Üniversitelerin Hukuk bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Avukatlık mesleği birçok öğrencinin hayalindeki bir meslektir ve eşit ağırlık bölümüdür. Hukuka yatkın olmak ve gerekli olan özelliklere sahip olmak bölümde yüksek başarı getirir. Hukuk, bireylerin diğer bireyler ve toplumlar arasında olan ilişkileri ayarlayan ve düzenleyen kuralların toplanmış halidir. Hukuk Fakültesinin amacı, anayasada yer alan yasaların ve iş etiği çizgisinden ayrılmayacak, bireyler ve toplum arasındaki düzeni sağlayabilecek, hukuk sektörü içerisinde katkı ve fayda sağlayabilecek nitelikli insanları sektöre kazandırmaktır.
Hukuk var olması ve uyulması gereken kurallar bütünüdür. İnsanların birlik ve düzen içinde yaşaması için hukuk gereklidir. Günümüzde sorunlar karşısında hukukun doğru ve güvenilir bir şekilde uygulanması güveni artırırken toplum içindeki kaosu da engellemektedir. Hukuk Fakültesini tercih etmeyi düşünen aday öğrencilerde adalet ve hukuk kavramlarına ilgili, konuşma yeteneği yüksek, disiplinli olması aranan özelliklerin başında gelmektedir. Hukuk bölümü okuyan bireyler disiplin ve yüksek azme sahip kişilerdir. Birey merkezli ve dinamik bir meslek olduğundan bu bölüm, devamlı araştırma ve çalışmayı gerektirmektedir. Hukuk bölümünü okumak isteyen öğrenciler, hitabeti yüksek, disiplinli, bölümün kavramlarına ilgili, sabırlı ve rasyonel düşünen kişiler olmalıdır.
Hukuk alanında günümüz itibariyle, pek çok yenilik ortaya çıkmaya başlamıştır. Hukuk ve yapay zeka, uzay hukuku, bilişim hukuku gibi gelişen bölümler bu yenilikler arasında bulunur. Bu yenilikler ile beraber hukuk alanı gelişme gösterirken aynı zamanda mesleğe sahip olanlara çeşitlilik sağlamaktadır.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörÜniversite sınavı ve tercih dönemi bir insanın hayatındaki dönüm noktalarından birisidir. Bu nedenle bölüm tercihi yapmadan önce detaylı bir araştırma yapmakta her zaman fayda vardır. Hukuk bölümü alanını seven bir insanın hayatının her alanını keyifli hale getirirken, alanını sevmeyen birisi üniversite okurken sıkıntı yaşayabilir. Hukuk okumaya etmeye karar vermiş birinin elbette hukuk puanları ve sıralamalarına dair araştırma yapması gerekir. Türkiye’de (Kıbrıs da dahil olmak üzere) 2023 itibariyle hukuk bölümü taban puanları birbirinden farklı olan 86 adet üniversitede bulunur. Bu nedenle hukuk bölümü kaç puan ile öğrenci alır ya da sıralamalar nasıldır gibi sorulara yanıt bulmak için geniş bir araştırma yapman gerekir.
Hukuk tercih etmenin en güzel yanlarından bir tanesi bölümü bitirdiğinde önünde ilerleyebileceğin çok fazla yol, seçebileceğin çok fazla meslek olmasıdır. Serbest avukatlığı ya da kurum avukatlığını seçebilir, hakim ya da savcılık için hazırlanabilir, üniversitede kalarak akademisyen olabilir ya da noter olabilirsin. Fakülte sıralarında otururken, meslek büyükleri ile vakit geçirdikçe aklın ne yapacağın konusunda önce iyice karışabilir fakat sonuna doğru netleşecektir.
Hukuk başarı sıralaması hakkında en önemli şey hukuk fakültesine girebilmek için öncelikle barajı geçebilmen gerektiğidir. Baraj sistemi belirli bölümler için vardır ve belirli bir sıralamaya girilmeden bölümün tercih edilemeyeceği anlamına gelmektedir. Yüksek öğretim kurumu YÖK 2022 yılı için hukuk sıralama barajını 125 bin olarak uygulamış, 125 bin sıralamanın gerisinde kalanlar hukuk bölümünü tercih edememiştir. Dolayısıyla hukuk üniversite sıralamaları 125 binden daha fazla olamaz. İlerleyen yıllarda bu baraj sıralamasında değişiklik olabilir.
2022 yılı hukuk üniversite puanları için Kariyer.net tarafından senin için hazırlanan üniversite taban puanları sayfasına göz atabilirsin.
2022 yılı hukuk bölümü puanları verilerine göre taban puanı en düşük vakıf üniversitesi Bahçeşehir Üniversitesi’dir. Bununla beraber üniversite hukuk bölümü taban puanları devlet üniversiteleri arasında değerlendirilirse Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi 2022 yılı hukuk tercih puanları değerlendirildiğinde en düşük hukuk bölümü sıralama puanına sahip üniversite olmuştur. Elbette bu sıralamalar her yıl farklılık gösterecektir. Vakıf üniversitesinde mi yoksa devlet üniversitesinde mi okumak istediğine artı ve eksileri göz önünde bulundurarak karar vermelisin.
Hukuk bölümü üniversite puanları ve başarı sıralaması üniversiteler arasında farklılık gösterecektir. Bu nedenle öncesinde devlet üniversitesinde mi yoksa vakıf üniversitesinde mi okunacağı, eğitimin hangi şehirde okunmak istendiği gibi hususlara karar verilmesi gerekmektedir. Bu kararların sonucunda üniversiteler filtrelendikten sonra daha detaylı bir araştırma yapılabilir. Örneğin bir üniversitede hangi ünvanlı kaç adet öğretim üyesi olduğu, bu öğretim üyelerin derslerine kendileri mi girdiği yoksa dersleri genellikle asistanın mı verdiği, üniversitenin kütüphanesinin çalışkan bir öğrenci için yeterli kaynağa sahip olup olmadığı, kampüs imkanları gibi hususlar mevcut öğrenciler ile istişare edilmelidir.
Örneğin Ankara’da bir devlet üniversitesinde hukuk okumaya karar verdin. Üniversiteleri listeleyip ardından bu üniversiteleri yukarıda sayılan ve hassasiyet gösterdiğin durumları göz önünde bulundurarak değerlendirebilirsin. Örneğin Hacettepe Üniversite’nin müthiş bir kampüsü var fakat şehre uzak. Bununla beraber Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde kampüs hayatı yaşayamazsın ama ulaşım kolaydır. Üniversite hayatını nasıl yaşamak istediğini en iyi sen bilirsin bu nedenle önceliklerini belirlemelisin. Ardından önceliklerine göre bir seçim yapmalısın. Önceliklerini belirledikten sonra Kariyer.net üniversiteler sayfasından üniversite listelerine bakabilir ve listeni buna göre hazırlayabilirsin.
Hukuk taban puanları üniversite tercihinde dayanak noktan olmalı çünkü bu puan üniversiteye giren son kişinin puanıdır, seçtiğin üniversiteye giren son kişiden yüksek puan alman gerekir. Elbette bu noktada gözden kaçırmaman gereken husus bu sınavın bir sıralama sınavı olduğudur. Puanın tutsa dahi gerekli sıralamanın üstünde ya da altında olabilirsin. Tercihlerde hukuk sıralama listesini de gözden kaçırmaman gerekir.
Hukuk bölümü puan ve sıralamaları hakkında gerekli araştırmayı tamamlayıp kendi puan ve sıralamana yakın üniversiteleri bulduktan sonra bu üniversiteleri listelemen gerekir, işte bu senin tercih listendir. Tercih listesini doğru hazırlamak istediğin üniversiteye girmen için kritiktir. Tercih listesi her zaman kişinin kendi puanından yüksek yerler ile başlayıp kendi puanından düşük yerlere kadar gitmelidir.
Üniversitelerin puan ve başarı sıralamaları seneden seneye farklılık göstereceğinden gerekli puanı alsan dahi kesin burası gelir dediğin yeri kaçırma riskin vardır, bu riski ortadan kaldırmak için sahip olduğundan daha düşük puan ve sıralamaya sahip üniversiteleri de tercih listene eklemende fayda var. Bu sayede tercihlerinin tutmama riskini düşürmüş olursun ve istediğin bölüme sahip olan bir üniversiteye yerleşebilirsin.
Hukuk kontenjan sınırlamaları da hukuk bölümü puan ve sıralamaları kadar önemli bir mevzudur. Kontenjan bir üniversitenin o sene kaç öğrenciyi bünyesine alacağı anlamına gelmektedir. 200 kişilik bir kontenjan açan üniversite o sene kendisini tercih eden en yüksek puan ve sıralamaya sahip 200 öğrenciyi bünyesine alır. 200 kişilik kontenjanını doldurduktan sonra ise gerisinde kalan öğrencileri almaz. Bu nedenle tercih yaparken tercih listene yazdığın üniversitelerin hukuk taban puanları ile birlikte önceki senede kaç kişilik kontenjan açtığını da göz önünde bulundurman gerekir.
Hukuk taban puanları, sıralama ve kontenjanları her sene farklılık gösterebilirler. Fakat genellikle son senenin bilgileri doğru bir yönlendirici olacaktır. Bu nedenle 2023 tercihleri için 2022 yılı verilerini kullanmak doğru bir referans noktası olabilir.
Hukuk bölümü, AYT puan türü ile alım yapan bir eşit ağırlık programıdır. Koç Üniversitesi, 530,68457 puanı ile bu programın en yüksek taban puanına sahiptir. Galatasaray Üniversitesi, 528,44829 puanı ile Koç Üniversitesini takip eder. 520,22409 puanı ile İhsan Doğramacı Bilkent ve 468,87573 ile Ankara Üniversiteleri, yüksek başarı gerektiren okullar arasında üst sıralarda yer alır. 369,13393 ile taban puanı en düşük Türk-Alman Üniversitesi dahil birçok seçeneği tercih listene ekleyebilirsin....