Konsinye İhracat – Konsinyasyon, malların mülkiyeti satılana kadar ihraççıda kalmak kaydıyla, başka bir ülkedeki alıcıya gönderilmesidir. Mallar, satış sağlandığında ödeme yapılacak şekilde gönderilir.
Konsinye ihracat, tedarik zinciri ve dış ticaret süreçlerinde risklerin daha iyi yönetilmesi için kullanılan bir yöntemdir. İhraç edilecek malların, alıcı ülkeye gönderilip satışa çıkarılması ancak mülkiyet hakkının henüz karşı tarafa aktarmaığı durumları içerir. Böylece, alıcı taraf henüz satış yapmadan finansal bir taahhüt altına girmez. Bu tür bir düzenleme, özellikle stoklama maliyetlerinden ve satış risklerinden kaçınmak isteyen şirketlerce tercih edilmektedir. Tarihçesine bakıldığında, konsinye işlemler geçmişte özellikle tarımsal ürünler ve tekstil sektörlerinde yaygın olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise elektronik ürünler ve endüstriyel makineler gibi yüksek değerdeki ürünler için de uygulanmaktadır.
Konsinye ihracat işlemi, modern satış süreçlerinin bir parçası olarak tedarik zinciri yönetiminde risklerin ve maliyetlerin etkin bir şekilde yönetilmesini sağlar. Alıcılar için bu yöntem, stoklama maliyetini sıfıra indirip satışa odaklanma avantajı sunarken, satıcılar için bu yöntem pazar payını artırarak yeni pazarlara giriş yapma potansiyeli sunar. Ek olarak, bu yöntemle taraflar arasındaki ticari ilişkiler esnek hale gelmektedir ve nakit akışlarını optimize ederler.
Bir İtalyan zeytinyağı üreticisi, ABD pazarına girmek ister ve ürünlerini New York'taki bir distribütöre konsinye olarak gönderir. Distribütör, malları yerel restoranlara ve perakendecilere tanıtırken, satılan miktar İtalyan üreticiye faturalanır ve ödeme yapılır. Satılmayan ürünler daha sonra geri gönderilebilir ya da farklı mağazalara iletilebilir.