Peyzaj Mimarlığı Bölümü

Peyzaj Mimarlığı Bölümü Nedir?

Peyzaj Mimarlığı, sanat ve bilimi birleştirir. Arazileri tasarlayan, planlayan ve yöneten profesyonellerin yetiştirilmesini amaçlayan akademik bir disiplindir.

Günümüzde peyzaj mimarları, inşa edilmiş ve doğal ortamlar arasındaki giderek daha karmaşık ilişkilerle ilgilenmektedir.

Peyzaj mimarları, parklar, konut gelişmeleri, kampüsler, bahçeler, mezarlıklar, ticaret merkezleri, tatil köyleri, ulaşım tesisleri, kurumsal ve kurumsal merkezler ve deniz kenarı gelişmeleri gibi geleneksel yerleri planlar ve tasarlar. Ayrıca sulak alanlar, dere koridorları, mayınlı alanlar ve ormanlık arazi gibi insanların rahatsız ettiği doğal yerlerin restorasyonunu tasarlar ve planlarlar. Tarihi manzaraları ve kültürel kaynakları takdir etmeleri, peyzaj mimarlarının ulusal, bölgesel ve yerel tarihi alanlar ve alanlar için koruma planlama projeleri üstlenmelerini sağlar.

Peyzaj Mimarlığı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Peyzaj Mimarlığı, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan ve yalnızca Sayısal puan türüne göre öğrenci kabul eden 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu sebeple Peyzaj Mimarlığı DGS geçiş bölümleri herhangi bir üniversitede mevcut değildir.

Öğrenciler, eğitim sürecinde aynı zamanda proje yönetimi, çizim ve modelleme gibi teknik becerileri geliştirme fırsatı bulurlar. Peyzaj Mimarlığı açıköğretim ile teorik bilgilerin aktarımı da sağlanmaktadır.Pratik deneyim elde etmek adına stajlar ve gerçek projelerde çalışmalar gerçekleştirerek teorik bilgilerini uygulamaya dönüştürürler. Tüm öğrencilerin pratik deneyimi için bölüm veya öğrenciler tarafından peyzaj mimarlığı staj yerleri belirlenir.

Mezunlar, peyzaj mimarlığı firmaları, şehir planlama büroları, belediyeler veya özel sektörde çeşitli pozisyonlarda çalışabilirler. Aynı zamanda çevre danışmanlık firmalarında, koruma ve restorasyon projelerinde ya da akademik alanlarda kariyer yapma imkanına sahiptirler.

Eğitim süresi boyunca öğrencilere, sürdürülebilirlik, doğal kaynak yönetimi, kentsel ekoloji ve çevre etiği gibi önemli konular da öğretilir. Benzer ilişkiler kurulmasını sağlayan Peyzaj Mimarlığı yatay geçiş bölümleri de değerlendirilebilir.

Ayrıca, öğrencilere peyzaj mimarlığı yüksek lisans programları hakkında bilgiler verilerek, eğitim sonrası kariyerlerini daha da ileriye taşıma fırsatları sunulur. Bu sayede öğrenciler, alanlarında uzmanlaşarak sektördeki gelişmeleri takip edebilir ve katkıda bulunabilirler.

Peyzaj Mimarlığı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Peyzaj Mimarlığı üzerine eğitim almayı amaçlayan aday öğrenciler;

  • Jeomorfoloji,
  • Botanik,
  • Meteoroloji ve Klimatoloji,
  • Temel Tasarım,
  • Genel Toprak Bilgisi,
  • Peyzaj Sanat Tarihi,
  • Bitki Sosyolojisi,
  • Kaynak Analizi,
  • Perspektif Çizim Tekniği,
  • Peyzaj Konstrüksiyonu,
  • Kentsel Rekreasyon Alan Planlama,
  • Kırsal Rekreasyon Alan Planlama,
  • Arazi Kalite Dereceleme Teknikleri

Ve daha birçok ders üzerine 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca öğrenim göreceklerdir. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Peyzaj Mimarlığı Bölümü Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanır. Bu bölümü başarı ile tamamlayanlara Peyzaj Mimarı unvanı verilir.

Peyzaj Mimarlığı Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Peyzaj mimarları, mimarlar, şehir planlamacıları, inşaat mühendisleri ve diğer profesyoneller ile birlikte çalışarak, hem insanların hem de çevrenin ihtiyaçlarına uygun projeler gerçekleştirerek çevrenin korunmasında önemli bir rol oynarlar.

Peyzaj mimarlığı mezunları, doğal ve yapay çevrelerin tasarımı, planlaması, bakımı ve yönetimi konularında uzmanlaşmış profesyonellerdir. Parklardan bahçelere, kamusal alanlardan ticari komplekslere kadar geniş bir yelpazede projelerde estetik, fonksiyonellik, sürdürülebilirlik ve çevresel uyum faktörlerini göz önünde bulundurarak dış mekan alanlarını şekillendirirler.

Peyzaj mimarları, çeşitli projelerde doğal peyzaj unsurlarını (bitki örtüsü, su özellikleri, topografya) ve yapısal unsurları (yollar, oturma alanları, aydınlatma sistemleri) entegre ederek estetik ve işlevsel mekanlar yaratır. Aynı zamanda çevresel planlama, doğal kaynak yönetimi ve ekolojik restorasyon gibi alanlarda da faaliyet göstererek çevresel etkileri değerlendirir, doğal ekosistemleri korur ve yeniler.

Peyzaj mimarları, proje yönetimi, müşteri iletişimi, bütçe yönetimi ve ekip koordinasyonu becerilerini kullanarak projelerini başarıyla yürütürler. Ayrıca, yerel yönetmeliklere, çevresel standartlara ve güvenlik gereksinimlerine uygunluğu sağlarlar. Mezunlar, öğretim görevlisi olarak eğitim kurumlarında çalışabilir veya kendi peyzaj mimarlık firmalarını kurarak müşteri taleplerine göre özel bahçe tasarımları, peyzaj bakımı ve danışmanlık hizmetleri sunabilirler.

Peyzaj Mimarlığı Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Peyzaj mimarları için devlet ve özel kurumlarda iş imkanları oldukça fazladır. Mezunlar;

  • Devlet Su İşleri,
  • Orman Bakanlığı,
  • Karayolları,
  • Tarım İl Müdürlükleri,
  • Mimarlık Ofisleri,
  • Şehir ve Bölge Restorasyon Şirketleri,
  • Belediyeler Kent Estetik Kurulları,

Başta olmak üzere birçok alanda kariyerlerine devam edebilirler. Söz konusu iş imkanlarından devlet kurumlarında olanlarına yerleşebilmek adına Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan yeterli puanı elde etmek gerekir.

Peyzaj mimarları, kendi şirketlerini kurarak müşterilere özel dış mekan tasarımları sunma imkanına sahiptir. Aynı zamanda mimari firmalarda, kentsel dönüşüm projeleri veya konut siteleri gibi farklı projelerde dış mekan tasarımı görevlerini üstlenebilirler.

Doğa koruma ve çevresel sürdürülebilirlik konusunda uzmanlaşmış peyzaj mimarları, çevre danışmanlık firmalarında ekolojik restorasyon projeleri ve yeşil alan geliştirme konularında aktif rol oynayabilirler.

Belediyelerin park ve bahçe birimlerinde çalışan peyzaj mimarları, kamusal alanların planlanması, bakımı ve yönetimiyle ilgilenirler, bu sayede şehirlerin estetik ve çevresel kalitesine katkıda bulunurlar.

Gayrimenkul sektöründe, özellikle konut projeleri ve alışveriş merkezleri gibi inşaat projelerinde, peyzaj mimarları dış mekan tasarımı ve yeşil alan planlaması konusunda talep görebilirler.

Peyzaj mimarları, farklı sektörlerde ve çeşitli projelerde görev alarak estetik anlayışları, doğa sevgileri ve teknik becerileriyle çevreye değer katan önemli bir meslek grubunu oluştururlar. Bölümünle ilgili tüm ilan seçeneklerini kariyer.net aracılığıyla keşfedebilirsin.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Akdeniz ÜniversitesiPeyzaj Mimarlığı (4 Yıllık)SAY79282,28791332,019
2Ankara ÜniversitesiPeyzaj Mimarlığı (4 Yıllık)SAY41293,87186286,241
3Artvin Çoruh ÜniversitesiPeyzaj Mimarlığı (4 Yıllık)SAY49235,81311675,538
4Atatürk ÜniversitesiPeyzaj Mimarlığı (4 Yıllık)SAY88246,47488563,018
5Aydın Adnan Menderes ÜniversitesiPeyzaj Mimarlığı (4 Yıllık)SAY42265,96754415,945

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Peyzaj Mimarlığı mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1İstanbul Üniversitesi - CerrahpaşaPeyzaj MimarlığıSAY29.5
2İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)Peyzaj MimarlığıSAY28.0
3Namık Kemal ÜniversitesiPeyzaj MimarlığıSAY27.4
4Düzce ÜniversitesiPeyzaj MimarlığıSAY25.7
5Akdeniz ÜniversitesiPeyzaj MimarlığıSAY25.7

Peyzaj Mimarlığı Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Peyzaj Mimarlığı Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Peyzaj Mimarlığı Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

7.436Toplam Kullanıcı
1. Çevre Düzenleme, Peyzaj
%22.92
2. İnşaat
%14.24
3. Mimarlık
%8.97
4. Çevre düzenleme
%2.69
5. Turizm
%1.93

Peyzaj Mimarlığı Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Mimarlık
%37.23
2. Mühendislik
%7.07
3. Satış
%7.02
4. Hizmet
%4.17
5. Yönetim
%3.58
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!