Üniversitelerin Dijital Oyun Tasarımı bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Dijital Oyun Tasarımı Bölümü; yeni teknoloji ürünleri ile birlikte her geçen gün daha da fazla gelişim gösteren oyun sektöründe yer alacak, yaratıcılığı ile oyunseverlerin hizmetine oyunlar hazırlayıp sunacak yetkin bireylerin yetişmesini amaçlayan disiplinlerarası bir bölümdür.
Dijital oyun tasarımı bölümü kapsamında öğrenciler, interaktif deneyimlerin nasıl tasarlandığı konusunda eğitim alacaklardır. Öğrenciler oyun tasarımı mekaniği, anlamlı oyun, oyun içeriği, oyun oynama, oyun tasarım yazılımlarının teknik özellikleri, oyun motorları ve görsel açıdan zengin oyun ortamının nasıl tasarlandığını inceleyeceklerdir.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörÜniversite sınavı temposu geride kaldı. Yoğun bir süreç ve emeğin sonunda sıra bölüm seçeneklerine gelir. Öncelikle bu süreçteki tüm özverin için seni kutlarız. Tercih sürecinde belirleyeceğin bölüm ve üniversite, geleceğini büyük ölçüde şekillendirecek. Bu yüzden seçmeyi düşündüğün bölüm ile ilgili detaylı bir araştırma yapman, doğru kararlar vermen için önem arz eder.
Dijital oyun tasarımı bölümü, günden güne gelişim gösteren oyun sektöründe kendini konumlandıracak ve yaratıcılığını kullanacak bireyler yetiştirir. Adı kadar eğlenceli olan ve DOT olarak da kısaltılan bölümden mezun olunduğunda, oyun tasarımının herhangi bir aşamasında görev alınılabilir. Eğer kendini oyunsever ve yaratıcı olarak tanımlıyorsan, bu bölüm tam senlik olabilir. Bölüm hakkında detaylı bilgiye dijital oyun Tasarımı bölümü sayfasından ulaşabilirsin. Bilgileri derledikten sonra ise dijital oyun tasarımı taban puanları listesini incelemen gerekir.
Dijital oyun tasarımı bölümü taban puanları tercih sürecinin temel sorularından biridir. Her yıl, üniversite sınavına giren kişilerin tercih eğilimlerine göre taban puanları belirlenir. Bu eğilimlere göre taban puanları önceki yıllara göre artabilir veya azalabilir. Tercih eğilimleri; bölümün ve üniversitenin iş imkanları, akademik yetkinliği, bulunduğu şehir gibi durumlara göre değişiklik gösterebilir. Bunun yanında üniversitelerin okul birincisi kontenjanı ile yerleşen öğrenciler için de üniversitelerin taban puanları değişiklik gösterebilir.
Dijital oyun tasarımı tercih puanları, üniversiteden üniversiteye değişir. Örneğin 2022 yılında Bahçeşehir Üniversitesi dijital oyun tasarımı bölümü için tam burslu olarak 500.850 taban puanı ile öğrenci almıştır. Ancak aynı yıl Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi dijital oyun tasarımı bölümü için bu puan 371,96847 olmuştur.
Dijital oyun tasarımı bölümü puanları listesinde benzer bir durum burs seçenekleri için de geçerlidir. Burs oranı yükseldikçe dijital oyun tasarımı taban puanları artabilir. Bunun için Beykoz Üniversitesini örnek alabilirsin. 2022 yılında burslu bölümün taban puanı 388,035 olarak verilmiştir. Ancak % 50 indirimli olan bölümün puanı 267,410 olmuştur. Örnekten de görebildiğin gibi yeni nesi bir bölüm olan dijital oyun tasarımı taban puanları açısından oldukça geniş bir skalada yer alır.
Dijital oyun tasarımı bölümü sayısal puanı ile öğrenci alır. Dijital oyun tasarımı puan listesi için öncelikle araştırmak istediğin üniversiteyi belirlemelisin. Ardından Kariyer.net tarafından senin için hazırlanan üniversite taban puanları sayfası üzerinden bölümün geçmiş yıllardaki taban puanlarına bakabilirsin. DOT, bazı üniversitelerde Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi bazılarında ise İletişim Fakültesi kapsamında bulunur. Araştırmanı yaparken bunu göz önünde bulundurabilirsin. Bu durum dijital oyun tasarımı taban puanları üzerinde herhangi bir etkiye sahip değildir. Ancak yine de dijital oyun tasarımı sıralama listesine göz ataman gerekir.
Dijital oyun tasarımı başarı sıralaması da tıpkı taban puanları gibi değişiklik gösterir. Bu noktada, dijital oyun tasarımı bölümü sıralama için de taban puanları gibi bir araştırma yapman gerekir. Dijital oyun tasarımı başarı sıraları hakkında yaptığın araştırmanın sonunda ulaştığın sıralamaları en yüksek sıralamadan en düşük sıralamaya doğru dizerek tercih listeni hazırlayabilirsin. Genellikle bu liste, taban puanı sıralaması ile paralellik gösterir. Az önce verdiğimiz örneği baz alacak olursak: 2022 yılında Bahçeşehir Üniversitesi dijital oyun tasarımı bölümü için tam burslu olarak en son 16.977. olan öğrenciyi almış. Ancak aynı yıl Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi dijital oyun tasarımı bölümü için bu sıralama 141.300 olmuştur.
Yaptığın bu araştırmaların sonucunda vakıf üniversitelerinde bulduğun başarı sıralamasının; %100 burslu, %50 burslu ya da burssuz olup olmadığını kontrol etmek daha net sonuçlar almana katkı sağlayabilir. Ayrıca bazı vakıf üniversiteleri, tercih listendeki sıralamaya göre ek burslar sağlayabiliyor. Bunu da göz önünde bulundurabilirsin.
Dijital oyun tasarımı bölümü, genellikle oyun tasarlama hayaline sahip kişiler tarafından tercih edilir. Üniversitelerin iletişim fakültelerinde bulunan bölümün lisans eğitim süresi 4 yıldır. Programın amacı, öğrencilerin oyun tasarımı konusunda gelişip uzmanlaşması ve sektörde nitelikli insan kaynağı sağlanmasıdır. Eğer sayısal alandaki puan ve sıralaman dijital oyun tasarımı taban puanlarına yetiyorsa, yettiği üniversiteleri tercih listene ekleyebilirsin. Dijital oyun tasarımı tercih listene girecekse şehir seçimi yapman gerekir. Bu bölüm her şehirde bulunmaz. Bu yüzden tercih edeceğin üniversitenin hangi şehirde bulunduğunu ve öğrenim göreceğin fakültenin nerede olduğunu mutlaka araştırmalısın.
Tercih döneminde dikkat etmen gereken bir diğer husus ise araştırdığın verilerin bu yıl için de geçerli olmayacağıdır. Üniversitelerin geçen yıl ile aynı sıralamada veya taban puanında öğrenci alıp almayacağı net değildir. Dijital oyun tasarımı puanları ve sıralamaları geçen yıla göre artabilir veya azalabilir. Ancak genel olarak üniversiteler arası sıralamada, yerleri çok fazla değişkenlik göstermez.
YKS puanın ile dijital oyun tasarımı bölümünde okuyabileceğin üniversiteler sadece Türkiye'de değil. KKTC'de okumanın iyi bir fikir olduğunu düşünüyorsan, dijital oyun tasarımı bölümü Girne'deki Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi ile Gazimağusa'daki Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde de bulunur.
Dijital oyun tasarımı taban puanları ve başarı sıralamaları gibi, kontenjanları da her üniversiteye göre değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin Bahçeşehir Üniversitesi burslu olarak 11 kişilik kontenjana sahipken, Nişantaşı Üniversitesi burslu olarak 8 kişilik kontenjana sahip. Bu bölüme sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ise 41 kişilik kontenjana sahip. Okul birincisi kontenjanı ise sadece Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde bulunur. Bu verilerden de görebileceğin gibi kontenjan sayıları da dijital oyun tasarımı taban puanları gibi değişkendir. Bu nedenle tercih listeni oluşturmadan önce dijital oyun tasarımı kontenjan listesini de incelemelisin. Eğer tercihini hala yapmadıysan üniversiteler sayfamızdan tüm üniversiteleri inceleyebilirsin.
Dijital Oyun Tasarımı bölümüne üniversiteler özelinde farklı taban puanları ve başarı sıralamaları ile alım gerçekleştirilir. En düşük puanla öğrenci kabul eden üniversite, Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesidir. İlgili okula girmek için alınması gereken puan 212,114 olarak belirtilir. En yüksek puanla öğrenci alan üniversite 500,850 puan ile Bahçeşehir olarak belirtilir. Sayısal alan sınavından 388,035 puan alan adaylar, Beykoz Üniversitesini tercih listesine ekleyebilir. İstanbul Bilgi Üniversitesinde okumak için gerekli olan taban puan ise 479,143 olarak belirtilir. Adayların seçimlerini üniversite sınavından elde ettikleri başarı sıralaması ve taban puanları doğrultusunda gerçekleştirmeleri beklenir....