İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha hızlı iş buluyor?
İşverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini senin için bir araya getirdik!

İşveren İlgi Endeksi

Kariyer.net olarak adaylarımıza kariyerleri boyunca yol arkadaşlığı yapma misyonu ile hareket ediyoruz. Üniversite ve bölüm tercihinin bir kariyeri inşa ederken en önemli kararlardan biri olduğunu, kariyere ilk adımın üniversite tercihi ile atıldığını biliyoruz.

İşte bu nedenle önümüzdeki günlerde üniversite tercihi yapacak ve kariyerleri ile ilgili ilk kararı verecek olan üniversite öğrenci adaylarına ve ailelerine yol göstermek amacıyla İşveren İlgi Endeksi’ni hazırladık.

Bu çalışmada Kariyer.net’te son 10 yılda yeni çalışanlarını arayan 486 bin işveren kullanıcısının 200 milyon hareketini inceledik. Daha sonra bu hareketleri adayların özgeçmişlerindeki bilgiler ile eşleştirerek anlamlandırmaya çalıştık. Mezunların, üniversite mezuniyetini takip eden ilk 2 yıl içerisinde işe girme hızlarını, işverenlerin hangi üniversite ya da bölüm mezunlarına daha sık ilgi gösterdiklerini belirledik. Bu bilgiler ışığında 3 farklı sıralama oluşturduk. (Sıralama yöntemiyle ilgili daha fazla bilgi almak için buraya tıklayın.)

İşveren İlgi Endeksi’nin üniversite öğrenci adayları ve ailelerine faydalı olacağını umuyor, sıralamaları incelerken alttaki 2 notumuzu önemle dikkate almanızı rica ediyoruz:

  • Üniversite tercihi kariyerde önemli bir adım olsa da, tek ve en önemli adım değildir. Adayın ilgi alanlarından, kendisini nasıl geliştirdiğine uzanan birçok değişken, bir adayın kariyer basamaklarını nasıl tırmandığını etkiler.
  • Yıllar geçtikçe ve deneyim arttıkça, adayların kariyerlerinde elde ettiği başarılar, üniversitelerinin önüne geçebilir. Üniversite yılında kendini gösterir. Bu yüzden çalışmamızda, çalışmaya başlayan adayların ilk 2 yıldaki tecrübeleri baz alınmıştır.

Sizinle İşveren İlgi Endeksi’nin ilk versiyonunu paylaşırken, sonraki versiyonlar için de çalışmaya devam ediyoruz. Siz de çalışmaya yorum yapmak ya da katkıda bulunmak isterseniz isverenilgiendeksi@kariyer.net adresine e-posta gönderebilirsiniz.

Danışma Kurulu

İşveren İlgi Endeksi’ne modelleme, yöntem ve teknik konulardaki yorum ve önerileri ile katkıda bulunan tüm danışmanlarımıza teşekkür ediyoruz.

  • Yusuf Emre Akgündüz (Öğretim Görevlisi)
  • Bülent Anıl (Doç. Dr.)
  • Ozan Bakış (Doç. Dr.)
  • Seyit Mümin Cilasun (Doç. Dr.)
  • Mukaddes Merve Dündar (Araştırmacı)
  • Alpay Filiztekin (Prof. Dr.)
  • Seyfettin Gürsel (Prof. Dr.)
  • Gökçe Uysal Kolasin (Doç. Dr.)
  • Müşerref Küçükbayrak (Ekonomist)
  • Sezgin Polat (Doç. Dr.)
  • Serdar Sayan (Prof. Dr.)
  • Orhan Torul (Doç. Dr.)
  • Huzeyfe Torun (Dr.)
  • İnsan Tunalı (Doç. Dr.)
  • Mustafa Ulus (Doç. Dr.)

* İşbu çalışma, Kariyer.net’in sistemindeki veriler kullanılarak oluşturulmuştur ve bir sektör istatistiği değildir. Kariyer.net, istatistik alanında faaliyette bulunan bir şirket ve dolayısı ile bir istatistik otoritesi değildir. İşbu çalışma belirlenen tarih aralığında Kariyer.net sisteminde var olan somut verilere dayandırılarak, objektif kriterler ile oluşturulmuştur. Sadece bilgilendirme amacı güdülmüştür.

İşverenlerin Tercihi- İşveren İlgi Endeksi

İşverenlerin tercih ettiği bölümler, genellikle sektörün ihtiyaçlarına, ekonomik koşullara ve toplumsal taleplere bağlı olarak değişebilir. İşverenlerin tercih ettiği bölümler, genellikle belirli beceri setlerine, iş piyasasındaki ihtiyaçlara ve taleplere dayanır. İşverenler, genellikle işgücü piyasasındaki değişen ihtiyaçları karşılamak ve şirketlerinin hedeflerini gerçekleştirmek için belirli niteliklere sahip adayları ararlar. İşverenler özel bir pozisyona veya işe yönelik ilgi oluşturabilirler...

İşveren İlgi Endeksi Nedir ve İşveren İlgi Endeksinden Nasıl Yararlanılır?

İşveren ilgi endeksi bir işverenin belirli bir pozisyon için verilen ilana yapılan başvuruların görüntülenme oranı, adayların aday veritabanındaki profillerinin görüntülenme sayısı, özgeçmişinde mezuniyet öncesi tecrübe girmiş olan adayların oranı gibi faktörleri ölçmek için kullanılır. İşveren ilgi endeksi, üniversite adaylarının belirli bir üniversite/bölüm mezununa ne kadar talep olduğuna veya belirli bir kariyer alanında ne kadar rekabet olduğunu anlamalarına yardımcı olabilir. Yüksek bir işveren ilgi endeksi, bir işverenin belirli bir üniversite-bölümden mezun olan adaylara daha çok ilgi gösterdiğini ifade eder. Düşük bir işveren ilgi endeksi ise, bir işverenin belirli bir üniversite-bölümden mezun olan adaylara daha az ilgi gösterdiğini ifade eder.Kapsamlı bir araştırma ile hazırlanan Kariyer.net İşveren İlgi Endeksi işverenlerin en çok ilgi gösterdiği ve en hızlı işe aldığı mezunları açıklayarak üniversite, meslek ve bölüm seçiminde öğrencilere yardım eder. Kariyer İşveren İlgi Endeksi ile doğru tercihler yapmak için bu endekslerden nasıl yararlanacağını bilmen gerekir.
Eğer henüz yolun başındaysan iş arama sürecinde İşveren İlgi Endeksi sana şu konularda yardımcı olarak doğru tercihler yapmanı ve zamanını verimli kullanmanı sağlayabilir:

  • Etkili Kariyer Planlaması Yapabilme: İşveren ilgi endeksi, belirli bir kariyer hedefine olan talebi gösterir. Bu bilgiyi kullanarak, hangi alanlarda daha fazla iş fırsatı olduğunu belirleyebilirsin.
  • Etkili İlgi Duyduğun Sektöre Yönelik Bilgi Alma: İşveren ilgi endeksi, belirli bir iş veya sektördeki talep seviyelerini gösterir. Bu sayede, iş arama sürecinde iş piyasasındaki eğilimleri takip edebilir ve belirli bir pozisyon veya sektörde ne kadar talep olduğunu anlayabilirsin.

İşveren İlgi Endeksine Göre Üniversite ve Bölüm Tercihi Nasıl Yapılmalıdır?

İşveren İlgi Endeksi işverenlerin tercihi konusunda bilgi verirken aynı zamanda doğru üniversite tercihi yapmak için da yararlanılabilecek bir kaynak olarak değerlendirilebilir.

İşveren İlgi Endeksi, belirli bir üniversitenin mezunlarının iş piyasasında ne kadar talep gördüğünü ve işverenlerin belirli bir üniversite mezunlarına olan ilgisini gösterir.

İyi bir işveren ilgi endeksine sahip üniversitenin mezunlarının iş bulma oranları yüksektir. Bu nedenle, tercih etmeyi düşündüğün üniversitenin mezunlarının iş bulma oranlarını araştırabilirsin.

Tercih edilecek bölümü belirlerken İşveren İlgi Endeksi önemli bir etken olacaktır. Bu endeks, belirli bir bölümün mezunlarının iş piyasasında ne kadar talep gördüğünü ve işverenlerin bu mezunlara olan ilgisini göstererek tercih döneminde sana da önemli bilgiler sunar. Tercih edeceğin bölümün işverenler tarafından talep gören alanlarla ilgili olması önemlidir. Örneğin teknoloji, mühendislik ve işletme gibi bölümler için talep genellikle yüksek olacaktır.

İyi bir işveren ilgi endeksine sahip bir bölümün mezunlarının iş bulma oranlarının yüksek olduğu düşünülebilir. Bu nedenle, tercih edeceğin bölümün mezunlarının istihdam durumunu ve kariyer başarılarını araştırmak da önemlidir.

İşveren İlgi Endeksi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


  • Tercihlerimi İşveren İlgi Endeksine Göre Yapmalı mıyım?

İşverenlerin Tercihi (İşveren İlgi Endeksi) tercih döneminde mezuniyet sonrası süreç için hazırlık yapmanı, iş hayatına daha kolay geçiş yapmanı sağlayacak bilgileri sana sunar. Bu nedenle tercihlerini yaparken bu endeksten yararlanabilir, işverenlerin en çok tercih ettiği üniversite ve bölümler hakkında bilgiler alabilirsin.

  • İşveren İlgi Endeksindeki Üniversitelerin Ortak Özellikleri Nelerdir?

İşverenlerin tercihini yansıtan ilgi endeksindeki üniversiteler genel olarak bilimsel anlamda yeterli imkanları öğrencilerine sunan, öğrenci memnuniyetini kazanmış, staj ve uygulama imkanları yeterli olan üniversitelerdir. Bu üniversitelerin ayrıca iş piyasası ile ulusal ve uluslararası anlamda güçlü etkileşimleri bulunur. Teknik imkanları vasıtasıyla öğrencilerine uygun fiziksel ortamı sağlayan bu üniversiteler sosyal ve kültürel anlamda da öğrencilerin beklentilerini karşılayacak özelliklere sahiptir.

  • İşveren İlgi Endeksindeki Bölümlerin Ortak Özellikleri Nelerdir?

İşverenlerin tercihlerini yansıtan işveren ilgi endeksinde yer alan bölümler 2 yıllık ön lisans ya da 4 yıllık lisans seviyesinde eğitim sunan bölümler olabilir. Sektörlere bağlı olarak farklı bölümler ilgi endeksinde üst sıralarda yer alabilir. Mesleki anlamda teknik bilgiye sahip öğrencileri tercih edecek bir işverenin bu alandaki bölümlere ilgisi yüksek olacaktır. Bu bölümler genel olarak nitelikli öğretim elemanı kadrosuna sahip, uygulama konusunda öğrencilerine gerekli imkanları sunan bölümler olacaktır. Ayrıca İşverenlerin Tercihi (İşveren İlgi endeksi)’ ndeki bölümlerde öğrencilere sunulan staj imkanları da önemli bir gösterge olarak kabul edilebilir.

  • İşveren İlgi Endeksine Nereden Ulaşabilirim?

İşveren ilgi endeksine ulaşmak için kariyer net işveren ilgi endeksi sayfasına erişim sağlayabilirsin. Kariyer işveren ilgi indeksi ile ayrıca üniversite endeksi ve bölüm endeksi hakkında da ayrıntılı bilgiler alabilir, tercih döneminin ilk adımlarını daha sağlıklı atabilirsin.

İşverenlerin Tercih Ettiği En İyi Üniversiteler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

İşverenlerin tercihinde oldukça önemli rolü olan üniversite ve bölüm tercihi hakkındaki bilgiler, doğru mesleği seçerek başarılı bir çalışma yaşamına sahip olmanı sağlar. En iyi üniversitelerin ortak özellikleri, üniversite tercihinin neden önemli olduğu, en iyi üniversitelere nasıl ulaşabileceğin ve üniversite endekslerinin işveren tercihlerindeki rolü hakkındaki soruların için şu yanıtlara ulaşabilirsin...

İşverenlerin Tercih Ettiği En İyi Üniversitelerin Ortak Özellikleri Nelerdir?

Genel olarak işverenlerin çalışan adaylarını değerlendirirken tercih edecekleri mezun olunan üniversitelerin şu ortak özelliklerinden söz edilebilir:
  • Akademik anlamda yeterlilik, başarılı araştırma projeleri gerçekleştirme, nitelikli eğitim kadrosuna sahip olma
  • Öğrenci memnuniyetini üst seviyede tutabilme
  • Sosyal ve kültürel anlamda da öğrencilerin ve çalışanların memnuniyetini karşılayabilme
  • Yeterli teknik donanıma ve
  • YMezun profillerindeki başarı oranının yüksekliği

İşverenler için Üniversite Tercihi Neden Önemlidir?

İşverenler için üniversite tercihi, nitelikli adayları bulmak, iş performansını etkileme potansiyelini değerlendirmek, güvenilirlik ve itibar gibi faktörler göz önünde bulundurulduğuna oldukça önemlidir. Bu nedenle, işverenler genellikle üniversite tercihini, mezun olunan bölüm hakkındaki detayları işe alım sürecinde dikkatle değerlendirirler. İhtiyaçları olan personelin seçiminde en iyi üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan adayları ilk sırada değerlendirebilirler.

İşverenlerin Tercih Ettiği En İyi Üniversitelere Nasıl Ulaşabilirim?

İşverenlerin işe alım sürecinde tercih ettiği en iyi üniversitelere ulaşmak için en güvenilir yol Kariyer.net üniversite endeksi olacaktır. Bu endeks yardımıyla işverenlerin tercihleri hakkında bilgi sahibi olabilir, işverenlerin en çok hangi üniversitelerden mezun olan adaylara ilgi gösterdiğini inceleyebilirsin.

İşverenlerin Tercihinde Üniversite Endeksleri Ne Kadar Önemlidir?

İşverenlerin işe alım sürecinde adayın deneyimi, becerileri, kişisel özellikleri ve uyumu gibi faktörler oldukça önemlidir. Ancak mezunları en hızlı iş bulan üniversitelerin mesleki bilgi ve akademik donanım konusunda diğer üniversitelerden öne çıktığını görebiliriz. Üniversitelerin akademik başarıları, öğrenci memnuniyetleri, fiziki alt yapı imkanlarına yönelik ölçümler sonucunda ortaya çıkan üniversite endeksleri işverenlerin işe alım sürecinde tercihlerinde önemli rol oynar. Kapsamlı bir araştırma ile hazırlanan Kariyer.net İşveren İlgi Endeksi ise doğru üniversite, meslek ve bölüm seçiminde öğrencilere yol göstererek tercih döneminde öğrencilere kılavuzluk eder.