Endüstri Mühendisliği Bölümü

Endüstri Mühendisliği Bölümü Nedir?

Endüstri Mühendisliği, entegre insan, para, bilgi, bilgi, ekipman, enerji ve malzeme sistemlerini geliştirerek, geliştirerek ve uygulayarak karmaşık süreçlerin, sistemlerin veya organizasyonların optimizasyonu ile ilgilenen bir mühendislik disiplinidir.

Endüstri mühendisliği, karmaşık süreçlerin veya sistemlerin optimizasyonunun incelenmesidir. Elektrik mühendisliği derecesi, üretim ve üretim süreçlerinin tasarımı, planlaması ve optimizasyonu ile ilgili temel kavramlara odaklanmaktadır.

Endüstri Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Endüstri Mühendisliği,üniversitelerde Mühendislik Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm her mühendislik bölümünde olduğu gibi yalnızca Sayısal puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir. Endüstri mühendisliği bölümü, üretim süreçlerini optimize etmek, verimliliği artırmak ve işletmelerin operasyonlarını iyileştirmek için mühendislik prensiplerini kullanmayı öğreten bir lisans programıdır. Bu bölüm, genellikle mühendislik fakültelerinde veya endüstri mühendisliği bölümlerinde sunulur ve genellikle dört yıl sürer.

Bu bölümde okuyanlar; üretim sistemleri, operasyon araştırması, kalite yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, işletme simülasyonu ve süreç iyileştirme gibi konular hakkında geniş bir bilgiye sahip olur.

İlgili alanda bilgi sahibi olmak ve uygulama gerçekleştirmek isteyen adaylar, endüstri mühendisliği lisans tamamlama imkanını değerlendirebilir. Bu durum, eğitim süresinin uzamasına neden olabilir. Yüksek lisans eğitimi genellikle 2 yıl sürer.

Endüstri Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Endüstri mühendisliği üzerine eğitim almayı amaçlayan aday öğrenciler;

  • Bilgisayar Programlama,
  • Genel Ekonomi,
  • Malzeme Bilimi,
  • Yöneylem Araştırması,
  • Maliyet Analizi,
  • Bilimsel Araştırma Teknikleri,
  • Üretim Planlama ve Stok Kontrolü,
  • Veri Tabanı Yönetim Sistemleri,
  • Kalite Planlama ve Kontrol,
  • Yönetim Bilişim Sistemleri,
  • İş Sağlığı ve Güvenliği

Başta olmak üzere birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Endüstri Mühendisliği Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Endüstri mühendisliği uzaktan eğitim mezunları “Endüstri Mühendisi” ünvanı elde eder. 

Endüstri Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Endüstri mühendisleri, matematik, fiziksel ve sosyal bilimlerde uzmanlık gerektiren bilgi ve becerileri, mühendislik analiz ve tasarım ilke ve yöntemleriyle birlikte, sistem ve süreçlerden elde edilen sonuçları belirlemek, tahmin etmek ve değerlendirmek için kullanırlar. emeğin, malzemelerin ve makinelerin yararlı koordinasyonu için yeni sistemler, süreçler veya durumlar oluşturmak ve ayrıca fiziksel veya sosyal sistemlerin kalitesini ve verimliliğini artırmak adına çalışmalar yaparlar. Bu alandan mezun olanların yerine getirebileceği işler ve sunulan olanaklar şu şekilde listelenebilir:

  • Endüstri mühendisliği alanında çalışanların birbirinden farklı pek çok sorumluluğu yerine getirmeleri beklenir. Herhangi bir fabrikada çalışanların sorumlulukları arasında iş süreçlerini analiz etmek ve iyileştirmek bulunabilir. Üretim hattı düzenlemeleri, stok yönetimi, planlama ve malzeme akışı gibi konularda stratejiler geliştirirler. Bu sayede, işletmelerde zaman ve kaynak israfını azaltarak maliyetleri düşürürler.
  • İşletmelerin operasyonel süreçlerini optimize etmek, verimliliği artırmak için veri analizi ve modelleme tekniklerini kullanırlar. Büyük veri analizi, simülasyonlar ve optimizasyon yöntemleriyle işletmelerin karar verme süreçlerine katkıda bulunurlar. Böylece işletmeler için son derece önemli bir yere sahip oldukları görülür.
  • Endüstri mühendisleri aynı zamanda kalite yönetimi ve süreç iyileştirme projelerini yönetirler. Kalite standartlarını belirler, kontrol sistemlerini uygular ve sürekli iyileştirme faaliyetlerini koordine ederler. Bu sayede, işletmelerin ürün ve hizmet kalitesini artırarak müşteri memnuniyetini sağlarlar.

Endüstri mühendisliği açık öğretim mezunları, lojistik ve tedarik zinciri yönetimi alanında da çalışabilirler. Sen de ilgili alanda çalışmak istiyorsan bu görev ve sorumlulukları yerine getirebilirsin. Bu şekilde hayal ettiğin kariyere ulaşabilirsin.

Endüstri Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Endüstri mühendisleri, mesleklerinin kapsamı söz konusu olduğunda belirli bir alanla sınırlı kalmazlar. Endüstri mühendisliği yurt dışı ve içi iş imkanlarını değerlendirmek isteyenlerin göz önünde bulundurabilecekleri olanaklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Endüstri mühendisliği bölümü mezunları, üretim süreçlerini optimize etmek, işletme verimliliğini artırmak ve maliyetleri azaltmak gibi geniş bir yelpazede görevleri yerine getirirler. Bu görev ve sorumlulukları yerine getiren mühendisler, işletmelerin kazanç elde etmelerine katkıda bulunurlar.
  • İlgili bölümden mezun olanların bazıları imalat sektöründe çalışmayı tercih eder. Fabrikalar, üretim tesisleri ve montaj hatları gibi yerlerde, üretim süreçlerini iyileştirmek, verimliliği artırmak ve kalite kontrolünü sağlamak için çalışırlar. Endüstri mühendisleri, üretim hatlarının düzenlenmesi, envanter yönetimi, iş güvenliği ve üretim mühendisliği gibi alanlarda görev alabilirler.
  • Lojistik ve tedarik zinciri yönetimi, endüstri mühendisleri için önemli bir iş alanıdır. Dağıtım merkezleri, depolar ve lojistik firmaları gibi kuruluşlarda, ürünlerin tedarikinden dağıtımına kadar olan süreçlerin verimli bir şekilde yönetilmesine yardımcı olurlar. Tedarik zinciri optimizasyonu, stok yönetimi, taşıma planlaması ve lojistik operasyonların iyileştirilmesi gibi konularda uzmanlık sağlarlar.
  • Endüstri mühendisleri, danışmanlık firmalarında da çalışabilirler. Bu firmalar, farklı sektörlerdeki şirketlere iş süreçleriyle ilgili danışmanlık hizmetleri sunarlar. İş süreçlerinin analizi, verimlilik artırma stratejilerinin geliştirilmesi ve işletme maliyetlerinin azaltılması gibi konularda uzmanlık sağlayabilirler.
  • Finans ve bankacılık sektörü de endüstri mühendisleri için iş fırsatları sunar. Bu sektörde, risk yönetimi, operasyonel verimlilik, maliyet analizi ve iş süreçlerinin iyileştirilmesi gibi konularda çalışabilirler. Büyük bankalar, finansal kurumlar ve sigorta şirketleri, endüstri mühendislerinin analitik becerilerinden ve iş süreçleri yönetimindeki uzmanlıklarından faydalanabilirler.

Ve benzeri daha birçok alanda kariyerlerine devam edebilirler. Söz konusu iş imkanlarından devlet kurum ve kuruluşlarında yer alan iş imkanlarından faydalanmak için mezunlardan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edilecek puan belirleyici olur.

Endüstri Mühendisliği Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Abdullah Gül ÜniversitesiEndüstri Mühendisliği (İngilizce) (4 Yıllık)SAY77397,1398885,623
2Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji ÜniversitesiEndüstri Mühendisliği (İngilizce) (4 Yıllık)SAY102334,27673176,735
3Aksaray ÜniversitesiEndüstri Mühendisliği (4 Yıllık)SAY67303,87256252,644
4Alanya Alaaddin Keykubat ÜniversitesiEndüstri Mühendisliği (4 Yıllık)SAY67336,55998172,327
5Altınbaş ÜniversitesiEndüstri Mühendisliği (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SAY6400,867381,748

Endüstri Mühendisliği Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ)
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Endüstri Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Planlama Mühendisi

Endüstri Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

60 bin+Toplam Kullanıcı
1. Otomotiv
%11.22
2. Tekstil
%4.13
3. Üretim / Endüstriyel Ürünler
%3.73
4. Bilişim
%2.74
5. Gıda
%2.73

Endüstri Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Mühendislik
1. Üretim / İmalat
%18.01
2. Mühendislik
%11.04
3. Planlama
%10.15
4. Yönetim
%5.48
5. Satış
%5.23
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!