Üniversitelerin Biyomühendislik bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörTercih süreci üniversite sınavından sonra başlayan yoğun ve önemli bir süreçtir. Okumak istediğin birden fazla seçenek varsa hepsini iyice araştırman, geçmiş yıllardaki yerleştirme puanlarını ve diğer istatistiksel bilgileri incelemen gerekir. Önceliğin üniversite ve şehir seçimi ise bunları belirledikten sonra tercih listene yazacağın bölümleri netleştirmen daha faydalı olabilir. Biyomühendislik bölümü yerleşmek istediğin bölümler arasında ise öncelikle geçmiş yıllarda Biyomühendislik taban puanları nedir, artış ya da azalma oranları nedir bunu araştırmaya başlayabilirsin.
Bir bölüme yerleşen son öğrencinin aldığı puan o bölümün taban puanıdır. Taban puanları incelemeye başlamadan önce Biyomühendislik bölümü senin için üniversite gözetmeksizin gitmek istediğin bir bölüm mü buna karar vermelisin. Eğer bu sorunun cevabı evet ise Biyomühendislik bölümleri hangi üniversitelerde var öncelikle bunu listelemen gerekir. Listende üniversitelere göre biyomühendislik sıralama bilgileri ve biyomühendislik tercih puanları yer almalı. Böylece karşılaştırma yaparak tercih listende öncelikleri belirleyebilirsin.
Biyomühendislik bölümü taban puanları için geçen yıl ve bir önceki yıla bakman senin için daha iyi olabilir. Bu sayede yıllara göre puanlardaki değişimleri inceleyerek, bu sene hakkında bir öngörü oluşturabilirsin. Örneğin Yıldız Teknik Üniversitesinin İngilizce Biyomühendislik bölümünü yazmak istediğini düşünürsek, üniversite bilgilerini Kariyer.net’den incelediğinde 2022 yılında bu bölüme yerleşen son öğrencinin puanı yani bölümün taban puanı 438,49980 olduğunu görebilirsin. 2021 yılında ise taban Biyomühendislik puan olarak 364,6 seviyesinde karşına çıkar. Bu tablo sana yüksek puan dilimindekiler arasında bölüme olan ilginin arttığını ve bu sebeple taban puanın yükselişte olduğunu gösterebilir.
Yıllara göre biyomühendislik taban puanlardaki artışın ya da düşmenin sebeplerini araştırman mümkün ise bu da sana sıralama yaparken fikir vermesi açısından fayda sağlar. Yıllara göre bölüm taban puanları değiştiği gibi üniversitelere göre de değişir. Örneğin Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’ne bağlı Biyomühendislik Bölümü 2021 taban puanı 260,67586 iken 2022 yılında bu puan 321,15976 olmuştur. Biyomühendislik taban puanları yanı sıra başarı sıralamalarını da incelemen gerekir. Bu incelemeler sonucunda son yıllarda Biyomühendislik bölümü için bir yükseliş olduğunu söylemek mümkündür.
Biyomühendislik başarı sıralaması da Biyomühendislik taban puanları gibi üniversitelere göre farklılık gösterir. Tercih listesi hazırlanırken daha yüksek başarı sıralaması olan üniversiteyi daha üste yazmak genelde tercih edilen bir yöntemdir. Ancak yine de yıllara göre başarı sıralamasının da değişkenlik göstereceği göz önüne alınarak sıralaması birbirine yakın olan üniversiteler için bu kural uygulanmayabilir. Yani daha çok gitmek istediğin üniversiteyi isteğe bağlı olarak daha üste yazabilirsin. Yine de bu seçim yöntemini puanlar arası farkı fazla olan üniversiteler için yapmaman daha doğru olur.
Biyomühendislik üniversite puanları araştırması yapmadan önce okumak istediğin üniversiteleri ve şehirleri belirlemiş olman önemli. Bunlar arasında da önceliği hangilerine vermek istediğine karar vermelisin. Böylece tercih listeni hazırlarken hangi üniversiteyi listene alacağına ve belki de hangisini daha üste yazacağına karar verebilirsin. Tek bölüm için düşünüldüğünde farklı üniversiteleri Biyomühendislik taban puanları ve başarı sıralamasına göre büyükten küçüğe yazmak gerekir. Araya farklı bölümler de koymaya başladığında burada çok yakın puanlar karşına çıkabilir. Bu durumlarda da bölümlerin geçmiş yıldaki profili, şehir, mezuniyet sonrası iş durumları gibi birçok faktör değerlendirmeye girer.
Almış olduğun puana göre incelemeni yaptıktan sonra Biyomühendislik taban puanları senin puanına yakın olan üniversiteleri tercih listene almaya başlayabilirsin. Tercih listeni hazırlarken yüzdelik dilimini de göz önüne almalısın. İstediğin üniversitenin Biyomühendislik bölümünün yüzdelik dilimi senin yüzdelik dilimine uzak ama puanı senin puanına yakınsa tercih listende o üniversiteye yer verirken yüzdelik dilime göre sıralayarak yer vermen daha doğru. Tercih listeni oluşturmaya başlamadan önce Biyomühendislik bölümü bulunan üniversitelerin başarı sıralamalarını ve Biyomühendislik taban puanlarını liste şeklinde çıkarmalısın. YÖK sitesinde ve Kariyer.net sitesinde bu bilgileri edinebilirsin.
Biyomühendislik bölümü olan üniversiteleri ve son 2 yıla ait puan ve sıralama bilgilerini listeledikten sonra kendi puanın ve dilimin ile bu üniversitelerin farklarını bulmalısın. Örneğin Çanakkale’de okumak istiyorsan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biyomühendislik taban puanları ve sıralamasının senin puan ve sıralaman ile farkı kaç; İstanbul’da da okuyabilirim diyorsan Marmara Üniversitesi biyomühendislik taban puanları senin puanların ile çok farklı mı gibi sorulara yanıt bulabilirsin. Gitmek istediğin tüm üniversiteler için bu farkları çıkarmalısın. Daha sonra bu farkların düşük olduğu yani senin puanlarına ve dilimlerine daha yakın üniversiteler arasından seçimlerini daha kolay yapabilirsin.
Kontenjan bilgileri senin istediğin bölüme yerleşmeni etkileyen önemli faktörlerdendir. Tüm bölümlerde olduğu gibi Biyomühendislik taban puanlarını da o üniversitenin kontenjanına göre son giren kişinin belirlediğini bilmen gerekir. Kontenjanı daha fazla olan üniversiteye girme şansın daha fazla olabilir. Bu sebeple tercihlerini yaparken üniversitelerin kontenjanlarını da incelemelisin. Örneğin Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü 2022 verilerine göre taban puan 418,71380 ve başarı sıralaması 86.011 bilgileri 72 kontenjan tarafından oluşmuştur, 2 okul birincisi kontenjanı, 70 genel kontenjanı vardır ve tüm kontenjan dolmuştur. Kırıkkale Üniversitesi ise Biyomühendislik Bölümü için 2022 senesinde 20 genel, 1 okul birincisi kontenjanı ayırmış, 3 genel kontenjandan olmak üzere toplam 3 kişi yerleşmiştir. Biyomühendislik taban puanları 300,60744 ve başarı sıralaması 291.706 olarak 2022 kayıtlarına geçmiştir. Tercih öncesi merak ettiğin birçok sorunun cevabını tercih motoru sayfası üzerinden bulabilirsin.
İngilizce Biyomühendislik bölümü için taban puanı 438,4998 olan Yıldız Teknik Üniversitesi, YKS verilerine göre ilk sırada yer alır. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü 436,45167 taban puanı sıralaması ile adaylar tarafından tercih edilen üniversitelerden biridir. YKS taban puanın bu üniversiteler için uygunsa tercih aşamasında değerlendirme yapabilirsin. Önemli seçeneklerden biri olan Marmara Üniversitesinde Biyomühendislik için gerekli olan taban puan 418,77174’tür. En düşük taban puanına sahip Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ise 314,55847 ile tercih listesinde yer alabilir....