Üniversitenin taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Bursa'da 2010 yılında kurulan Bursa Teknik Üniversitesi, aynı zamanda Bursa'nın ikinci devlet üniversitesidir. Yabancı dil eğitimine verdiği önemi akademik yapılanması içerisinde ön plana çıkartan Bursa Teknik Üniversitesi, üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerini öncelikli olarak dil seviyesine göre İngilizce Hazırlık Sınıfı'na kabul etmektedir. Yoğun bir yabancı dil eğitiminin ardından, öğrenciler bölümlerinde %30 İngilizce ağırlıklı dersler ile öğrenimlerine devam etmektedir. Eğitimde araştırma odaklılığı ve girişimciliği, yenilikçi fikirleri ön plana alan Bursa Teknik Üniversitesi tüm yapılanmasını bu çerçevede oluşturan genç, dinamik bir üniversitedir.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörÜniversiteye giriş sınavı olarak geçen YKS(Yükseköğretim Kurumları Sınavı) sınavının toplam üç oturumu var. Oturumlar sonucu puan türüne göre yaptığın net sayıların senin YKS puanını oluşturur. Sınavlara girdikten sonra, aldığın puanın üstüne liseden mezun olduğun puanın 0.12 katsayısı ile çarpılarak yerleştirme puanına eklenir ve ortaya tam sınav sonucun çıkar. Böylelikle artık üniversiteye yerleşmeye hazır hale gelirsin. Ancak bu süreçte bazı ayrıntılar bulunur. Örneğin Bursa'da okumak istiyorsan Bursa Teknik Üniversitesi taban puanları hakkında araştırma yapmalısın. Bu araştırma sayesinde tercih sürecin daha kolay ilerleyebilir.
Bursa Teknik Üniversitesi tercih puanları kısmına, üniversite taban puanları sayfasından ulaşarak bilgi edinebilirsin. Ama ondan önce elindeki puanla hangi bölümü seçeceğine karar vermen gerekir. Örneğin dört yıllık bilgisayar mühendisliği bölümünü okumak istiyorsun ve YKS puanın dört yüz elli beş. Ama çok istediğin Bursa Teknik Üniversitesinde o bölümün taban puanı dört yüz altmış görünür. Puanın beş puan eksik olsa dahi tercih listesinde ilk sıraya o bölümü yazarsan, okulun kontenjan durumuna göre kabul olma ihtimalin var. Ancak yerleşememe ihtimalinin de olduğunu unutmamalısın. Bu durumda tercih listeni, Bursa Teknik Üniversitesi puanları araştırman gibi farklı üniversitelerden yaptığın araştırmalarla zenginleştirmelisin.
Hangi bölümü okumak istediğini biliyorsun, puan sonuçların da hazır. Sırada istediğin bölümün Bursa Teknik Üniversitesi sıralama listesi kısmına bakmak olacak. Kariyer.net sitesinde bununla alakalı bütün detaylara ulaşabilirsin. Oradan en son o bölüme kaç puanla girilmiş, kontenjan sayısı kaç, sıralaması kaç hepsine bakabilirsin. Bursa Teknik Üniversitesi taban puanları gibi sıralama listesi de senin için önemli veriler arasında yer alır.
Başarı sırası, o yıl üniversitenin herhangi bir bölümüne en son giren kişi baz alınarak belirlenir. Örneğin Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümüne son kayıt yapan kişinin başarı sıralaması kırk yedi binde. Bu durum da bölüme en az kırk yedi bin sıralamayla girebilirsin demek olur. Ancak bu örneğin yıllara göre değişebileceğini de unutmamalısın. Bir önceki yıl bu şekilde olması senin yerleşeceğin yıl da böyle olacak anlamına gelmez. Başarı sırası her üniversitede farklılık gösterir. Yani X üniversitesinde bir bölüm iki yüz elli bininci sıradayken Y üniversitesinde ise aynı bölüm yüz seksen beşinci sırada olabilir. Bursa’da okumak istersen önce Bursa Teknik Üniversitesi başarı sıralaması kısmına bakıp araştırman gerekir. Örneğin, Bursa Teknik Üniversitesi taban puanları arasında bulunan mimarlık bölümünün 2021 yılında yüz kırk iki bin sıralaması varken 2022'de bu sıralama yüz elli iki bine çıkar. Yani mezuna kalıp aynı sıralamayı yapmaman gerekir çünkü sıralama ve puanlar her sene değişkenlik gösterir.
Seçeceğin bölümle ilgili Bursa Teknik Üniversite puanları araştırmasını yaptıktan sonra, senin için tercih zamanı başlar artık. Bu süreçte zorlanacağını düşünüyorsan uzmanlardan profesyonel yardım da alabilirsin. Tercih listene yirmi dört tane bölüm yazma hakkın var. Listede yapacağın sıralama çok önemli. Tercih sırasına en çok istediğin bölüm ve okulu yazarak başlamalısın. Aynı okulu farklı bölümleriyle birden fazla yazabilirsin. Örneğin Bursa Teknik Üniversitesi tercih listende, iletişim fakültesi ile yer alıyorsa aynı zamanda puan ve sıralamana uygun aynı üniversitenin mühendislik fakültesinden de bölüm yazabilirsin. Bir de istediğin üniversitedeki sıralama, senin sıralamanın üstünde ise bir ihtimal olarak yine de tercih listene yazabilirsin. Çünkü bazen kontenjan açıklığı olabilir. Sıralaman düşük olsa dahi kontenjan boşluğu oluşursa kazanma ihtimalin yüksek olur. Bu ihtimalleri de göz önünde tutarak moralini hep yüksek tutmalısın ve istediğin bölümü kazanmak için düzenli çalışmalısın.
Sınav dönemi kadar önemli olan diğer bir süreç ise tercih dönemidir. Eğer tercih yapmadan önce, istediğin okulu görme imkanın varsa kesinlikle gidip görmelisin. O şehre taşınmadan önce daha hazırlıklı olursun ve okul hakkında önceden bilgi sahibi olmuş olursun. Yanlış bir tercih listesi yapmamak için tercih kılavuzunu dikkatli okumalısın. Seçimlerini başarı sıralamana göre yapmalısın. İstemediğin bir bölümü ve şehri yazmak senin için zaman kaybı olacaktır. Çünkü, daha sonra bölümünden pişman olup sınava tekrar hazırlanmak istediğinde puanın yarıya düşer. Sıralamayı ve seçmek istediğin bölümü yazmadan önce üniversitenin verilerine göz ataman gerekebilir. Bursa Teknik Üniversitesi taban puanları gibi yerleşkeler, kontenjan rakamları, eğitmen ve okutman kadrosu gibi veriler de senin üniversite eğitim hayatın için önemli olabilir. Seçmek istediğin bölümün iş fırsatları neler, mezun olduktan sonra iş bulma kolaylığı var mı araştırmalısın. Okulu kazandıktan sonra karşına ev, yurt, ulaşım vb. gibi sorunların çıkmaması için bu imkanların olmadığı bir şehri yazmamalısın. Tercih yaparken, bunlara dikkat edersen senin için daha iyi olacaktır.
Üniversitelerde öncelikle yeni dönem kontenjan önerilerine ulaşılır. Sonra, birim gerekli yerden kontenjan önerilerini talep eder. Daha sonra, bunları öğrenci işlerine yollar. Öğrenci İşleri de bu önerileri üniversite senatosuna sunar. Orada da son hali hazır olduktan sonra tekrar öğrenci işlerine gönderilir ve son hâli, üniversite tarafından kabul edilir. Bu süreç Bursa Teknik Üniversitesi kontenjan listesi için de geçerlidir.
Kontenjanın oluşumu bu şekildedir. Bursa Teknik Üniversitesi kontenjan alanı da bu şekilde oluşur ve daha sonra YÖK’ün tercih rehberinde yayınlanır. Her üniversitenin ayrı ayrı kontenjanları mevcut. Tercih sürecinde Bursa Teknik Üniversitesi taban puanları gibi kontenjan sayıları da önemli bir veridir. Üniversitenin kontenjan kısmından ayrı olarak bir de ek kontenjan sistemi var. Ek kontenjandan sadece belirli öğrenciler yararlanabilir. Ek kontenjandan faydalanabilmek için; üniversiteye ilk defa kayıt yaptırıyor olmak ve OHAL kapsamındaki illerde yaşıyor olmak gerekir. Kontenjanın sınırlı olma ihtimaline karşılık puanını olabildiğince yüksek tutarsan bölüme alınma ihtimalin daha yüksek olur. Bu ve bunun dışında farklı bilgiler için üniversite rehberi sayfasına göz atabilirsin. Kariyer.net tarafından hazırlanan bu sayfa senin için önemli bir danışman olabilir.
Bursa Teknik Üniversitesi sayısal, eşit ağırlık ve dil alanlarında çeşitli bölümlere sahiptir. Sayısal alanında en yüksek taban puanı 460,74635 ile Bilgisayar Mühendisliği bölümüne aittir. 423,52850 puanı ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği bu alanda Bilgisayar Mühendisliğini takip eder. Eşit ağırlık alanında ise 387,02437 ile taban puanı en yüksek program Psikoloji bölümüdür. Dil alanına ilgisi olan ve bu alanda tercih yapmak isteyen üniversite adayları, 411,64203 puanı ile üniversitenin bu alandaki tek bölümü olan İngilizce Mütercim ve Tercümanlık bölümünü tercih edebilir....