Hititoloji Kontenjan bilgilerinden seçtiğin üniversitenin hangi şehirde, hangi fakülteye bağlı olduğu, akademik kadrosu gibi pek çok detayı öğrenmelisin. Hititoloji bölümünü tercih ederken yeteneklerinin bölümle uyumluluğundan gelişimini nasıl etkilediğine dair edindiğin her bilgi daha net karar almanı sağlar. 

Her bölüm herkes için uygun olmayabilir yani seçeceğin bölüm için bazı yetenek ve özelliklere sahip olman gerekir. Örneğin Hititoloji tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır: Araştırmacı ve meraklı olmalı, dikkatli ve sabırlı olmalı, ekip çalışmasını sevmeli, eski kültür ve eserlere ilgi duymalı, kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı, planlı ve programlı çalışmalı, Sosyal Bilimler alanlarında başarılı olmalıdır.

Hititoloji mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kurumlarda çalışma olanağına sahiptir. Hititoloji mezunları Araştırma Merkezleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Müzeler, Ören Yerleri, Turizm Şirketleri, Üniversiteler gibi kurumlarda çalışma olanağı bulabilirler.

Hititoloji bölümünü bitirenlere Hititolog unvanı verilir. Türkiye'de Hititoloji bölümü sadece Ankara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde vardır. Ancak yıllara göre bu üniversitelere başka üniversiteler de eklenebilir. Bu nedenle Hititoloji taban puanlarını sık sık kontrol etmen gerekir.

Hititoloji Kontenjan

Tercih döneminde en önemli nokta açıklanan kontenjan listeleridir. Hititoloji Kontenjan sayısı her üniversitenin ilgili bölüme alabileceği öğrenci sayısını ifade eder. Örneğin Hititoloji kontenjan sayısı 2022 yılı için Ankara Üniversitesi 20+1 olarak açıklandı. Bu da 20 kişilik belirlenen Hititoloji Kontenjan sayısının o yıl tamamının dolduğunu hatta 1 kişide yedekten alındığını gösterir. Yine Hititoloji Kontenjan sayısı 2022 yılı için İstanbul Üniversitesi 40+1 olarak açıklandı. Bu üniversite için de 40 kişilik belirlenen Hititoloji Kontenjan sayısının o yıl tamamının dolduğunu gösterir. Bu örnek, sana aynı bölüm de olsa her üniversitenin bölüme aldığı öğrenci sayısının ne kadar farklı olduğunu gösterir. bu nedenle tercih noktasında taban puanları ve başarı sıralaması araştırman tamam ise kontenjan odaklı bir araştırma da yapman gerekebilir. Eğer yeni açılan bir bölüm varsa tercih için onu da düşünebilirsin.

Hititoloji taban puanları ve başarı sıralaması hatta bölüm ile ilgili mesleki anlamda edinmek istediğin tüm detaylı bilgileri Kariyer.net üniversite taban puanları sayfasından güncel bir şekilde edinebilirsin.

Sıkça Sorulan Sorular

2023 Sınavı Hititoloji Bölümü Taban Puanları Nedir?

Hititoloji bölümü, AYT puan türü ile alım yapan ve dil alanından seçim yapan üniversite adaylarının tercih edebileceği bir programdır. Üniversitelerin dört yıllık eğitim veren programlarında okutulur. Hititoloji bölümü, yalnızca Ankara ve İstanbul Üniversitesinde bulunur. Taban puanı en yüksek olan üniversite 309,70832 ile İstanbul Üniversitesiyken, giriş puanı en düşük olan programı ise 282,69728 ile Ankara Üniversitesi oluşturur. YKS sınavından elde ettiğin başarıyı gözeterek puanına ve sıralamana uygun bir üniversiteyi tercihte bulunabilirsin....