Üniversitelerin Sivil Savunma ve İtfaiyecilik bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Sivil Savunma ve İtfaiyecilik 2 yıllık bir bölümdür. Bu ön lisans bölümünün amacı, itfaiye teşkilatına katkı sağlayarak, yangınla mücadelede donanımlı bireyler yetiştirmektir. Bölümde verilen eğitimle, yangın söndürme ve yangından can-mal kurtarmada gerekli müdahaleyi yapabilecek bilgili bireyler yetiştirilir. Bölümden mezun olanlar, yangına müdahalenin yanı sıra yangını önlemeye yönelik kurum veya bireylere verilecek eğitimler konusunda da bilgilidir. Bu bölümde eğitim almak isteyenler güncel Sivil Savunma ve İtfaiyecilik sıralama durumunu takip etmelidir. Bu sıralamalar her yıl sınavlara giren öğrenci sayısı ve bu bölümü tercih eden aday sayısına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörTaban puanı bir kurumun kabul edebileceği en düşük puan alan öğrencinin puanıdır. Bu uygulama Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında olduğu gibi YKS’de de vardır. Üniversite ve bölümlerin taban puanları, tavan puanları bilgisinde olduğu gibi her sene değişir. Bir önceki eğitim öğretim yılı sonunda düzenlenen merkezi yerleştirme sınavı puanına göre, bir üniversiteye son sırada yerleşen öğrenci, o kurumun taban puanını oluşturur. Bu yüzden, sivil savunma ve itfaiyecilik taban puanları da veteriner sağlık taban puanları da her sene değişir. Hatta bu durum tüm üniversiteler ve tüm bölümler için de geçerlidir. Karabük Üniversitesi sivil savunma ve itfaiyecilik puanları ile Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi ya da Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi sivil savunma ve itfaiyecilik bölümü taban puanları bilgisi birbirinden farklı olabilir. Kısaca, sivil savunma ve itfaiyecilik bölümü okumak istiyorsan, bu bölümün bulunduğu üniversiteleri araştırmalısın. Bir üniversitenin taban puanı senin aldığın puana ne kadar yakın ise o bölüme yerleşme ihtimalin de o kadar yüksek olur.
Karabük Üniversitesi, sivil savunma ve itfaiyecilik tercih puanları da dahil olmak üzere tüm bölümlerin taban puanları, her sene öğrencilerin merkezi yerleştirme sınavı başarısı baz alınarak yenilenir. Söz konusu bölümün, 2022 yılında, en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 277,575 olarak belirlenmiştir. Aynı bölümün 2021 yılında en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 277,575 olarak belirlenirken, 2020 yılında ise en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 248,338 olarak belirlenmiştir. Yani Karabük Üniversitesi, sivil savunma ve itfaiyecilik bölümüne, her sene birbirinden farklı taban puanları ile alım yapmaktadır. Öte yandan, Atatürk Üniversitesi’nin aynı bölüme, 2022 yılında, en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 255,147 olarak belirlenmiştir. Aynı bölümün 2021 yılında en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 255,147 olarak belirlenirken, 2020 yılında ise en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 222,495 olarak belirlenmiştir. Yani her iki üniversitenin sivil savunma ve itfaiyecilik bölümü, her sene birbirinden farklı taban puanları ile yerleşim yapılır.
Üniversitelerin sıralama bilgisi, tıpkı taban puanlarında olduğu gibi her sene değişir. Sivil savunma ve itfaiyecilik başarı sıralaması ile veteriner sağlık başarı sıralaması birbirinden farklıdır. Hatta bu durum, taban puanları bilgisinde olduğu gibi tüm üniversiteler ve tüm bölümler için de geçerlidir. Söz konusu sivil savunma ve itfaiyecilik sıralama bilgisi yıllara göre de değişkenlik gösterir. Örneğin; sivil savunma ve itfaiyecilik bölümünün sıralaması 2022, 2021 ve 2020 yılları için birbirinden farklı olabilir. Bu değişkenliğe sebep olan temel unsur, ilgili eğitim öğretim yılında YKS’ye giren öğrencilerin elde ettikleri başarı grafiğidir. Karabük Üniversitesi, sivil savunma ve itfaiyecilik bölümü başarı sıralaması da pek çok faktöre bağlı olarak değişir. Bu bölüme, 2022 yılında, en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 1.075.005 olarak belirlenmiştir. Aynı bölüme 2021 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 1.075.005 olarak, 2020 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması ise 946.835 olarak belirlenmiştir. Öte yandan, Atatürk Üniversitesi’nin aynı bölümüne, 2022 yılında, en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 1.421.290 olarak belirlenmiştir. Aynı bölüme 2021 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 1.421.290 olarak, 2020 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması ise 1.267.083 olarak belirlenmiştir.
İlk kez üniversiteli olacak öğrencilerin doğru bir tercih sürecinden geçmesi ve açıkta kalmamaları için dikkat etmeleri gereken bazı durumlar vardır. Öncelikle YKS’de alacağın puan ile okumak istediğin üniversite ya da bölümün taban puanlarının birbirine yakın olması gerektiğini unutmamalısın. Taban puanının yanı sıra diğer bir önemli istatistik ise başarı sıralaması bilgileridir. Aynı şekilde YKS sonucuna göre belirlenen başarı sıralaman ile okumak istediğin üniversite ya da bölümün başarı sıralamasının da birbirinde yakın olması gerekir. Bu yakınlık ne kadar yüksek ise hayallerini süsleyen geleceğe sahip olma ihtimalin de o kadar yüksek olur. Sivil savunma ve itfaiyecilik tercih listende yer alıyor ise YKS sonucuna göre senin için en uygun üniversiteyi bulman gerekir. Bu bölümden mezun olan öğrenciler acil durum müdürlüklerinde, sivil savunma ve arama kurtarma ekiplerinde, havaalanları ve limanlarda, otellerde, belediyeye bağlı itfaiye teşkilatlarında çalışabilirler.
Sivil savunma ve itfaiyecilikten veteriner sağlığa hiçbir bölümün kontenjan sayıları her sene sabit kalmaz. Sivil savunma ve itfaiyecilik kontenjan sayıları da bu yüzden yıllara göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca bu rakamlar üniversiteler arasında da farklı olabilir. Yani, Karabük Üniversitesi sivil savunma ve itfaiyecilik bölümü kontenjan sayıları son üç sene için birbirinden farklı olabilir. Öte yandan, aynı yıl içinde, Karabük Üniversitesi sivil savunma ve itfaiyecilik bölümü kontenjan sayıları ile Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi ya da Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi sivil savunma ve itfaiyecilik bölümü kontenjan sayıları da birbirinden farklı olabilir. Ayrıca bazı üniversiteler bazı programlar için ikinci öğretim ya da uzaktan öğretim programı da açar. Bu programların kontenjan sayıları ayı olarak belirlenir. Üniversiteler ile ilgili taban puanları, başarı sıralaması ve kontenjan sayıları da dahil olmak üzere pek çok veriye senin için hazırlanan üniversiteler sayfasından dilediğin zaman ulaşabilirsin.
Sivil Savunma ve İtfaiyecilik bölümü taban puanı 321,37746 olan Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, YKS verilerine göre en yüksek sıralamaya sahiptir. İlgili programa alım yapan üniversiteler arasında en düşük taban puan ise 251,50900 ile Ardahan Üniversitesine aittir. Yüksek kontenjana sahip eğitim kurumları arasında bulunan Erzincan Binali Yıldırım ve Giresun Üniversitesi taban puan bakımından üst sıralarda yer alır. YKS’de elde ettiğin puana uygun olan üniversiteler arasından tercih yaparak Sivil Savunma ve İtfaiyecilik bölümü eğitimini alabilirsin....