Makine Mühendisliği Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin Makine Mühendisliği bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Üniversite Taban Puanları

2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
Makine Mühendisliği

Üniversiteler

Bölümler

Puan Türü

Kontenjan

Taban Puan

Başarı Sırası

1Abdullah Gül ÜniversitesiMakine Mühendisliği (İngilizce) (4 Yıllık)SAY67366,79266122,318
2Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji ÜniversitesiMakine Mühendisliği (İngilizce) (4 Yıllık)SAY90320,4462207,461
3Afyon Kocatepe ÜniversitesiMakine Mühendisliği (4 Yıllık)SAY52302,02562258,465
4Akdeniz ÜniversitesiMakine Mühendisliği (4 Yıllık)SAY77380,07007105,217
5Aksaray ÜniversitesiMakine Mühendisliği (4 Yıllık)SAY26Dolmadı0
6Alanya Alaaddin Keykubat ÜniversitesiMakine Mühendisliği (İngilizce) (4 Yıllık)SAY72320,6722206,870
7Altınbaş ÜniversitesiMakine Mühendisliği (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SAY10Dolmadı0
8Altınbaş ÜniversitesiMakine Mühendisliği (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SAY6371,7897115,627
9Amasya ÜniversitesiMakine Mühendisliği (4 Yıllık)SAY26Dolmadı0
10Ankara Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiMakine Mühendisliği (İngilizce) (4 Yıllık)SAY88423,2349260,187
11Antalya Bilim ÜniversitesiMakine Mühendisliği (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SAY6387,1719596,783
12Antalya Bilim ÜniversitesiMakine Mühendisliği (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SAY26Dolmadı0
13Atatürk ÜniversitesiMakine Mühendisliği (4 Yıllık)SAY62300,99174261,782
14Atılım ÜniversitesiMakine Mühendisliği (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SAY8422,1647461,136
15Atılım ÜniversitesiMakine Mühendisliği (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SAY42300,4155263,611
16Aydın Adnan Menderes ÜniversitesiMakine Mühendisliği (İngilizce) (4 Yıllık)SAY77362,28457128,896
17Balıkesir ÜniversitesiMakine Mühendisliği (4 Yıllık)SAY98328,7751188,384
18Bartın ÜniversitesiMakine Mühendisliği (4 Yıllık)SAY26298,03291271,731
19Başkent ÜniversitesiMakine Mühendisliği (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SAY21369,46125118,779
20Başkent ÜniversitesiMakine Mühendisliği (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SAY6437,9802247,699

Makine Mühendisliği

Makine mühendisliği; mekanik sistemler tasarlamak, analiz etmek, üretmek ve bakımını yapmak için mühendislik fiziği ve matematik ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik disiplinidir. Mühendislik disiplinlerinin en eski ve en genişlerinden biridir.

Makine mühendisliği alanı, dinamik, mekanik, elektrik, termodinamik, malzeme bilimi, yapısal analiz ve gibi belli başlı alanların anlaşılmasını gerektirir. Bu temel ilkelere ek olarak makine mühendisleri, üretim tesislerini, endüstriyel ekipman ve makineleri, ısıtma ve soğutma sistemlerini tasarlamak ve analiz etmek için çalışırlar. Ayrıca bilgisayar destekli tasarım (CAD), bilgisayar destekli üretim (CAM) ve ürün yaşam döngüsü yönetimi, ulaşım sistemleri, uçak, deniz taşıtları, robotik, tıbbi cihazlar, silahlar ve diğerleri de bölüm mezunlarının uzmanlıkları arasına girer. 

Mekanik ürünleri tasarlamak, geliştirmek, bakımını yapmak ve onarmak için çeşitli teknik araç ve programları kullanan kişilere makine mühendisleri denir. Makine mühendisleri iş hayatında birçok zorlukla karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle düşünme yeteneğinin üst düzeyde olması gerekir. İlgi alanları makineler üzerine olan kişiler bu bölümü tercih etmektedir. Elektrik/elektronik mühendisleri, yazılım mühendisleri ve mekatronik mühendisleriyle birlikte bağlantılı olarak çalışır.

Makina mühendislerinin çalıştıkları en önemli sektörler arasında otomotiv sanayi, savunma sanayi, makina imalat sanayi, havacılık ve uzay sanayi, enerji gibi sektörler yer alır.

Makine mühendisliği bölümünün amacı makinelerin verimliliğini artırmak ve yenilikçi çözümler üretmektir. Bu bölümde okuyan öğrenciler mekanik sistemlerin çalışma prensiplerini öğrenir ve öğrenilen prensipleri iş hayatında uygulama becerisi kazandırır.

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Makine Mühendisliği Taban Puanları

Üniversite sınavının stresinden sonra tercih dönemi başlar. Bölümü belirledikten sonra gitmek istediğin üniversiteyi seçmen gerekir. Makine Mühendisliği bölümüne gitmek istiyorsan, uygun bir araştırma yaparak başlayabilirsin. Makine mühendisliği taban puanları, başarı sıralaması, üniversite ve şehir gibi faktörler tarafından belirlenir. 

Üniversite sınavlarında alınan en düşük yerleştirme puanı olan taban puan, tercih sıralamanda belirleyici kriterlerden biridir. Makine mühendisliği taban puanlarıbilgilerinden faydalanarak doğru adım atabilirsin. Makine mühendisliği tasarım, analiz, üretim ve bakım süreçlerini kapsayan bir bilim dalıdır. Bilgisayar destekli üretim ve tasarım aşamaları, uçak ve deniz araçları, robotik ve tıbbi cihazlar ile ürün yaşam döngüsü gibi belli başlı alanların anlaşılmasını gerektirir. Program içerisinde teorik ve pratik bilgiler elde ettikten sonra iş hayatına başlamak istediğin sektöre özgüvenli bir şekilde adım atabilirsin. Bu bölüm, mühendislik disiplinlerinin en kapsamlı ve eski çeşitlerinden biridir. Makine mühendisliği bölümü puanlarıhakkında detaylı bilgi edinerek tercih listeni oluşturabilir ve hayalini kurduğun programda eğitim hayatına devam edebilirsin.

Makine Mühendisliği Tercih Puanları

Makine Mühendisliği kaç puan sorusu, üniversite ve eğitim dili gibi kriterlere göre yanıtlanır. Üniversitelerin Mühendislik Fakülteleri içerisinde yer alan Makine Mühendisliği tercih puanları, ÖSYM ve YÖK tarafından belirlenir. TYT ve AYT sınavlarının SAY puan türü ile öğrenci alır. Biyoteknoloji, imalat, tekstil, enerji, kimya, ilaç ve inşaat gibi üretimin olduğu her sektörde görev alabilirsin. Bu meslek senin özel ve kamu kurumlarında çalışmanı sağlar. 

Makine Mühendisliği puanları, aday tercihleri ve kontenjan rakamı ile birlikte sınavın zorluk seviyesi ve üniversiteye göre değişiklik gösterir. Özel ile devlet üniversitelerinin puanları birbirinden farklıdır. 2022 yılı için Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği taban puanları 533,2396 İstanbul Teknik Üniversitesi 500,38437 olarak belirtilmiştir. Eğitim dili de puanlar üzerinde etkili olur. Türk-Alman Üniversitesi Almanca Makine Mühendisliği taban puanları 482,41283 iken Gazi Üniversitesi İngilizce Makine Mühendisliği ise 465,79039 olarak ifade edilmiştir. Üniversiteler arasındaki puan farkı, öğrencilerin tercihleri çerçevesinde oluşur. Sen de makine mühendisliği bölümünü tercih etmeyi düşünüyorsan, makine mühendisliği sayfasını ziyaret ederek detaylı bilgi edinebilirsin.

 

Makine Mühendisliği Başarı Sıralaması

Makine Mühendisliği bölümü sıralama bilgileri üniversiteden üniversiteye farklılık gösterir. Araştırmana şehir ve üniversite belirleyerek başlayabilir, Makine Mühendisliği taban puanları ile devam edebilirsin. Kendine en yüksekten en düşük sıralamaya göre bir liste hazırlayarak istediğin okulları net bir şekilde görebilir ve tercih döneminde kolay bir şekilde karar verebilirsin. Türkiye'de yaklaşık 115 üniversitede olduğu belirtilen bu programın puan aralığı geniş bir aralığa yayılır. Makine mühendisliği başarı sıralaması en düşük 298687, en yüksek 2103 olarak belirtilmiştir. Makine Mühendisliği taban puanları baz alınarak ifade edilen vakıf ve devlet üniversitelerinin başarı sıralamaları yıllara göre de değişir. Koç Üniversitesi İngilizce Burslu 2103 iken Türk-Alman Üniversitesi Almanca 27953 olarak belirtilmiştir. Yabancı dil eğitim veren üniversitelerin puanları diğerlerine göre farklıdır. Türkçe eğitim veren Bursa Uludağ Üniversitesi 79454 olup İstanbul Arel Üniversitesi 1385382'dir. Makine Mühendisliği taban puanları, sıralamalar üzerinde belirleyici bir rol oynar. Makine mühendisliği sıralama bilgilerini inceleyerek tercih listeni oluşturmaya başlayabilirsin.

 

Makine Mühendisliği Tercih


 

Makine Mühendisliği bölümü taban puanları araştırmanı yaptıktan sonra başarı sıralamana uygun üniversiteleri belirleyip tercih listeni yazmaya başlayabilirsin. Üniversite ve bölüm ile birlikte eğitimine devam etmek istediğin şehri de seçmen gerekir. Makine mühendisliği üniversite sıralamaları İstanbul'da yüksek Ankara ve İzmir gibi şehirlerde daha düşük olabilir. Üniversitelerin Doğa Bilimleri, Teknoloji ve Mühendislik Fakülteleri adı altında bulunan bu program, 4 yıllık bir lisans eğitimini içerir. 

Türkiye'de İstanbul, Ortadoğu Teknik, Yıldız Teknik ve İstanbul Teknik gibi devlet üniversitelerinde bulunan bu bölüm Özyeğin, Yeni Yüzyıl, Beykent, Yeditepe ve Koç gibi vakıf okullarında da yer alır. Araştırma yaparken Makine Mühendisliği taban puanları, başarı sıralamaları, eğitim dili ve şehir gibi unsurlara dikkat etmen gerekir. YÖK'ün tercih kılavuzunu inceleyerek geleceğin için doğru hareket edebilirsin. Makine mühendisliği tercih sıralamanı, incelemeni yapıp elde ettiğin veriler ışığında dikkatli bir şekilde gerçekleştirmen gerekir.

Makine Mühendisliği Kontenjan

Makine mühendisliği kontenjan sayısı, puan ve başarı sıralamaları ile birlikte etkili olur. Doğru tercih yapmanı sağlayan bu faktörler, eğitim hayatını şekillendirir. Okulların kontenjanları yıldan yıla dahi değişiklik gösterir. Makine mühendisliği taban puanları ve kontenjan rakamları sana tercih döneminde yardımcı olur. Bu lisans programı İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Bolu ve Antalya gibi birçok şehirdeki üniversitelerde mevcuttur. Doğa bilimleri, mühendislik ve teknoloji fakültelerinde yer alan bu bölümün 2022 yılı kontenjan sayıları da yıllara göre değişiklik gösterir. Trakya Üniversitesinin kontenjan sayısı 93 olarak belirtilirken Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi 62'dir. Haliç Üniversitesi İngilizce %50 Burslu 25 öğrenci alırken KTO Karatay Üniversitesi %50 Burslu programının kontenjanı 22 kişidir. 2022 yılı istatistiklerine göre, üniversitelerin bazıları %100 yerleşme oranına sahipken bazıların da yerleşen kişi sayısı kontenjanın altında kalmıştır. Programın aday sayısı ve yerleşme oranı, tercih listeni değiştirmene neden olabilir. Makine mühendisliği taban puanları incelenip kontenjan sayıları öğrenildikten sonra tercih listesine geçilebilir. Tercih döneminde, makine mühendisliği taban puanları, bölüm içeriği ve üniversiteler üzerine Kariyer.net sayfasından detaylı ve güncel bir inceleme yaparak kendi liste oluşturabilirsin.      

Sıkça Sorulan Sorular

2023 Sınavı Makine Muhendisligi Bölümü Taban Puanları Nedir?

4 yıllık eğitim programına sahip olan Makine Mühendisliği bölümü, mühendislik biliminin en geniş birimlerinden biri olduğu için kapsamlı bir eğitim programıdır. Öğrencilerine mühendislik matematiği ve fiziği eğitimi veren Makine mühendisliği bölümünde taban puanı en yüksek olan seçenek, 536,47553 ile Koç Üniversitesinin İngilizce burslu eğitim programıdır. Devlet üniversiteleri arasında en yüksek puana sahip olan üniversiteler arasında ise 531,64691 taban puanı ile Boğaziçi Üniversitesi yer alır. Sayısal alanda elde ettiğin taban puanı dikkate alarak tercihte bulunabilirsin....