Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği üzerine eğitim almayı amaçlayan ve bu bölüme listelerinde yer verecek olan aday öğrenciler;

  • Nanoteknolojiye Giriş,
  • Nanomateryaller ve Karakteristik Özellikleri,
  • Polimer Mekanikler ve Deformasyon,
  • Nano Ölçekte Üretim ve Karakterizasyon Yöntemleri,
  • Yapıştırıcı ve Dolgu Bilimi,
  • Nano Elektronikler,
  • Polimer Süreçleri,
  • Nano Optik,
  • Elektromanyetik Teorisi,
  • Enzim Kinetiği ve Mekaniği,
  • Biyoteknoloji,
  • Quantum Mekaniği,
  • Bilgisayarda Biyo ve Nano Teknoloji Modelleme
  • Malzeme Bilimi I-II
  • Malzeme Termodinamiği
  • Faz Diyagramları
  • Seramik Bilimi ve Teknolojisi
  • Mühendislik Uygulamalarında Dizayn Prensipleri ve Malzeme Seçimi
  • Mühendislik Tasarım Projesi

Ve benzeri daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Mezunlar “Nano-mühendis” unvanına sahip olurlar. Ayrıca öğrenciler için Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji bölümü öğrencilerine yatay geçiş imkanı da sunar. Yatay geçiş, bir üniversiteden başka bir üniversiteye veya aynı üniversite içinde farklı bir bölüme geçiş yapmak anlamına gelir. Yatay geçiş yapabilmek için de öğrencilerin belli şartları karşılaması gerekir. Bu şartlar üniversitelerin ve bölümlerin kendi belirledikleri kriterlere göre değişir.  Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği yatay geçiş bölümleri Makine Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Genetik ve b,Biyomühendislik, Bilgisayar Mühendisliği ve Biyomühendislik gibi bölümlerdir. 

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bir nanoteknoloji mühendisi, sağlık, bilim, teknoloji ve çevrenin yüzünü moleküler düzeyde değiştirebilecek yeni şeyler öğrenmeye çalışır. Kirleticileri test ederler, gıdalarımızı ve ilaçlarımızı zenginleştirmek için tozlar oluştururlar ve DNA'nın en küçük parçalarını incelerler. Vücuttaki hücreleri, proteinleri ve diğer kimyasalları bile manipüle edebilirler. Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği çalışma alanları sağlık, bilim, teknoloji ve çevre başta olmak üzere havacılık ve savunma sanayi, otomotiv sanayi, beyaz eşya sanayi, kimya sanayi, tekstil sanayi, elektronik sanayi, malzeme üretim sanayi, biyomedikal sanayi, enerji sanayi ve uzay araştırmaları sanayi gibi sektörlerdir. 

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Nanoteknoloji mühendisleri, tıp alanında çalışmayı, moleküler düzey kadar küçük bir ölçekte sorunları çözebilecek ve böylece tıbbın yüzünü sonsuza dek değiştirebilecek yeni araçlar oluşturarak da çalışabilirler. Biyo-sistemlerle ilgili olanlar, test ve manipülasyon için en küçük miktarlarda DNA veya diğer biyolojik fragmanları depolamanın yollarını oluşturacaktır.

Mezunlar;

  • Malzeme Üretim Tesisleri,
  • Savunma Sanayii,
  • Devlet Malzeme Ofisi (DMO),
  • Beyaz Eşya Sektörü,
  • Petrokimya Endüstrisi,
  • Otomotiv Sektörü,
  • Tıbbi Üretim ve Medikal,
  • Demir-Çelik Sektörü

Gibi alanlarda çalışabilirler. Bu iş olanaklarından devlet bünyesinde yer alan kurumlarda çalışabilmek için mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edeceği puan belirleyici olacaktır. Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği staj yerleri de kendi içinde çeşitlilik gösterir. Üniversitelerin kendi ayarladıkları staj yerleri olduğu gibi öğrencilerin de gönüllü olarak çalışabilecekleri staj yerleri vardır. Bu staj yerleri; savunma endüstrisi, sağlık sektörü, uzay,otomotiv, beyaz eşya, kimya, tekstil, plastik ve elektronik gibi alanlarda stajlarını yapabilirler. Öğrenciler bu sayede okullarda eğitimini aldıkları teorik eğitimi staj sayesinde pratiğe dökebilirler. 

Bu alandaki iş ilanlarına Kariyer.net üzerinden kolaylıkla ulaşabilir, hayalindeki mesleğe kavuşabilirsin.

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Nedir?

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği, nano ölçekte mühendislik uygulamasıdır. Adını, metrenin milyarda birine eşit bir ölçü birimi olan nanometreden alır. Nano-mühendislik büyük ölçüde nanoteknoloji ile eşanlamlıdır, ancak alanın saf bilim yönlerinden ziyade mühendisliği vurgular.

Bir nanoteknoloji mühendisi, bilimin en küçük, en şaşırtıcı parçalarında çalışan kişidir. Hücresel düzeyde bir şeyleri depolamaktan ve değiştirmekten yeni, küçük elektronik parçaları yaratmaya kadar, nanoteknoloji mühendisleri mahsulün kremasıdır, ayrıntılara akut bir dikkat ve işleri daha iyi hale getirmek için güçlü bir güce sahiptir. Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği bölümü mezunları nanoteknoloji alanında yeni şeyler öğrenmeye meraklı, bu konuda etkin ve yetkin aynı zamanda da devamlı kendilerini geliştirmeye çalışan kişilerdir. Sağlık, bilim, teknoloji ve çevre gibi pek çok sektörde çalışabilirler. Özellikle de havacılık, savunma, otomotiv, kimya, tekstil, elektronik ve malzeme üretim sanayisi gibi alanlarda iş bulma ihtimalleri oldukça yüksektir. 

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bölüm yalnızca Sayısal puan türüne göre tercih edilebilir. Bölümde malzemelerin yapısı ve bunların özelliklerini anlamaya yönelik teorik ve pratik bir eğitim verilmektedir. Ayrıca Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji mühendisliği okuyan öğrencilerin çift anadal yapma imkanları da vardır. Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği çift anadal bölümleri üniversiteden üniversiteye  değişkenlik göstermekle birlikte genel olarak şu şekildedir: 

  • Makine Mühendisliği
  • Kimya Mühendisliği 
  • Endüstri Mühendisliği 
  • Genetik ve Biyomühendislik 
  • Bilgisayar Mühendisliği 
  • Biyomedikal Mühendisliği 

Çift anadal programına kabul edilmenin şartları da üniversiteden üniversiteye ve bölümden bölüme değişmekle birlikte genel olarak yüksek bir genel akademik ortalama istenmektedir. Başvuru sonucunda bu gerekli şartları sağlayan öğrenciler çift anadal programına kabul edilir. Mezun olabilmeleri için de her iki anadalın mezuniyet için gerekli şartlarını yerine getirmeleri gerekir. Daha öncesinde bir önlisans bölümünde okuyup Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliğine dikey geçiş yapma imkanı da vardır. Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği DGS geçiş bölümleri arasında Endüstriyel Cam ve Seramik, Endüstriyel Seramik, Makine, Makine Resim ve Konstrüksiyonu, Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi, gibi önlisans bölümleridir. Bu bölümler de DGS tercihi esnasında yine sayısal puan türünde öğrenci alımı yapmaktadır.  

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Abdullah Gül ÜniversitesiMalzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği (İngilizce) (4 Yıllık)SAY21350,74195146,879
2Tobb Ekonomi Ve Teknoloji ÜniversitesiMalzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği (Burslu) (4 Yıllık)SAY8504,259668,956
3Tobb Ekonomi Ve Teknoloji ÜniversitesiMalzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SAY37387,4510296,464
4Tobb Ekonomi Ve Teknoloji ÜniversitesiMalzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği (Ücretli) (4 Yıllık)SAY5308,91412237,844
5Yeditepe ÜniversitesiMalzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SAY7428,9537855,183

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Sabancı ÜniversitesiMalzeme Bilimi ve Nanoteknoloji MühendisliğiSAY28.6
2TOBB Ekonomi ve Tek. ÜniversitesiMalzeme Bilimi ve Nanoteknoloji MühendisliğiSAY25.6
3Uşak ÜniversitesiMalzeme Bilimi ve Nanoteknoloji MühendisliğiSAY24.5

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

427Toplam Kullanıcı
1. Otomotiv
%8.33
2. Eğitim
%6.41
3. Üniversiteler
%4.49
4. İnşaat
%3.85
5. Tekstil
%3.21

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. AR-GE
%25.81
2. Üretim / İmalat
%17.2
3. Mühendislik
%12.9
4. Akademik
%9.68
5. Kalite
%4.3
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!