İç Mimarlık Bölümü

İç Mimarlık Bölümü Nedir?

İç mimarlık; bir binanın iç kısmında yapılan yapısal değişikliklere dayanan mimari dalıdır. İç mimarlar, belirli bir işlevin, pratik bir amacın veya estetik tercihin ihtiyaçlarını karşılamak için tasarımlar oluşturur ve özelleştirir.

İç mimarlık ve mimarlık oldukça fazla karıştırılan meslek gruplarıdır. Elbette iç mimarlık, mimarlığın alt dalıdır fakat burada ortaya çıkan asıl sorun dış mimarlık adında bir başka alanın olmayışıdır. Kısaca özetlemek gerekirse, mimarlar binaların dış tasarımları ile ilgili çalışmalar gerçekleştirirken, iç mimarlar binaların iç tasarımları üzerine çalışır.

Bireyleri yaşam, eğlence ve iş amaçlı yapısal iç mekan tasarımında mimari ilkeleri uygulamaya ve profesyonel iç mimar olarak işlev görmeye hazırlayan bir program. Mimarlık, yapısal sistem tasarımı, ısıtma ve soğutma sistemleri, iş ve güvenlik standartları, iç tasarım, özel son kullanım uygulamaları ve profesyonel sorumluluk ve standartları içerir.

İç Mimarlık Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

İç mimar olabilmek için mühendislik ve mimarlık fakültelerinde yer alan Mimarlık, İç mimarlık ya da İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümlerinden bir tanesinden mezun olmanız gerekir. Bu lisans bölümünün eğitim süresi 4 yıldır. Bu dört yıllık eğitim süresinde uygulamaya yönelik, derslerin ağırlıklı olduğunu söylemek mümkün. Özellikle 3D (3 Boyutlu) tasarım konusunda ustalaşmanız söz konusu olacaktır.

İç Mimarlık Bölümüne başvurmak istiyorsan, sayısal puanı üzerinden alım yapıldığı için TYT sınavı sonrasında alan sınavına girmen gerekmektedir. Bu bölüm, Mimarlık, Mühendislik-Mimarlık, Güzel Sanatlar veya Sanat, Tasarım ve Mimarlık fakültelerinde okutulmaktadır ve hem devlet hem de vakıf üniversitelerinin eğitim programına dahil edilmiştir. Bu nedenle, kendi puanına uygun bir üniversitede eğitim alabilirsin.

İç Mimarlık Bölümüne giriş için istenen taban puanı ve başarı sıralaması üniversitenin eğitim programına, öğretim diline ve burs durumuna göre değişmektedir. İlgili üniversitenin istediği taban puanın 10 puan üstünde bir puan alarak şansını artırabilirsin.

İç mimarlık bölümü, el becerisi gerektiren sanat bölümleri arasında yer aldığı için bazı üniversitelerin kayıt öncesi yetenek sınavı yapabileceğini unutma. Bu yüzden, tercih edeceğin üniversitenin yetenek sınavı şartı olup olmadığını da kontrol etmek önemlidir. Bölümde daha önce yer alan mecburi yetenek sınavı kaldırılmıştır, ancak bazı üniversitelerin giriş için farklı uygulamaları yerleştirme hakkı bulunur. Eski uygulamada yer alan İç Mimarlık Yetenek Sınavı uygulamasına benzer çalışmalar okullar tarafından istenebilir.

İç Mimarlık Bölümü Dersleri Nelerdir?

4 yıllık eğitiminizi iç mimarlık bölümünde tamamlarsanız bu süre zarfında;

  • Temel Tasarım,
  • Tasarım Sunumu,
  • Tasarı Geometri,
  • Güzellik Perspektifinden Uygarlık Tarihi,
  • Tasarı Hesaplama,
  • Yapı ve Tasarım Teknolojileri Stajı,
  • İç Mimarlık Atölyesi,
  • Teknik Etütler I: Yapı ve Malzeme,
  • Tasarım Tarihi,
  • Strüktür,
  • Koruma ve Restorasyon İlkeleri

ve benzeri birçok dersten sorumlu olacaksınız demektir. Bu dersleri başarılı bir şekilde verip lisans programını bitirdikten sonra İç Mimar olmaya hak kazanırsın. Bu derslere ek olarak, bazen belirlenmiş olan, bazen de şartlara uygun olacak şekilde senin belirleyeceğin İç Mimarlık staj yerleri arasından tercihlerde bulunarak deneyim elde edebilir ve ofis deneyimini özgeçmişine ekleyebilirsin.

Bu ve benzeri derslerin daha akademik ve daha detaylı olarak iletilmesini sağlamak amacıyla oluşturulan İç Mimarlık yüksek lisans programları arasından farklı alternatifleri de değerlendireblirsin. 

İç Mimarlık Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

İç mimarlar, her türlü konutun iç tasarımı konusunda çalışmalar gerçekleştirebilirler. İç Mimarlık Bölümünden mezun olduktan sonra binaların iç tasarımında estetik olduğu kadar işlevselliğe dayalı çalışmalar yapabileceğin için mimarlık ofisi, tasarım şirketlerinde çalışabilirsin.

İç Mimarlık bölümünden mezun olanlar genellikle farklı sektörlerde çalışma fırsatı bulurlar. Bu kişiler, çeşitli projelerde yer alarak müşterilerin isteklerini analiz eder ve hedefleri belirlerler. Bilgisayar destekli tasarım programları kullanarak görsel projeler oluştururlar ve el çizim becerilerini de geliştirirler. 

Ayrıca, iç mimarlar yabancı dil bilgilerini kullanarak uluslararası arenada da kariyer yapabilirler. Örneğin, mimarlık firmalarında veya inşaat sektöründe iç mimar olarak çalışabilirler. Bu şekilde, farklı alanlarda iş bulma ve kariyerlerini geliştirme imkanına sahip olurlar.

İç Mimarlık yurtdışı iş imkanları sağlamasıyla da öğrencilerin dikkatini çekmeyi başarır. Dil becerilerini üniversite eğitimin sırasında geliştirmeyi başararak farklı ülkelerde bu mesleği yapabilme fırsatına kavuşabilirsin.

İç Mimarlık Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

İç mimarlık mezunları, çeşitli sektörlerde iş bulma imkanına sahiptir. Mezunların en sık çalıştığı yerler şöyle listelenebilir:

  • Mimarlık ofislerinde,
  • Yapı-dekorasyon firmalarında,
  • İnşaat firmalarında,
  • Beyaz eşya firmalarında

Mezunlar kendilerine çalışma alanı bulabilirler. Bunların dışında iç mimarlık mezunları kendi çalışma alanlarını yaratıp kendi işlerini de yapabilirler. 

İç Mimarlık çalışma alanları, görsel yeteneklerin ve yaratıcı fikirlerin ön planda olduğu bir yapıdadır. İç mimarlar, müşterilerle iletişim halinde olarak projelerini oluştururlar, mekanların düzenlenmesini sağlarlar ve malzeme seçimlerini yaparlar. Ayrıca, yerel yasal düzenlemelere uygunluk sağlarlar ve projelerin bütçe ve zaman çizelgelerini takip ederler. Bu sayede, proje yöneticiliği alanında tecrübe edinerek kariyer odağını değiştirebilmek de mümkün olur.

İç mimarlar, mesleklerini icra etmek için Kariyer.net iş bulma platformundan faydalanabilir. Bu platform, iç mimarlık alanında iş ilanlarına kolayca erişim sağlar ve mezunlar için uygun pozisyonları bulmalarına yardımcı olur.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Akdeniz Üniversitesiİç MimarlıkSAY70341,13981207,373
2Atatürk Üniversitesiİç MimarlıkSAY60297,21016338,374
3Çankaya Üniversitesiİç Mimarlık (İngilizce) (Burslu)SAY12373,97222146,607
4Çankaya Üniversitesiİç Mimarlık (İngilizce) (%50 İndirimli)SAY57287,16518380,765
5Çukurova Üniversitesiİç MimarlıkSAY65311,62215286,743

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin İç Mimarlık mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)İç MimarlıkSAY35.3
2Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesiİç MimarlıkSAY34.5
3Işık Üniversitesiİç MimarlıkSAY32.8
4Yeditepe Üniversitesiİç MimarlıkSAY31.0
5Çankaya Üniversitesiİç MimarlıkSAY30.7

İç Mimarlık Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

İç Mimarlık Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

İç Mimarlık Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

12.086Toplam Kullanıcı
1. İnşaat
%22.35
2. Dekorasyon & İç Mimarlık
%18.62
3. Mimarlık
%15.92
4. Mobilya & Aksesuar
%7.03
5. Yapı
%3.71

İç Mimarlık Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Mimarlık
%63.35
2. Satış
%4.5
3. Tasarım / Grafik
%4.28
4. Üretim / İmalat
%3.8
5. Yönetim
%2.95
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!