Üniversitelerin Pilotaj bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Pilotaj; sivil havacılık konusunda talep edilen ulusal ve küresel şartlara uygun halde eğitim almış pilotların yetiştirilmesini amaçlayan bir bölümdür. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) SHY-1 ve Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) Part-FCL standartlarına uygun modern uçak pilot adaylarının eğitiminin gerçekleştirilmesi amaçlanır.
Tercih listeni oluÅŸturmaya baÅŸla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörPilotaj bölümünde eğitim alarak, uçakların güvenli ve başarılı bir şekilde uçurulmasını sağlayacak bilgi ve becerilere sahip olabilirsiniz. Pilotaj taban puanları, üniversitelerin öğrenci kabul sürecinde belirlediği en düşük puanları ifade eder. Bu puanlar, öğrencilerin tercih edilen üniversite ve bölümüne yerleşmek için gereken minimum başarı düzeyini gösterir. Pilotaj üniversiteleri taban puanları hakkında daha detaylı bilgi edinmek için üniversite taban puanları sayfasını edebilirsin.
Pilotaj bölümü puanları, genellikle üniversitelerin kontenjan durumu, başvuru sayısı, geçmiş yıllardaki yerleştirme istatistikleri ve sınav sonuçları gibi faktörlere dayanarak belirlenir. Üniversiteler, pilotaj bölümüne talep ve rekabet düzeyini göz önünde bulundurarak taban puanlarını belirler. Örneğin, popüler ve talep gören bir üniversitenin pilotaj bölümünde taban puanlar daha yüksek olabildiği gibi talep görmeyen bir üniversitenin pilotaj bölümü taban puanları daha düşük olabilir. Üniversite sınavı sonrasında aldığın puan üniversiteye yerleşmendeki önemli faktörlerdendir. Puanını öğrendikten sonraki süreç ilgi alanına bağlı olarak okumayı seçtiğin bölüme karar vermekle devam eder. Pilotaj bölümünü seçtiysen, pilotaj taban puanları hakkında araştırma yapmaya başlaman gerekir. Her üniversitenin puanları değişebilir. Farklı etkenlere dayanan bu durumda yapman gereken kendi puanına yakın üniversiteleri seçmektir. Üniversite pilotaj bölümü puanları arasında kendi puanına en uygun taban puanına sahip üniversiteleri bulman ve tercih listene yazman tercih listenin daha az riskli olmasını sağlar.
Pilotaj bölümü başarı sıralaması için ve tercih yaparken, üniversitelerin sıralamalarını ve bölümünün akademik kalitesini dikkate almak önemlidir. Farklı üniversiteler arasındaki sıralama farklılıkları, öğrencilerin eğitim kalitesi, öğretim kadrosu ve altyapı imkanları gibi faktörleri değerlendirmelerine yardımcı olur. Tercih yapmadan önce, pilotaj bölümünün bulunduğu üniversitenin sıralamasını araştırarak gelecekteki kariyer hedeflerine uyumlu bir seçim yapabilirsin. Pilotaj başarı sıralaması yüksek olan üniversitelerin öğrenci imkanları ve kampüs içi imkanları daha gelişmiştir. Aynı zamanda akademik kadro olarak da kaliteli bir eğitimleri vardır. Pilotaj sıralaması listesinin üniversite tercihinde tek başına etkin bir faktör olduğunu söylenemez. Pilotaj taban puanları da pilotaj sıralama kadar önemli bir faktördür. Dolayısıyla iki etkeni bir arada değerlendirmek daha doğru bir tercih olacaktır. Unutmamalısın ki üniversite tercihi pilotaj puanları, başarı sıralaması ve kontenjanı ile birlikte değerlendirilen bir süreçtir.
Üniversite sınavına girdikten sonra sonuçların ve puanların açıklanması ile ÖSYM'nin verdiği süreye göre tercih dönemi başlar. Üniversite sınavı sonuçlarında her dalda puanın açıklanır. İstediğin dalda puanını kullanarak tercih yapabilirsin. Eşit ağırlık (EA), sözel ve sayısal puanları sınav sonucunda yer alır. Pilotaj bölümünü tercih etmeyi düşünüyorsan aklına gelen ilk sorular pilotaj bölümü kaç puan ve pilotaj bölümü hangi puan türü soruları olabilir. Pilotaj bölümü sayısal puan türünden öğrenci alımını yapar. Dolayısıyla sınav sonucunda sayısal puan türüne ve başarı sıralamasına göre bölüm araştırmasına başlaman gerekir. Pilotaj bölümü puanları ile ilgili araştırma yapmaya pilotaj taban puanlarına bakarak başlayabilirsin. Üniversitelerin farklı taban puanlar ve başarı sıralamaları olabilir. Araştırma yaparken puanına göre araştırma yapman senin için daha mantıklı olacaktır. Puanına yakın üniversiteleri belirleyip o üniversitelerin pilotaj taban puanlarına, başarı sıralamalarına ve kontenjanlarına bakabilirsin. Kendi puanından çok daha yukarıda veya çok daha aşağıda olan üniversiteleri tercih listende bulundurmaman gerekir. Bu potansiyeline uygun üniversiteyi bulmanda işini kolaylaştıracaktır. Üniversite pilotaj bölümü taban puanları, başarı sıralaması ve kontenjanı tercih listesi yaparken en çok işine yarayacak faktörlerdir. Pilotaj kaç puan sorusu tercih döneminde bu bölümü okumaya karar verdiğinde en çok aklına takılacak olan sorudur. Bu sorunun cevabı olabilecek bir örnek verilirse; Eskişehir Teknik Üniversitesi'nde Pilotaj bölümü okuyacaksan en son yapılan üniversiteye giriş sınavına göre üniversitenin taban puanına, sıralamasına ve kontenjanına bakman gerekir. 2022 yılında Eskişehir Teknik Üniversitesi pilotaj taban puanları 532,61613, başarı sıralaması 2.457'dir. Aynı yıl içerisinde 5 kişilik kontenjan açmış 1 kişilik de ek kontenjan sağlamıştır. Türk Hava Kurumu Üniversitesi 2022 yılında 520,89500 taban puanına, 6.305 başarı sıralamasına sahiptir. Üniversite 5 kişilik kontenjan açmış, ek kontenjan sağlamamıştır. Bu değerlere bakıldığında Eskişehir Teknik Üniversitesinin daha farklı pilotaj bölümü sıralama ve taban puanı verisine sahip olduğu söylenebilir. Görüldüğü üzere pilotaj taban puanları üniversitelerde farklılık gösterebilir. Burada önemli olan şey, senin kendi puanına ve sıralamana göre üniversite araştırması yapmandır. Üniversite tercih listende kendi puanına yakın puana ve sıralamaya sahip üniversiteleri yazman üniversiteye yerleşmende daha olumlu olacak, aynı zamanda pilotaj tercih listen daha tutarlı ve dengeli olacaktır.
Üniversitelerin o sene yapılan üniversiteye giriş sınavına göre, hangi bölümde kaç kişinin okuyacağının sınırını koymasına kontenjan denir. Üniversitelerin, fakültelerin ve bölümlerin kontenjan sayıları değişebilir. Bunun birçok faktöre bağlı olduğunu bilmelisin. Pilotaj taban puanları oluşturulurken etkili olan faktörler pilotaj kontenjan sayısı belirlenirken de kullanılır. Üniversitenin talep oranı, akademik eğitmenleri, kampüs etkinlikleri ve olanakları bu faktörlerden bazılarıdır. Kontenjan sayısının pilotaj taban puanları, başarı sıralaması ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini unutmamalısın. Kontenjan sayısı az olan üniversiteleri tercih listene yazarken alternatif pilotaj bölümü barındıran üniversiteleri de tercih listene yazmalısın. Kendi puanına ve sıralamana uygun olan üniversiteler az sayıda kontenjana sahipse bu üniversiteye yerleşmeni riske atabilir. Bu sebeple birkaç alternatif üniversite mutlaka tercih listende olmalı.
Pilotaj taban puanları, başarı sıralaması, kontenjan sayısı ve pilotaj bölümü hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için tercih motoru sayfasını ziyaret edebilirsin.
4 yıllık lisans programı içerisinde yer alan Pilotaj bölümü üzerine eğitim programına sahip olan Özyeğin Üniversitesi, 537.71229 ise en yüksek taban puana sahiptir. Eskişehir Teknik Üniversitesi 532.61613 taban puanken Bahçeşehir Üniversitesi 524.67241’dir. 524.52858 taban puan alman durumunda KTO Karatay Üniversitesini tercih edebilirsin. Türk Hava Kurumu Üniversitesi, Pilotaj bölümünü 520.895 taban puanla kapatır. Antalya Bilim Üniversitesi 252.33848 taban puan ile ücretli eğitim programına sahipken 505.19812 taban puan alman durumunda %100 burslu olarak okuyabilirsin....