Üniversitelerin Fransız Dili ve Edebiyatı bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü bir lisans programıdır. Bölümün amacı Fransızca dilini ve edebiyatını eğitim kurumlarında öğrencilere en iyi ve etkili şekilde öğreterek öğrencilerin Fransız Dili hakkında bilgili ve donanımlı olmasını sağlamaktır. Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü mezunlarının eğitim sektörüne ve öğrencilerine faydalı olması beklenir. Bu bölümden mezun olan kişilerin Fransız dili ve edebiyatı hakkında kendini geliştirmesi sosyal ve kültürel olarak bu dile uyum sağlaması, İngilizce dilini geliştirmesi, yabancı ve yerli turizme katkıda bulunması oldukça önemlidir.
Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünü tercih etmeyi düşünen kişilerin öğrenmeyi ve öğretmeyi sevmesi, Fransız dili ve edebiyatına karşı ilgisi ve öğretme isteği olması, öğrencilerle iletişim kurabilmesi ve sorumluluk sahibi olması aranan başlıca özellikler arasındadır. Fransız Dili ve Edebiyatı programı; çeviribilim, dilbilim gibi Fransızca bölümünde uzmanlaşmış ve kendini geliştirmiş öğrenciler yetiştirmeyi amaçlar.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörÜniversite hayatı iyi bir gelecek için önemli aşamalardan biridir. Türkiye’de üniversite okuyabilmek için Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girilmesi zorunludur. Kamuoyunda üniversiteye giriş sınavı olarak da bilinen sınav, her sene mezun olan ortaöğretim öğrencileri için yeniden düzenlenir. Fransız dili ve edebiyatı bölümü için olduğu gibi resim, müzik, tiyatro gibi özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümler için de bu sınava girmek zorunludur. Tercihlerini bu sınavda elde edeceğin dereceye göre yapaksın. Fransız dili ve edebiyatı taban puanları bu bölümü okumak isteyen öğrencilerin incelemesi gereken verilerden sadece biridir. Bölümün taban puanı senin alacağın puana ne kadar yakın ise başarı şansın o kadar yüksek olur. YKS’de hedeflediğin puanı alamadıysan farklı çeşitli seçenekleri için bölümler sayfasına göz atabilirsin.
Üniversite sınavına giren öğrencilerin başarı grafiği sürekli değişir. 2022 yılının başarı ölçüsü ile 2021 yılının başarı ölçüsü aynı değildir. Bu yüzden fakülte ve bölümlerin başarı grafiği de buna bağlı olarak sürekli güncellenir. Fransız dili ve edebiyatı bölümü için de aynı durum geçerlidir. Söz konusu bölümün taban puanları yıllara göre değişiklik gösterebileceği gibi, üniversite ve fakültelere göre de değişiklik gösterebilir. Yani, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde bulunan Fransız dili ve edebiyatı tercih puanları 2023, 2022 ve 2021 yılları için birbirinden farklı olabilir. Öte yandan, aynı yıl içinde, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Fransız dili ve edebiyatı taban puanları ile Selçuk Üniversitesi Fransız dili ve edebiyatı bölümü puanları bilgisi de birbirinden farklı olabilir.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Fransız dili ve edebiyatı bölümü de dahil olmak üzere tüm Fransız dili ve edebiyatı puanları, her sene öğrencilerin YKS başarısı baz alınarak yenilenir. Söz konusu bölüm, 2022 yılında, en düşük 369,964 puan ile öğrenci almıştır. Aynı bölüm 2021 yılında en düşük 331,092 puan ile öğrenci alırken, 2020 yılında ise en düşük 338,163 puan ile öğrenci almıştır. Örnekten de anlaşılacağı üzere, bir devlet üniversitesi olan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Fransız dili ve edebiyatı bölümüne, her sene farklı taban puanları yerleşim yapılır.
Fransız dili ve edebiyatı taban puanları gibi başarı sıralaması her sene yeniden belirlenir. Fransız dili ve edebiyatı başarı sıralaması da hem yıllara göre hem üniversite ve fakültelere göre değişiklik gösterebilir. Yani, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Fransız dili ve edebiyatı sıralama listesi geriye dönük olarak birbirinden farklı olabilir. Öte yandan, aynı yıl içinde, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Fransız dili ve edebiyatı bölümü sıralama bilgisi ile Selçuk Üniversitesi Fransız dili ve edebiyatı bölümü sıralama bilgisi de birbirinden farklı olabilir.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Fransız dili ve edebiyatı bölümü başarı sıralaması da diğer pek çok bilgide olduğu gibi her sene yeniden güncellenir. Bu bölüme, 2022 yılında, en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 34.681 olarak belirlenmiştir. Aynı bölüme 2021 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 33.483 olarak, 2020 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 33.723 olarak belirlenmiştir. Sen de başarı sıralamana göre üniversitenin herhangi bir programını tercih listene ekleyebilirsin.
Tercih aşaması üniversiteye giriş sınavının ikinci adımı olarak düşünülebilir. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih aşamasına geçilir. Sana tanınan süre içinde en fazla 30 bölüm seçim yapma hakkın bulunur. Bu listenin tamamını doldurmak zorunda değilsin. Çoğu öğrenci ilk 5 tercihinden birine yerleşir. Tercih listeni oluştururken birtakım kriterlere göre hareket etmen gerekir. Bunlardan bazıları taban puan bilgisi, başarı sıralaması, kontenjan bilgileri, eğitim dili ve süresi, öğrenci değişim programları, ders içerikleri, akademik başarı, çift anadal ve iş olanaklarıdır. Taban puanı ve sıralama bilgisi dışında senin için hangi kriter öncelikli ise incelemeye ondan başlayabilirsin. İngilizce dil hakimiyetin var ise bölümün eğitim dili senin için önemli olmayabilir ya da yurt dışında eğitim almak gibi bir hedefin var ise Erasmus ve Farabi gibi öğrenci değişim programlarını inceleyebilirsin. Öte yandan okumak istediğin bölümün iş olanaklarına da göz atman gerekir. Fransız dili ve edebiyatı tercih listende yer alıyor ise tüm bu araştırmaları söz konusu bölüm özelinde yapman senin için faydalı olacaktır.
Türkiye’de bulunan tüm üniversite ve bölümlerin kontenjan sayıları her sene yeniden belirlenir. Fransız dili ve edebiyatı bölümü kontenjan sayıları da yıllara göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca bu rakamlar üniversiteden üniversiteye göre de değişiklik gösterebilir. Yani, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Fransız dili ve edebiyatı bölümü kontenjan sayıları 2023, 2022 ve 2021 yılları için birbirinden farklı olabilir. Öte yandan, aynı yıl içinde, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Fransız dili ve edebiyatı kontenjan sayıları ile Selçuk Üniversitesi Fransız dili ve edebiyatı bölümü kontenjan sayıları da birbirinden farklı olabilir. Ayrıca bir vakıf üniversitesinin kontenjan sayıları ücretli ve burslu programlarında ayrı ayrı değerlendirilir. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi de dahil olmak üzere tüm üniversiteler ile ilgili taban puanları, başarı sıralaması ve kontenjan sayıları da dahil olmak üzere pek çok veriye üniversiteler sayfası üzerinden dilediğin zaman ulaşabilirsin.
YKS taban puan sıralama oranlarının yanı sıra dil sınavıyla alım gerçekleştiren Fransız Dili ve Edebiyatı bölümü, 4 yıllık lisans programları içerisinde yer alır. Türkiye’de yer alan okullar arasında 486.92975 taban puanıyla en yüksek alımı gerçekleştiren Galatasaray Üniversitesidir. Taban puan sıralama oranlarına bağlı olarak listeyi 428.05205 ile İstanbul Üniversitesi takip eder. 420.92975 puanla Hacettepe Üniversitesi üçüncü sırada yer alır. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, 252.46957 ile en düşük taban puan sıralamasına sahip olan okuldur....