Üniversitelerin Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Bilişim Sistemleri Mühendisliği, işverenlerinin bilgisayar donanımı, yazılımı ve ağ araçları ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olan, bilgisayar donanım ve yazılımlarını geliştirmek, test etmek, yüklemek, yapılandırmak ve sorunlarını gidermek için çalışmalar gerçekleştiren multidisipliner bir çalışma alanıdır. Bölümde okumak istiyorsan bilgisayar teknolojilerine ilginin olması dışında analitik düşünme becerisine de sahip olman gerekir. Kariyerine farklı sektörlerde yön vermene yardımcı olan Bilişim Sistemleri Mühendisliği, sadece bilgisayar değil mühendislik alanını da içine aldığı için sayısal düşünebilme, hesaplama konusunda başarılı olmalısın.
Tercih listeni oluÅŸturmaya baÅŸla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörHangi üniversitede hangi bölümü kazanacağını belirleyen YKS sınavı milyonlarca öğrencinin geleceğini belirleyen sınavdır. Bu sınavda bir puan düzeyi ve sıralama elde edersin. Tercih yolculuğunda sana yardımcı olan bu iki unsur aynı zamanda geleceğini kökten değiştirecek üniversite seçiminde de aktif rol oynarlar. Bunlardan ilki olan taban puanları bir önceki sene bölüme en son sıradan giren kişinin puanı göstererek sonraki senelerde bu bölüme girecek adaylar için rehber niteliği taşır. Üniversitenin genel puan profilini görmeni sağlayarak geleceğin adına yapacağın seçimlerde sana yol gösterir. Sen de bilişim sistemleri mühendisliği alanında fakülte tercihi yaparken taban puan verilerini kullanabilir, oluşturduğun tercih listenle kendine yepyeni bir gelecek inşa edebilirsin.
Her sene YKS sınavının çıkan sonuçlarına göre hareket eden taban puanlar, bazı zamanlarda yukarıya doğru eğilim gösterirken bazı zamanlarda da aşağıya doğru hareket etmeye meyillidirler. Bu yönüyle onların hangi yöne doğru değişeceğini kestirmek zor gibi görünse de genel olarak değişimler belirli bir puan aralığında gerçekleşir. Bu nedenle bölüme sonuncu giren öğrencinin puanını üç aşağı beş yukarı tahmin edebilirsin. Yapacağın bu tahminler sonrasında hedeflediğin üniversitedeki bölümün puanına uygun olup olamayacağının kararını kolayca verebilirsin. Bilişim sistemleri mühendisliği tercih puanlarında da yıllık değişimlere göre karar verirsen oluşturduğun tercih listendeki fakülte hedeflerine kolayca ulaşabilirsin. Ayrıca bilişim sistemleri mühendisliği puanları konusunda kaynak bulmakta zorlanıyorsan Kariyer.net tercih motoru sayfasını ziyaret edebilirsin.
Birçok etaptan oluşan tercih süreci zaman zaman adayları zora sokabilir. Bu süreci zorlaştıran durumlardan biri de başarı sıralaması adına yapılan yanlış hesaplamalardır. Kısa dönemi kapsayan başarı sıralama araştırması tercih listelerinde hata payının yükselmesini tetikleyebilir. Bu nedenle uzun dönemli çalışmalar içselleştirilmelidir. Bunun dışında, YKS sınavına giren birçok aday taban puanlarının tercihler üzerinde daha fazla etki bıraktığını düşünür. Halbuki gerçek düşünülenin aksine bambaşkadır. Taban puanlarda seneler arasında meydana gelen farklar birbirine yakın olduğu halde sıralamalar açısından bakıldığında devasa farklar görülebilir. Diğer bir deyişle, aldığın puan üniversitenin açıkladığı taban puanına çok yakın olsa bile sıralamada geride kalman o fakülteyi kazanamamana sebep olur. Bilişim sistemleri mühendisliği başarı sıralaması listesini de bu plan dahilinde taban puanlarından daha fazla önem vermen gerekir. Çünkü bilişim sistemleri mühendisliği sıralama listesini kullanarak kendine uygun bir tercih listesini kolayca hazırlayabilirsin.
Üniversiteyi girmeden önceki kritik virajı anımsatan tercih süreci ideal fakülte ve bölümlerin belirli bir plan dahilinde listeye baştan sona yazılmasını ifade eden dönemdir. Birçok şeyde olduğu gibi bu süreçte de sabırlı olman gerekir. Zira dikkatsizce atacağın her adım seni yanlış tercihlere götürebilir. Uyanık olmak ve dikkatli bir şekilde gözlem yaparak ilerlemek bu zorlu sürecin kilit anahtarıdır. Ayrıca güvenilir kaynaklardan yakaladığın taban puan ve başarı sıralaması verilerini de doğru yorumlaman gerekir. Kocaeli Üniversitesi bilişim sistemleri mühendisliği bölümü örnek gösterilerek bu durum açıklığa kavuşturulabilir. Belirtilen fakültedeki taban puanlar 2019-2022 yılları arasında 350 ile 400 puan arasında dağılıma sahiptir. Başarı sıralamaları da 100.000 ile 150.000 arasında şekillendiği söylenebilir. Bu şartlar altında 350 ve altında alacağın puan bu üniversiteye girişini zora sokabilir, bunun dışında sıralamada da mutlaka ilk 100.000’e girmen gerekebilir. Sınavdan aldığın puan ve sıralamanın yukarıda açıklanan oranlarla bağdaşmadığını düşünüyorsan sana uygun diğer alternatifleri hedef listende yer vermelisin. Ancak tüm bu rakamlar taban puan ve sıralama listeleri yıllara, üniversitelere ve o bölümü tercih eden öğrencilere göre değişir. Bilişim sistemleri mühendisliği tercih listene girecekse doğru üniversiteden yana tercihini kullanarak geleceğin için doğru adımlar atabilirsin.
Tercih dönemlerinde genelde atlanan veya bakılmasına gerek görülmeyen unsurlardan biri haline gelmiş kontenjan rakamları tıpkı taban puanlar ve sıralamalar gibi fakülteler tarafından kamuoyuyla paylaşılır. Farklı üniversitelerin aynı bölümünde bile bazen kontenjan rakamları arasında devasa farklar görülebilir. Bu durum üniversitenin verdiği eğitimin kalitesi ve bölüme gelen talep sayısı gibi bazı dışsal faktörlere de bağlı olabilir. Bunun dışında bazı üniversiteler özellikle bazı bölümler için az kontenjan ayırdığı da doğru bir gerçekliktir. Bu yolla bölümün rekabet seviyesi yükselerek girişler zor hale gelebilir. Üniversitelerin yayımladığı kontenjan verilerine bakman tercih yaparken daha tutarlı seçimler yapmana vesile olabilir. Bu durum özellikle Boğaziçi Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve ODTÜ gibi yüksek kalitede eğitim hizmeti anlayışı olan fakülteler için geçerli olan bir durumdur. Eğer bilişim sistemleri mühendisliği bölümü Türkiye’nin bazı saygın üniversitelerinde bulunuyorsa kontenjan verilerini düşünerek hareket etmen yararına olur. Bu bölüm adına en iyi iki fakülte örneği Atılım Üniversitesi ve Piri Reis Üniversitesi verilebilir. Bilişim sistemleri mühendisliği bölümü için Atılım Üniversitesinin kabul ettiği kişi sayısı 2022’de 7 iken Piri Reis Üniversitesinde de bu rakam 7'dir. Zaten bu iki üniversitenin de taban puanları genelde 400’ün bir hayli üzerinde seyreder. Bu nedenle sınavdan harikulade bir sonuç çıkarmadıysan bu bölümleri tercih listenin yanına bile yaklaştırmamalısın. Bilişim sistemleri mühendisliği kontenjan listelerine de açıdan bakarak sana uygun olamayan fakülteleri kolayca eleyebilirsin. Bu konu hakkında daha çok bilgi talebin varsaKariyer.net sana bu konuda yardımcı olabilir.
YKS verilerine göre taban puanı 443,95119 olan Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İngilizce Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümü, en yüksek taban puanına sahiptir. Üniversiteyi 428,83148 taban puanıyla Piri Reis Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İngilizce Bilişim Sistemleri Mühendisliği takip eder. Ardından 412,41170 taban puanıyla Ankara Bilim Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İngilizce Bilişim Sistemleri Mühendisliği ve 405,77021 ile Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi takip eder. 299,29872 ile en düşük taban puanı Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bucak Teknoloji Fakültesinin ilgili bölümüne aittir....