Üniversitelerin Turizm İşletmeciliği bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Turizm sektörü uzun yıllardır birçok ülkenin ekonomisi için çok önemli bir gelir kapısıdır. Türkiye ve İspanya gibi ülkeler için turizm büyük bir gelir kaynağı oluşturmaktadır ve turizm sektörüne önemli yatırımlar yapmaktadırlar.
Turizm işletmeciliği bölümünün amacı seyahat, yiyecek-içecek, pazarlama, bürolar, kat hizmetleri gibi birçok alanda, üst düzey yetkililer ile diğer çalışanlar arasında köprü oluşturabilecek, mesleki hayatında aldığı görevleri çalıştığı yer için en iyi hale getirebilecek kişileri yetiştirmektir.
Turizm işletmeciliği bölümü 4 yıllık lisans bölümüdür. Eğitim hayatlarını başarılı bir şekilde tamamlayan öğrencilerin alacağı unvan “Turizm İşletmecisi” olacaktır.
Turizm işletmeciliği bölümünü tercih listesinde bulundurmayı düşünen öğrencilerde pozitif, enerjik, neşeli, diyalog yeteneğinin kuvvetli, sosyal ilişkilerde başarılı, sorumluluk sahibi, disiplinli, ikna kabiliyeti yüksek ve sabırlı olması aranan özelliklerden bazılarıdır.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörÜniversite tercih sürecinde birçok bölüm arasından kendi hayallerin ve akademik ilgi alanların ile örtüşen bir bölüm tercih etmek son derece zordur. Dilediğin bölümü tercih ettikten sonra da tercih listeni en iyi şekilde yapabilmek adına birçok konu hakkında bilgi edinmen gerekebilir. Üniversitelerin taban puanları, başarı sıralaması, eğitim sonrası çalışabileceğin istihdam alanları gibi konular bu bilgilerin başında gelir. Turizm alanı, gelişmekte olan ve ülkemizde en geniş iş imkanlarına sahip sektörlerinden biri olması itibariyle son yıllarda ülkemizde turizm işletmeciliği tercih edilen bir bölüm haline gelmiştir. Eğer sen de gelişmekte olan turizm sektöründe donanımlı bir personel olup kariyer basamaklarını tırmanmak istiyorsan turizm işletmeciliği taban puanları ve turizm işletmeciliği başarı sıralaması gibi bilgilere inceleyip üniversite tercihini turizm işletmeciliği bölümünden yana kullanabilirsin.
Bölüm tercih etme süreci en az üniversite süreci kadar heyecanlı bir süreç olsa da edinmen gereken başlıca bilgileri araştırıp tercih listeni hazırlamaya başlarsan dilediğin bölüme yerleşmen daha da kolaylaşacaktır. Edinmen gereken bu bilgilerin başında da bölümlerin taban puanları gelir. Turizm işletmeciliği tercih edeceğin bölümlerden biriyse turizm işletmeciliği taban puanlarını incelemeyle tercih listeni hazırlamaya başlayabilirsin. Turizm işletmeciliği bölümü taban puanları, tüm üniversite bölümlerinde olduğu gibi yıllara göre değişiklik göstermiştir. Turizm işletmeciliği taban puanlarını inceleyen öğrencilerin sorduğu bir diğer soru da turizm işletmeciliği hangi puan türü sorusu olmuştur. Turizm işletmeciliği üniversite puanları EA (Eşit Ağırlık) puan türündedir ve sen de tercih listeni hazırlarken eşit ağırlık puanını dikkate almalısın. Turizm işletmeciliği üniversitesi taban puanları, yıllara göre ve bölümün bulunduğu üniversitelere göre değişiklik gösterir. Ülkemizde Boğaziçi Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi gibi pek çok üniversitede yer alan bölümün taban puanları son yıllarda 406 puan ile 200 puan arasında değişiklik göstermiştir. Turizm işletmeciliği taban puanlarını incelerken ve tercih listesi hazırlarken kendi puanından yüksek ve kendi puanından düşük bölümleri de tercih listene eklemen dilediğin bölüme yerleşebilmen adına faydalı olacaktır. Eğer sen de turizm işletmeciliği tercih puanlarını inceleyip tercih listeni hazırlamaya başlamak istiyorsan üniversite taban puanları sayfasından turizm işletmeciliği taban puanları ve başarı sıralamaları hakkında daha fazla bilgi edinebilirsin.
Üniversite taban puanlarıyla birlikte incelemen gereken bir diğer ve çok önemli bilgi de tercih etmek istediğin bölüm ve üniversitenin son yıllardaki başarı sıralamalarıdır. Bu nedenle turizm işletmeciliği taban puanları ile birlikte başarı sıralamalarını da incelemelisin. Turizm işletmeciliği başarı sıralaması, aynı turizm işletmeciliği taban puanlarında olduğu gibi yıllara ve bölümün bulunduğu üniversitelere göre değişiklik göstermiştir. Boğaziçi Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi gibi ülkemizde yer alan ve turizm otel işletmeciliği bölümünün yer aldığı üniversitelerin son yıllardaki turizm işletmeciliği sıralama listesi aralığı 6.000 ile 700.000 gibi geniş bir aralıkta bulunmaktadır. Eğer ki turizm işletmeciliği bölümü tercihlerin arasında yer alıyorsa ve başarı sıralamaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsan üniversite rehberi sayfasından turizm işletmeciliği başarı sıralaması ve turizm işletmeciliği taban puanları gibi birçok konu hakkında bilgi sahibi olabilirsin.
Üniversite tercih sürecinde bölüm ve üniversite tercihi yaparken taban puanları ve başarı sıralamaları gibi faktörlerin yanında tercih etmeyi düşündüğün bölümün ilgi alanlarınla uyuşması, eğitim sonrası istihdam durumu ve kariyer planların gibi önemli faktörler de önem kazanır. Turizm işletmeciliği puanları, başarı sıralaması gibi bilgileri incelerken eğitim sonrası çalışabileceğin alanlar ve iş imkanları hakkında bilgi sahibi olursan hem tercihin hem de eğitim sürecin daha iyi geçecektir. Turizm işletmeciliği bölümü öğrencileri, otel yöneticiliğinden, mutfak ve yabancı dil gibi birçok alanda dersler aldıklarından mezun olduklarında turizm sektörünün her pozisyonunda çalışabilir hale gelirler. Turizm işletmeciliği bölümünden mezun olan öğrencilerin turizm sektöründe yükselemeyeceği bir pozisyon yoktur ancak bu kişinin gerek eğitimi sırasında gerek iş hayatında kendini ne kadar geliştirdiğine de bağlıdır. Turizm işletmeciliği mezunları otel işletmecisi, seyahat acentesi yetkilisi, tur operatörü, etkinlik yöneticisi, havaalanı işletmecisi, turizm danışmanı, restoran işletmecisi gibi birçok unvanla turizmin her alanında çalışma imkanına sahiptirler. Ayrıca bu bölümü tercih etmeyi düşünüyorsan lisans eğitimin sonrasında yüksek lisans ve doktora gibi eğitim olanaklarını değerlendirip turizm bölümünde akademik kariyerine üniversitede devam edebilirsin. Eğer sen de turizm işletmeciliği tercih etmeyi düşünüyorsan turizm işletmeciliği taban puanları ve başarı sıralamaları gibi bilgileri inceledikten sonra turizm iş ilanları sayfasından turizm alanındaki iş imkanlarını inceleyebilir ve daha fazla fikir sahibi olabilirsin.
Bölüm tercihi yaparken bir diğer önemli faktör de bölümün hangi üniversitede kaç kontenjana sahip olduğudur. Kontenjan sayıları her yıl YÖK tarafından alanın ihtiyaçlarına yönelik olarak belirlenir ve yayımlanır. Turizm işletmeciliği kontenjan listesi, birçok üniversitede yer almasından dolayı son derece yüksektir. Devlet okullarında kontenjan daha yüksek olmakla birlikte özel üniversitelerin tam burslu puanlı bölümlerinde bu sayı daha azdır. Tercih yaparken kontenjanı yüksek okulları da tercih listene eklemen dilediğin bölüme yerleşme olanağını arttıracaktır. Eğer sen de turizm işletmeciliği bölümünü tercih etmek istiyorsan turizm işletmeciliği taban puanları ve başarı sıralamaları gibi bilgileri inceleyebilirsin.
Turizm İşletmeciliği bölümü için belirlenen taban puanları her üniversite için farklıdır. Bu bölümü Akdeniz Üniversitesinde okumak isteyen öğrencilerin 298,948 taban puanına sahip olması gerekir. Anadolu Üniversitesinde bu bölümü okumak isteyen öğrencileri ise eşit ağırlık alanı sınavında 293,717 taban puanına sahip olmalıdır. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi için bu bölümün taban puanı 294,691 olarak belirlenir. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi için belirlenen taban puanı 284,455’tir. Kastamonu Üniversitesi Turizm İşletmeciliği bölümü için gerekli olan taban puan 222,003’tür....