Bölüm Endeksi

Mezunlarının en kolay iş bulduğu bölümler seni bekliyor! İşverenlerin Tercihi ile bölüm tercihine hazırlan.

En İyi Bölümler
Sıralamasını merak ettiğin üniversite ve bölümü bu alanda inceleyebilirsin.
2023
Bölümler
Puan Türü
İşverenlerin
Tercihi Endeksi
Değişim
Grafiği
1Matematik MühendisliğiSAY85.1
2İşletme (Almanca)EA81.4
3İşletme MühendisliğiSAY74.7
4Enformasyon Teknolojileri66.8
5İspanyol Dili ve EdebiyatıDİL65.1
6İşletme EnformatiğiSAY65.1
7Finans MatematiğiEA63.2
8Mütercim-Tercümanlık (Çince)DİL59.0
9Bilgisayar MühendisliğiSAY57.3
10Kontrol ve Otomasyon MühendisliğiSAY56.9
11Endüstri MühendisliğiSAY56.6
12SigortacılıkEA55.4
13İtalyan Dili ve EdebiyatıDİL53.8
14Kimya - Biyoloji MühendisliğiSAY53.7
15Siyaset BilimiEA53.7
16Mütercim-Tercümanlık (Fransızca)DİL53.4
17Yazılım MühendisliğiSAY53.0
18Elektronik ve Haberleşme ÖğretmenliğiSAY53.0
19Mütercim-Tercümanlık (Almanca)DİL52.3
20Elektrik MühendisliğiSAY50.7

Üniversiteler

Türkiye'deki tüm üniversiteler hakkında aradığın bilgiler bu sayfalarda! Mezun istihdam verisi, mezun profili, üniversiteden haberler, kampüs hayatı, mezunların başarı hikayeleri ve daha fazlasını hemen incelemeye başla!
Detayları Gör

Bölümler

541 üniversite bölümü hakkında detaylar burada! Mezunlarının yaptığı işlerden eğitim süresine, kariyer fırsatlarından yurt dışı iş imkanlarına kadar merak ettiklerini hemen incelemeye başla!
Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi İş Garantili Bölümler

Mezunları en hızlı iş bulan bölümler genellikle işverenler tarafından da tercih edilen, gündemi takip eden ve geleceğe yön veren bölümlerdir. Bu bölümler özellikle öğrencilerine mezuniyet sonrasında da kolay iş yaşamına atılmalarını sağlayan imkanlara sahip üniversitelerde yer alır. Öğrencilerine ilk yıldan itibaren akademik, mesleki bilginin yanı sıra her türlü teknik ve fiziksel altyapıyı sunan üniversitelerdeki bölümler de aynı yaklaşım içerisinde olur...

Lisans ya da ön lisans mezuniyeti fark etmeksizin bazı bölümler, sektördeki ihtiyaca da bağlı olarak iş garantili bölümler arasında yer alabilir. Özellikle mesleki bilginin yoğun şekilde verildiği meslek yüksekokulları 4 yıllık iş garantili bölümler dışında farklı bir alternatif olarak üniversite adayları tarafından tercih edilebilir. Meslek yaşamına daha hızlı atılmana yardımcı olacak bu 2 yıllık bölümlerde özel konulara ilişkin uzmanlaşma şansı da yakalayabilirsin.

2 Yıllık İş Garantili Bölümler

2 yıllık bölümler genellikle bir meslek yüksekokulu bünyesinde yer alan ve öğrencilere belirli bir alanda temel bilgi ve beceriler kazandırmayı amaçlayan programlardır. Bu bölümlerden mezun olan öğrenciler daha hızlı bir şekilde eğitimlerini tamamlayarak iş yaşamına daha erken katılabilirler. Kısa süreli olmaları nedeniyle, 2 yıllık iş garantili bölümler genellikle yoğun bir müfredata sahiptir. Bu bölümlerde öğrencilerin belirli bir alandaki temel bilgi ve becerileri kazanmalarını sağlamak için dersler yoğunlaştırılmıştır.

Birçok 2 yıllık bölüm, öğrencileri belirli bir meslek alanına hazırlamak için tasarlanmıştır. 2 yıllık bölümlere sahip meslek yüksekokullarında sunulan programlar, öğrencilere hem teknik hem de mesleki becerileri kazandırmayı hedefler. Örneğin Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü, Aşçılık, Boya Teknolojisi, Çay Eksperliği gibi bölümler staj ve uygulama imkanlarıyla da en çabuk iş bulan bölümler arasında belirtilebilir.

En Kolay İş Bulan Mühendislikler

En kolay iş bulan bölümler arasında Mühendislik Fakültesi Bölümlerinin belirli bir başarısı bulunmaktadır. Üniversite tercihinde puan türüne göre tercih edeceğin mühendislik alanları özellikle teknik beceri gerektiren alanlarda daha hızlı iş bulmana yardımcı olabilir. Teknolojik ilerlemenin olduğu günümüzde özellikle Bilgisayar, Yazılım Mühendisliği gibi bölümler en kolay iş bulan mühendislikler arasında belirtilebilir.

Bilgisayar Mühendisliği için en iyi üniversiteler konusunda bir araştırma yapmak istersen üniversite rehberi sayfalarını ziyaret edebilirsin. Bilgisayar Mühendisliğinin yanı sıra Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Hidrojeoloji Mühendisliği gibi farklı mühendislik bölümleri de iş garantili bölümler olarak tercihlerin arasında yer alabilir.

Eşit Ağırlık İş Garantili Bölümler Hangileridir?

Herhangi bir bölümü “iş garantili” olarak ifade etmemiz oldukça zordur. Kariyer.net’in İşverenlerin Tercihi araştırmasına göre, üniversite tercihinde eşit ağırlık puanınla tercih edebileceğin ve en çok iş bulan bölümler arasında yer alan farklı bölümleri de tercih edebilirsin. Eşit ağırlık puanıyla tercih edilebilecek bölümler, genellikle sayısal ve sözel alanlardaki derslerin ağırlıklarının eşit olduğu ve öğrencilere geniş bir yelpazede akademik fırsatlar sunan bölümlerdir. Eşit ağırlık puanına sahip öğrenciler hem sayısal hem de sözel yeteneklerini kullanarak çeşitli alanlarda başarı gösterebilirler.

İşletme, Finans Matematiği, Sigortacılık, Siyaset Bilimi ve İktisat gibi bölümler genellikle öğrencilere geniş kariyer fırsatları sunar ve eşit ağırlık iş garantili bölümler olarak değerlendirilerek, çeşitli sektörlerde çalışma imkânı sağlar. Eşit ağırlık puanına sahip öğrenciler, bu bölümleri tercih ederek hem sosyal bilimler hem de işletme alanlarında kapsamlı bir eğitim alabilirler.

İşverenlerin Tercihi İş Garantili Bölümler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


  • İşverenlerin Tercih Ettiği İş Garantili Bölümlerin Ortak Özellikleri Nedir?

Herhangi bir üniversitenin herhangi bir bölümünü “iş garantili” olarak ifade etmemiz oldukça zordur. Ancak Kariyer.net’in İşverenlerin Tercihi araştırmasına göre işverenlerin en çok tercih ettiği ve mezunları hızla iş bulan bölümler genellikle öğrencilerine birinci sınıftan itibaren kapsamlı bir eğitim sunar. Staj ve uygulama fırsatlarının da yer aldığı bu bölümlerde nitelikli öğretim elemanları bulunur. İşverenlerin ilgisini çeken bu bölümlerden mezun olan öğrenciler yabancı dil, mesleki bilgi, akademik yetkinlik, sosyal-kültürel gelişim konusunda başarılı olan öğrencilerdir.

  • Hangi Mühendislik Bölümleri Daha Çok Tercih Edilir?

Mühendislik alanında tercih edilen bölümler, genellikle talep gören endüstri alanlarına ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak değişebilir. Ancak, bazı mühendislik alanları diğerlerine göre daha yaygın olarak tercih edilir ve daha geniş iş imkanları sunabilir. Bunlar arasında Matematik Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Kimya - Biyoloji Mühendisliği belirtilebilir.

  • Eşit Ağırlıkla Tercih Yapılacak İş Garantili Bölümler Hangileridir?

Herhangi bir bölümü “iş garantili” olarak ifade etmemiz oldukça zordur. Ancak, eşit ağırlık puanıyla, genellikle sektörel ihtiyaçlara ve iş piyasasındaki taleplere uygun alanlar tercih edilebilir. Bu bölümler arasında her zaman popülerliğini ve önemini koruyan İşletme belirtilebilir. Ayrıca Sigortacılık Siyaset Bilimi gibi bölümler de işverenlerin tercih edebileceği bölümler arasında olabilir. Her dönem önemini koruyan bu bölümleri tercih ederken üniversite ve bölüm hakkında da bilgi alarak işverenlerin tercihlerine göre doğru seçimler yapabilirsin.

  • İş Garantili Bölümler Hakkındaki Bilgilere Nasıl Ulaşabilirim?

Üniversite tercihini yaparken doğru adımlar atmak ve geleceğe yönelik doğru yatırımlar yapmak iş bulan ve işverenlerin tercih ettiği bölümler hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsin. Bunun için öncelikle kariyer hedeflerini, kişisel özelliklerini tespit etmelisin. Ardından senin için özel olarak hazırlanan üniversite ve bölüm endekslerini inceleyerek ayrıntılı bilgi alabilirsin.
Kariyer.net üniversite bölüm endeksi gibi özel sayfaları ziyaret ederek aradığın tüm sorulara yanıt bulabilirsin. Burada yer alan puan türleri, üniversite ve bölüm bilgileri, işverenlerin tercihi, değişim grafikleri doğru tercihler yaparak, doğru mesleği seçmende sana yardımcı olur.

İşverenlerin Tercih Ettiği Bölümler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Doğru meslek tercihi ve bu doğrultuda alınan eğitim mezuniyetin ardından atılacağın hayatta başarılı olman için oldukça önemlidir. Mesleğini gerçekleştirmek için alacağın eğitimin işverenlerin tercih ettiği üniversitelerin ilgili bölümlerinden olmasına dikkat ederek tercihlerini yapabilirsin. Üniversite bölüm tercihinde işverenlerin seçimleri konusunda aklına takılacak sorulardan bazılarına şu şekilde yanıt bulabilirsin...

İşverenlerin Tercih Ettiği Üniversite Bölümlerinin Ortak Özellikleri Nelerdir?

Özellikle son yılların popüler mesleklerine yönelik işverenlerin tercih ettiği üniversitelerin ilgili bölümlerine tercih listende yer verebilirsin. Aldığın üniversite puanı, sayısal, sözel ya da eşit ağırlık alanındaki farklı bölümleri tercih etmende en önemli kriterdir. Bu tercihlerinde ise farklı alanların önemli mesleklerine yönelik bir inceleme yapabilirsin. İşverenlerin tercih ettiği üniversite bölümlerinin ortak özellikleri arasında geleceğin mesleklerine yönelik eğitim veriyor olmaları, nitelikli eğitim kadroları, teknik-fiziki anlamda yeterli olmaları gibi özellikler ön plana çıkacaktır.

İşverenlerin Tercih Ettiği Bölümler Nelerdir?

Genel olarak işverenlerin tercih ettiği bölümler, genellikle iş dünyasında ihtiyaç duyulan becerilerle doğrudan ilişkili bölümler olacaktır. Farklı disiplinlere yönelik farklı bölümler işverenler tarafından tercih edilebilirken, özellikle güncel gelişmeleri yakından takip eden bölümler ise bu tercih listesinde ilk sıralarda yer alacaktır. Özellikle matematik mühendisliği, işletme, enformasyon teknolojileri, bilgisayar mühendisliği, finans, endüstri mühendisliği, İspanyol Dili ve Edebiyatı gibi bölümler işverenler tarafından tercih edilen bölümler arasında belirtilebilir.

İşverenlerin Tercihinde Doğru Bölüm Seçimi Ne Kadar Önemlidir?

Doğru bölüm seçimi başarılı bir iş yaşamının da anahtarı olarak değerlendirilebilir. Senin ilgi ve becerilerine uygun en doğru bölümü tercih ederek alacağın eğitim gelecekte başarılı bir iş hayatına sahip olmana da yardımcı olur. İşverenlerin tercih ettiği doğru bölümleri seçerek mezuniyet sonrasında yaşanan iş arama sürecini de daha rahat geçirebilirsin.

İşverenlerin Tercih Ettiği Bölümler için Bölüm Endekslerinden Nasıl Yararlanabilirim?

Öncelikle çeşitli bölüm endeksini inceleyerek, işverenlerin tercih ettiği bölümler hakkında genel bir fikir edinebilirsin. Bölüm endekslerindeki verileri kullanarak, hangi bölüm mezunlarının diğer mezunlara kıyasla işverenler tarafından daha çok tercih edildiğini görebilirsin. Ayrıca her yıl güncellenen Kariyer.net İşverenlerin Tercihi’ni (İşveren İlgi Endeksi) düzenli takip ederek, iş dünyasındaki sektörel trendleri ve değişimleri de gözlemleyebilirsin.