Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü

Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?

Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü bir lisans programıdır. Bölümün amacı Fransızca dilini ve edebiyatını eğitim kurumlarında öğrencilere en iyi ve etkili şekilde öğreterek öğrencilerin Fransız Dili hakkında bilgili ve donanımlı olmasını sağlamaktır. Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü mezunlarının eğitim sektörüne ve öğrencilerine faydalı olması beklenir. Bu bölümden mezun olan kişilerin Fransız dili ve edebiyatı hakkında kendini geliştirmesi sosyal ve kültürel olarak bu dile uyum sağlaması, İngilizce dilini geliştirmesi, yabancı ve yerli turizme katkıda bulunması oldukça önemlidir. 

Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü tercih etmeyi düşünen kişilerin öğrenmeyi ve öğretmeyi sevmesi, Fransız dili ve edebiyatına karşı ilgisi ve öğretme isteği olması, öğrencilerle iletişim kurabilmesi ve sorumluluk sahibi olması aranan başlıca özellikler arasındadır. Fransız Dili ve Edebiyatı programı; çeviribilim, dilbilim gibi Fransızca bölümünde uzmanlaşmış ve kendini geliştirmiş öğrenciler yetiştirmeyi amaçlar

Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünde, 4 yıllık eğitim verilir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekir. Mezun olacağı okulun mezuniyet şartlarını yerine getirip, akademik takvimi tamamlayıp, derslerinde başarı gösteren öğrenciler, mezun olmaya hak kazanır. Fransız Dili ve Edebiyatı okumak, düzenli ders çalışmayı ve sürekli kendini geliştirmeyi gerektirir. Fransız dili hakkında donanımlı bilgiye sahip olabilmek için öğrencilerin Fransızca dilini edebiyatını ve kültürünü en iyi şekilde öğrenmesi oldukça önemlidir. Mezun olan adayların görev alacağı kurumda Fransız Dili ve Edebiyatını en iyi şekilde yansıtabilmesi gerekir. 4 yıllık eğitim hayatını tamamlayan öğrencilerin Fransız Dili ve Edebiyatı staj yerlerinde öğrendiği bilgileri pekiştirerek kendilerini mesleki anlamda geliştirir. Fransız Dili ve Edebiyatı yüksek lisans imkanları da bulunur. Bu bölümü okuyan adaylar yüksek lisans yaparak kendilerini dilediği şekilde geliştirebilir. 

Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencileri 8 dönemlik eğitim hayatları Fransız Dili ve edebiyatı ve öğretmenlik mesleği hakkında bilgi sahibi olabilecekleri birçok ders ile karşı karşıya gelir. Fransızca ve ingilizce dilini en güzel şekilde konuşabilme gramer kurallarına uyma gibi bilgiler edineceklerdir, aynı zamanda Fransız dili Edebiyatı ve kültürü hakkında birçok bilgi birikimine sahip olabilir. Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler;

  • Dilbilgisine Giriş,
  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri,
  • Sözdizimine Giriş,
  • Temel Dilbilgisi,
  • Temel Sesbilgisi,
  • Temel Sözdizimi,
  • Tümce Kalıpları,
  • Fransızca Konuşma Dili,
  • Yazılı Anlatım,
  • Fransız Tarihi başta olmak üzere birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olur. 

Bu bölümü okuyan öğrenciler, öğrenim gördükleri üniversitelerde yazılı veya sözlü birçok kurallara uyum sağlayarak okulun devamlılık süresine riayet edip akademik takvimi tamamladıkları ve sorumlu oldukları dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde bu bölümün diplomasını elde edebilir. Fransız Dili ve Edebiyatı yatay geçiş yapma imkanı da bulunur. Bu bölümü okuyan öğrenciler denk programlara geçiş yaparak farklı bölümlerde de okuyabilirler.

Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu kişilerin meslek hayatları içerisinde en önemli görevleri çalıştıkları eğitim kurumlarındaki öğrencilere Fransızca dilini en iyi şekilde aktarıp öğretmektir. Fransız Dili ve Edebiyatı çalışma alanları oldukça geniş olan bir bölümdür. Bu bölümden mezun olan öğrenciler; öğretim görevlisi olarak başladıkları birimlerde, öğrencilere Fransız dili ve edebiyatını en güzel seviyede öğretmeyi, dil bilgisine uygun kavrayabilmeyi, dilin gramerini güzel çözmeyi öğretir. Fransız dili ve edebiyatını güzel okuma, konuşma ve yazma becerilerini en iyi şekilde başarmayı hedefler. Kültür ve turizme katkıda bulunup basın yayında da görev alabilirler. Aynı zamanda bu bölümden mezun olan kişiler; yerli ve yabancı öğrenci ve turistlere Fransız dili ve edebiyatı, kültürü hakkında bilgi aktarabilir. Kültür merkezlerinde Fransız dili ve edebiyatı kültürü sanatı hakkında organizasyon yapabilir, yapılacak organizasyonları yönetebilir. Öğrencilerini Fransızca ve İngilizce dillerinde yeterli bilgi ve donanım sahibi edebilir. Dünyada Fransızca’nın fiili olarak kullanıldığı 29 ülke bulunur. Mezun olan adaylar, bu ülkelerin bağımsız olan ve ihtiyaç duyulan herhangi birinde görev yapabilir. Medya sektöründe de önemli görevler yapabilir, bazı ülkeler arasında diplomatik görevlerde alabilir. Bu bölümden mezun olanlar 4 yıllık fakülte mezun oldukları için diğer sektörlerde de satış danışmanlığı, satış temsilciliği, büro yöneticiliği gibi işlerde de görev alabilirler. 

Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Fransız Dili ve Edebiyatı mezunu kişilerin çalışmayı seçtiği başlıca yerler kamu veya özel eğitim kurumlarıdır. Üniversite eğitim hayatlarını tamamladıktan sonra kamuda iş sahibi olabilmeleri için gerekli sınavlarda başarı göstermeleri gerekir. Bu bölümden mezun olanlar, kamu ve özel sektörlerde Fransızca öğretmenliği yapabilir. Tercümanlık, turizm ve otelcilik, kültür merkezlerinde organizasyonculuk, yabancı dilde yayıncılık ve medya kuruluşlarında görev alabilir. Öğretmenlik yapabilmeleri için pedagojik formasyon almış olmaları ve gerekli sertifikaya sahip olmaları gerekir. Bu bölümü okuyan adaylar aynı zamanda İngilizce eğitimi de aldıklarından İngilizce ile ilgili alanlarda çalışma imkanları da bulunur. Mezun oldukları veya denklik gösteren fakültelerden belirli şartlara uyarak açılan sınavlarda başarı gösterdikleri takdirde akademisyen olarak da görev yapabilirler. Fransız Dili ve Edebiyatı hakkında yeterli bilgi ve donanıma sahip olduklarında bu alanda araştırma yaparak yazma, tanıtım, reklam gibi görevlerde alabilirler. Dünya üzerinde İngilizcenin de en çok konuşulduğu ülkelerde öğretmen, çevirmen, ülkeler arası diplomatik görev, basın yayın gibi alanlarda da görev yapabilirler. Fransız Dili ve Edebiyatı dikey geçiş bölümlerini de değerlendirerek farklı alanlara yönelebilirler.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Ankara Hacı Bayram Veli ÜniversitesiFransız Dili ve Edebiyatı (4 Yıllık)DİL69387,3580729,798
2Ankara ÜniversitesiFransız Dili ve Edebiyatı (Fransızca) (4 Yıllık)DİL57418,9329117,495
3Aydın Adnan Menderes ÜniversitesiFransız Dili ve Edebiyatı (Fransızca) (4 Yıllık)DİL69355,1344244,486
4Galatasaray ÜniversitesiFransız Dili ve Edebiyatı (Fransızca) (4 Yıllık)DİL37480,328433,686
5Hacettepe ÜniversitesiFransız Dili ve Edebiyatı (KKTC UYRUKLU) (4 Yıllık)DİL1405,7845922,273

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Fransız Dili ve Edebiyatı mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Galatasaray ÜniversitesiFransız Dili ve EdebiyatıDİL53.9
2İstanbul Üniversitesi (İÜ)Fransız Dili ve EdebiyatıDİL43.1
3Ankara ÜniversitesiFransız Dili ve EdebiyatıDİL37.8
4Namık Kemal ÜniversitesiFransız Dili ve EdebiyatıDİL36.0
5Hacettepe ÜniversitesiFransız Dili ve EdebiyatıDİL34.2

Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

3.543Toplam Kullanıcı
1. Eğitim
%14.39
2. Turizm
%7.59
3. İnşaat
%3.31
4. Eğitim Kurumları
%2.78
5. Konaklama ve Otelcilik
%2.16

Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Eğitim
%15.55
2. Satış
%9.19
3. İthalat/İhracat
%8.82
4. Turizm
%7.7
5. Hizmet
%4.48
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!