Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (MYO) Bölümü

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü Nedir?

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, yabancı dil ve temel havacılık bilgisi ile donatılmış ve hızla gelişen havacılık endüstrisindeki yerli ve yabancı firmalarda başarılı bir şekilde çalışacak yeterliliklere sahip yönetim adaylar yetiştiren akademik bir disiplindir.

Havacılık endüstrisinde yer alan sivil hava ulaştırma işletmeciliğinin temel hedefi, ulusal ve uluslararası kuruluşlar başarılı bir şekilde, ileri düzeyde yabancı dil, işletme ve havacılık bilgileri ile donatılmış üssü idari adayları eğitmekle ilgili niteliklere sahip olacak.

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, üniversitelerde Meslek Yüksekokulu kapsamında eğitimi verilmekte olan 2 yıllık önlisans bölümüdür.

Bölüm yalnızca TYT puanına göre öğrenci kabul etmektedir.

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği lisans tamamlama programı; öğrencilere havacılık sektörünün temel prensiplerini, güvenlik standartlarını, hava taşımacılığı politikalarını ve uluslararası hava taşımacılığı düzenlemelerini öğretir. Havayolu işletmeciliği, havaalanı yönetimi, ticari hava taşımacılığı ve hava kargo yönetimi gibi konularda da derinlemesine bilgi edinme fırsatı sunar. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği yüksek lisans yaparak alanda uzmanlaşmak da mümkündür.

Öğrenciler eğitimleri süresince Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği staj yapma veya uygulamalı projelerde yer alma fırsatı bulurlar. Öğrenciler, gerçek iş deneyimi kazanma ve havacılık sektöründeki profesyonellerle etkileşime geçme şansı bulurlar. Havacılık endüstrisindeki gelişmeleri yakından takip etmek ve sektördeki güncel trendleri anlama fırsatı sunar.

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversitede sivil hava ulaştırma işletmeciliği üzerine eğitim almayı amaçlayan aday öğrenciler;

  • Bilgisayar ve Enformasyon Teknolojileri,
  • Yolcu Hizmetleri,
  • Yer Hizmetleri ve RAMP,
  • Havaalanı Donanımları Hizmetleri,
  • Havacılıkta Güvenlik ve Emniyet,
  • Havacılıkta Rezervasyon ve Bilet Satışı,
  • Seyrüsefer ve Hava Trafik Kuralları,
  • Hareket ve Performans,
  • Hava Hukuku,
  • İnsan Kaynakları Yönetimi,
  • Yer Hizmetleri için Havacılık İngilizcesi,
  • Mikroekonomi,
  • Makroekonomi
  • Tehlikeli Madde Eğitimi

Ve benzeri daha birçok dersten 4 dönemlik eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklar demektir. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler ”Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Önlisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar.

2 yıllık önlisans diplomasını 4 yıllık lisans diplomasına tamamlamak isteyen mezunlar, Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’ndan elde edecekleri puan ile;

  • İşletme,
  • Lojistik,
  • İşletme Yönetimi,
  • Lojistik Yönetimi,
  • Seyahat İşletmeciliği,
  • Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği,
  • Turizm İşletmeciliği,
  • Teknoloji ve Bilgi Yönetimi,
  • Ulaştırma ve Lojistik,
  • Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık

Bölümlerine tamamlayabilirler.

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Sivil havacılığa dair gerçekleştirilen her türlü hizmet ve operasyonda görev alarak havaalanlarında işleyişe katkıda bulunurlar.

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği DGS, yatay geçiş veya lisans eğitimini tamamlayan mezunlar, havacılık endüstrisinde çeşitli iş olanaklarına sahip olan nitelikli profesyonellerdir. Bölümden mezun olanlar; hava taşımacılığı sektörünün işleyişi, havaalanı yönetimi, hava taşımacılığı güvenliği, hava ulaştırma hukuku ve işletme stratejileri gibi konularda uzmanlaşmıştır.

Bir Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği bölümü mezunu, havayolu şirketlerinde yönetici, operasyon uzmanı veya havaalanı personeli olarak çalışabilir. Havaalanlarında, terminal işletmeciliği, güvenlik, yer hizmetleri ve hava trafik kontrolü gibi alanlarda da çalışma fırsatları bulunmaktadır.

Havacılık endüstrisi dışındaki firmalarda da iş bulabilirler. Hava taşımacılığı lojistiği, hava kargo operasyonları, seyahat acenteleri ve hava ulaştırma teknolojileri gibi alanlarda çalışabilirler. Sivil havacılık düzenleyici kuruluşlarında veya danışmanlık firmalarında da görev alabilirler.

Eğitim kurumlarında veya araştırma merkezlerinde de çalışabilirler. Havacılık endüstrisinin işleyişi ve yönetimi konusunda eğitim sağlar, araştırma projelerine katkıda bulunur. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği uzaktan eğitim ile alanda bilgi birikimini artırmak ve çalışma alanlarını genişletmek de mümkündür.

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Sivil Havacılık Ulaştırma İşletmeciliği mezunları;

  • Havaalanlarında,
  • Tüm Havayolu Şirketlerinde,
  • Havaalanı Yer Hizmetleri Departmanında,
  • Catering ve Nakliye Şirketlerinde ve diğer havacılık otoritelerinde kendilerine iş bulabilirler

Söz konusu iş imkanlarından devlet bünyesinde yer alan kurum ve kuruluşlarda yer alabilmek için mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edeceği puan belirleyici olur.

İş olanaklarına ilişkin detayları inceleyelim.

1. Havayolu Şirketleri: Havayolu şirketleri, uçuş operasyonları, müşteri hizmetleri, pazarlama ve satış gibi çeşitli alanlarda Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği mezunlarına ihtiyaç duyarlar. Mezunlar, havayolu işletmelerinde uçuş operasyonları yöneticisi, müşteri ilişkileri uzmanı, satış temsilcisi veya pazarlama uzmanı olarak çalışabilirler.

2. Havalimanları: Havalimanları, uçuş operasyonlarının planlanması, hizmet kalitesinin sağlanması, güvenlik ve lojistik gibi konularda uzmanlara ihtiyaç duyarlar. Mezunlar, hava limanlarında operasyon yöneticisi, terminal işletme uzmanı, güvenlik görevlisi veya lojistik koordinatörü olarak görev alabilirler.

3. Havacılık Güvenliği ve Denetim: Havacılık güvenliği ve denetim firmaları, havayolu işletmeleri ve hava limanları için güvenlik denetimleri gerçekleştirirler ve güvenlik protokollerinin uygulanmasını sağlarlar. Mezunlar,söz konusu firmalarda güvenlik uzmanı, denetçi veya danışman olarak çalışabilirler.

4. Havacılık Yönetimi ve Danışmanlık: Havacılık yönetimi ve danışmanlık firmaları, havayolu şirketleri ve hava limanları için stratejik planlama, işletme danışmanlığı ve eğitim hizmetleri sunarlar. Proje yöneticisi, danışman veya eğitmen olarak görev alabilirler.

5. Havacılık Eğitim Merkezleri: Havacılık eğitim merkezleri, pilot eğitimi, kabin memuru eğitimi ve hava trafik kontrol eğitimi gibi hizmetler sunarlar. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği mezunları, ilgili merkezlerde eğitmen veya eğitim programı koordinatörü olarak çalışabilirler.

6. Havacılık Teknolojisi Şirketleri: Havacılık teknolojisi şirketleri, havacılık yazılımı, ekipman ve sistemlerin geliştirilmesi ve satışı konusunda faaliyet gösterirler. Mezunlar, ilgili şirketlerde satış mühendisi, proje yöneticisi veya teknik destek uzmanı olarak görev alabilirler.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Ağrı İbrahim Çeçen ÜniversitesiSivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (2 Yıllık)TYT49256,939861,533,606
2Akdeniz Karpaz ÜniversitesiSivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (Burslu) (2 Yıllık)TYT3286,262241,070,281
3Akdeniz Karpaz ÜniversitesiSivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (Ücretli) (2 Yıllık)TYT3209,820712,380,387
4Akdeniz Karpaz ÜniversitesiSivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (%50 İndirimli) (2 Yıllık)TYT4222,619382,148,567
5Akdeniz ÜniversitesiSivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (2 Yıllık)TYT84329,85576561,920

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (MYO) Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

8.963Toplam Kullanıcı
1. Havacılık
%23.36
2. Hava Taşımacılığı
%4.85
3. Turizm
%4.55
4. Hava Taşımacılığı
%4.12
5. Giyim
%2.19

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Hizmet
%15.33
2. Ulaştırma
%9.86
3. Satış
%8.17
4. Operasyon
%7.58
5. Turizm
%4.72
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!