Uçak Teknolojisi Bölümü

Uçak Teknolojisi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Uçak Teknolojisi 2 yıllık eğitim veren bölümler arasındadır. Bölümde öğrenim görmekte olan öğrenciler toplam 4 dönemde eğitimlerini tamamlarlar. Bu sebeple de bu bölüm bir ön lisans programıdır. Öğrencilerin üniversite puanları ile tercih yapabileceği Uçak Teknolojisi taban puanları, yerleşen öğrenci sayısı ve tercih sıralaması gibi etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Uçak Teknolojisi bölümünden mezun olabilmek için 120 AKTS'nin tamamlanması gerekmektedir. Uçak teknolojisi bölümü sınavsız geçiş uygulamasından yararlanmak istiyorsan tercihlerini bu yönetmeliğe uygun olarak yapman gerekir. Bu geçiş sonrasında alacağın eğitimin süresi de yine 2 yıldır. 

Uçak Teknolojisi Bölümü Nedir?

Uçak Teknolojisi bölümü son yılların rağbet gören ve gelişen bölümlerinden birisidir. Uçak Teknolojisi nedir sorusuna yanıt verirken bu bölümün uçak bakım ve onarım konularında çalışacak personeller yetiştirdiği söylenebilir. Bu bölümden mezun olan kişiler aynı zamanda parça imalatı gibi alanlarda da çalışmaktadır. Uçak Teknolojisi bölümü mezunları AR-GE alanlarında da istihdam edilmektedir. Bu bölümden mezun olan kişiler teknik çizim ve planlama gibi alanlarda da eğitim görerek kendilerini geliştirme imkanı yakalar. Uçak Teknolojisi mezunları sektörde uçak teknikeri olarak görev yapabilmektedir. Bu alanda alacağın eğitimi yapacağın stajla beraber tamamlayabilirsin. Uçak teknolojisi staj yerleri, eğitim kurumu tarafından belirlenir. Yani nerelerde staj yapabileceğini öğrenmek istiyorsan fakültenin staj yönetmeliğini detaylı bir şekilde inceleyebilirsin. Bu sayede bütün koşulları yerine getirerek bölümden mezun olabilirsin.

Uçak Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Uçak Teknolojisi bölümü ders içeriği temel derslerden başlayarak temel uçak bilgisi, motor çeşitleri ve itki teknolojileri olarak şekillenmektedir. Aynı zamanda elektrik ve elektronik eğitimi verilmektedir. Genel olarak uçak teknolojisi bölümünde okuyanlar aşağıdaki derslerin eğitimini alır:

  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  • İngilizce
  • Sivil Havacılığa Giriş
  • Teknik Resim
  • Temel Fizik
  • Temel Matematik
  • Türk Dili
  • Uçak ve Uçuş Bilgisi
  • Havacılık Mevzuatı ve Kuralları
  • Havacılıkta İmalat, Malzeme ve Donanım
  • Temel Aerodinamik
  • Temel Bilgi Teknolojileri
  • Temel Elektrik Elektronik
  • Dijital Teknikler ve Elektronik Alet Sistemleri
  • Gaz Türbinli Motorlar
  • Pistonlu Motorlar
  • Uçak Bakım Onarım
  • Uçak yapı ve Sistemleri
  • Pervane
  • Havacılıkta İnsan Faktörleri
  • Uçak Motor Göstergeleri

Uçak Teknolojisi bölümünde okuyan öğrenciler temel olarak bir uçağın yapısı, iç düzeni, aerodinamiği, motor yapıları, pervaneleri ve göstergeleri gibi temel bütün bileşenleri konusunda eğitim alır. Aynı zamanda bu bölümden mezun olan öğrenciler AutoCAD ve SOLIDWORKS gibi üç boyutlu çizim programlarına da hakim olurlar. Bu sayede teknik çizimleri bilgisayar ortamında gerçekleştirebilirler. Uçak teknolojisi sıralama olarak tercih edilen üniversiteye göre farklı seviyelerde yer alabilmektedir. Uçak teknolojisi bölümü açıköğretim ya da örgün eğitim için belirlenen derslerin hepsini başarıyla tamamlayarak mezun olabilirsin. Her iki eğitim şeklinde de mezun olduktan sonra sahip olacağın diplomayla iş arama sürecine başlayabilirsin. Bu noktada Kariyer.net’i ziyaret ederek tüm iş fırsatlarını kapsamlı bir şekilde değerlendirebilirsin. 

Uçak Teknolojisi Mezunu Ne İş Yapar?

Uçak Teknolojisi iş imkanları incelendiğinde, genel olarak bu bölümden mezun olan kişilerin hava yolu şirketlerine ve havaalanlarına ait olan apron ve atölyelerde çalışabildiğini söylemek mümkündür. Bölüm mezunları, aynı zamanda uçuş okullarında tekniker olarak da görev alabilmektedir. Özel sektör ve kamu sektöründe yer alan iş imkanlarının yanında bu kişiler akademisyen olarak da kariyerlerine devam edebilirler. Uçak Teknolojisi bölümü mezunları hasar görmüş uçaklarda, ilgili parçaların raporlarını hazırlar. Mühendislerin verdiği yönergelerle birlikte uçakların bakım ve onarım işlemlerinin gerçekleştirilmesinde görev alır. Aynı zamanda yeni AR-GE işlemleri yapılan ve geliştirilen parçaların üzerinde çalışabilir. Mezunlar, bu parçaların üç boyutlu teknik çizimlerini yapabilmektedir. Uçakların genel olarak bakım ve onarım işlemlerinden bu bölüm mezunları sorumludur. Uçak Teknolojisi puanları üniversite sınavı sonrasında, adayların tercihlerine göre değişiklik gösterir. Uçak teknolojisi lisans tamamlama sürecini başarılı bir şekilde tamamlayabilmen için eğitim kurumunun sunduğu bütün koşullara uygun olup olmadığını değerlendirmen gerekir. 

Uçak Teknolojisi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Uçak Teknolojisi ne iş yapar sorusunun yanıtı olarak iş imkanı bulabileceği firmalar genellikle hava yolu firmalarıdır. Ayrıca hava yolu ulaşımında teknik imkanları sağlayan firmalar da özellikle teknikerlerin çalışacağı yerler arasındadır. Uçak Teknolojisi 4 yıllık eğitim imkanı için DGS'ye girmeyi gerekli kılar. Uçak teknolojisi DGS geçiş bölümleri arasında elektrik mühendisliği, havacılık ve uzay mühendisliği ya da havacılık elektrik elektroniği gibi seçenekler bulunur. Bu bölümler arasından senin için en uygun olanı belirleyerek DGS tercihini yapabilirsin. Bu bölüm mezunları, havacılık sektöründe çalışma imkanı bulabilmektedir. Uçak teknisyeni olarak kariyer hayatına başlayan bu mezunlar dil bilgisi ve kazandıkları tecrübeye göre bu alanda gelişim gösterebilmektedir. Uçak bakım teknisyeni olarak çalışmak isteyen kişiler de bu bölümden mezun olarak Kariyer.net üzerinden kendilerine uygun iş ilanlarına ulaşabilirler. Kariyer.net’in sunmuş olduğu filtreleme sistemi sayesinde senin kriterlerine en yakın olanlara kısa süre içerisinde ulaşabilirsin. Şehir, çalışma şekli, sektör ya da pozisyon türü gibi filtreler sayesinde iş ilanlarını listeleyebilirsin ve başvurun gerçekleştirebilirsin. 

Uçak Teknolojisi Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Ankara Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiUçak Teknolojisi (2 Yıllık)TYT69365,19389327,108
2Ege ÜniversitesiUçak Teknolojisi (2 Yıllık)TYT47385,79138238,401
3Erzincan Binali Yıldırım ÜniversitesiUçak Teknolojisi (KKTC Uyruklu) (2 Yıllık)TYT1Dolmadı-
4Erzincan Binali Yıldırım ÜniversitesiUçak Teknolojisi (2 Yıllık)TYT64336,92949503,863
5Eskişehir Osmangazi ÜniversitesiUçak Teknolojisi (2 Yıllık)TYT42383,0364248,805

Uçak Teknolojisi Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

İstanbul Gelişim Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Uçak Teknolojisi Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Satış Danışmanı

Uçak Teknolojisi Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

5000+Toplam Kullanıcı
1. Havacılık
%35.17
2. Elektrik & Elektronik
%5.02
3. Tamir, Bakım, Servis ve Ekipmanları
%3.46
4. Otomotiv
%3.39
5. Hava Taşımacılığı
%3.19

Uçak Teknolojisi Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Hizmet
1. Bakım / Onarım
%38.13
2. Teknisyenlik
%16.89
3. Teknik
%5.35
4. Hizmet
%4.85
5. Satış
%4.52
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!