Üniversitelerin Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümü, metal ve metal dışı malzemelerin üretimi, işlenmesi, karakterizasyonu ve uygulamaları üzerine odaklanarak öğrencilere geniş bir mühendislik disiplini sunan bir lisans programıdır. Bu bölüm, malzeme bilimi, metalurji, kimya ve mühendislik prensiplerini bir araya getirerek endüstriyel ve teknolojik ihtiyaçları karşılamak üzere nitelikli profesyoneller yetiştirmeyi amaçlar. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, temel olarak bu malzemelerden oluşan metallerin, seramiklerin, polimerlerin ve kompozit malzemelerin kullanımında, şekillendirilmesinde, işlenmesinde, karakterizasyonunda ve davranışında bulunur.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörYKS sınavı hangi üniversiteye gideceğinin kararını veren bir sınav sistemi olarak geçer. Her yıl haziran ayında gerçekleştirilen bu sınav aracılığıyla bir tercih listesi yazma hakkı elde edersin. Tercihini aldığın sonuçlara paralel bir şekilde hazırlarsan bu işten başarı ile ayrılabilirsin. Bir listeyi oluşturmadan önce bazı terimlerin ne anlama geldiğini ve onları nasıl kullanman gerektiğini bilmen gerekir. Tercih dönemlerinde sıkça karşına çıkan unsurlardan biri olan taban puanları bölümün genel puan seviyesini doğrudan sana yansıtır. Sen de buradan aldığın bilgilerle üniversiteleri yakından inceleme fırsatı elde edebilirsin. Metalurji ve malzeme mühendisliği bölümü taban puanları da bu nedenle analizlerinde bolca yer alması gereken bir parametre olmalıdır. Araştırma yapmak istiyorsan metalurji ve malzeme mühendisliği puanları gibi genel terimleri kullanabilirsin. Bunlar sayesinde birçok bilgiyi kolayca erişim elde edebilirsin. Bahsedilen bölüm için güvenilir kaynak bulma konusunda sıkıntılar yaşıyorsan Kariyer.net'i kullanabilirsin. Üniversite rehberi sayfası aracılığıyla metalurji ve malzeme mühendisliği taban puanları ile ilgili yeni bilgiler keşfedebilir, bilgi hacmini arttırabilirsin.
Üniversite seçiminde bakman gereken ilk unsurlardan biri eğitim kurumlarının kamuoyuyla paylaştığı taban puan verileri olmalıdır. Fakültelerle ilgili birçok bilgi sunan bu veriler sana zorlu tercih sürecinde ışık tutabilir. Türkiye’deki bütün eğitim kurumlarını karşılaştırma imkânı sunan taban puanları ideal seçimlerinde sana destek olabilir. Bu nedenle metalurji ve malzeme mühendisliği puanları tetkikleri de birçok yararlı bilgiyi barındırdığı için hayalindeki fakülteye ulaşmanda yardımcı olabilir. Başarılı bir tercih listesinin anahtarlarından biri de metalurji ve malzeme mühendisliği taban puanları ile ilgili yapacağın iyi bir araştırmadan geçer. Daha çok bilgi toplamak istersen Kariyer.net senin için iyi bir kaynak teşkil edebilir. Metalurji ve malzeme mühendisliği tercih puanları başta olmak üzere Türkiye'deki eğitim kurumlarıyla ilgili birçok bilgiye bu site aracılığıyla erişebilirsin.
Metalurji ve malzeme mühendisliği taban puanları ile birlikte tercih sürecinin bel kemiğini başarı sıralamaları oluşturur. Bölümün hangi sıralama seviyesinde kabul etmeye hazır olduğunu adaylara bildiren bu unsurla birçok bilgiyi ilk elden öğrenme şansı yakalayabilirsin. Taban puanları gibi nicel veriler yoluyla adayları aydınlatan bu unsur seneler içerisinde küçük de olsa bazı değişimlere maruz kalabilir. Başarılı bir tercih listesi oluşturmak istiyorsan metalurji ve malzeme mühendisliği başarı sıralaması terimini analizlerinin tam kalbine yerleştirmelisin. Çünkü atacağın her adımda metalurji ve malzeme mühendisliği sıralama faktörünün etkisinin geleceğinin üzerinde büyük olacağını bilmelisin. Geleceğindeki üniversite ile ilgili yanlış kararları önlemenin yolu başarı sıralamaları üzerine gerçekleştireceğin titiz bir çalışmadan geçer. Bu nedenle metalurji ve malzeme mühendisliği taban puanları ile birlikte başarı sıralama listesine de göz atmalısın.
Üniversite seçimlerini bir liste aracılığıyla gerçekleştirdiğin süreci tanımlayan tercih dönemi 1 haftalık kısıtlı bir zamanda yapman gerekir. Puan ve sıralamana uygun bir üniversiteyi bulmak için bütün faktörleri tek bir çatı altında toplayarak incelemen gerekir. Eğer bazı faktörleri bu gruptan dışlayarak tercih yapmaya çalışırsan geleceğin adına birçok hatalı karar alabilirsin. Bu nedenle en ince detayın bile hayatını değiştirebileceği gerçeğini unutmamalısın. Kararlarını alırken bu bilinçle alırsan hata yapma olasılığını minimum seviyelere indirebilirsin. Ayrıca bütün faktörleri incelemenin yanında onları doğru bir şekilde yorumlamalısın. Çünkü yanlış yorumlar istemediğin sonuçların ortaya çıkmasına yol açabilir. Ortadoğu Teknik Üniversitesinde İngilizce eğitime sahip metalurji ve malzeme mühendisliği bölümü bu duruma iyi bir örnek teşkil edebilir. Ankara’daki bu eğitim kurumuna girmek istiyorsan 460-500 arası bir puanın dışında sıralamada ilk 15.000 içine girmen gerekebilir. Çünkü puandan bağımsız olarak sıralamada bu sayıya yaklaşamazsan bu fakülteyi kazanma işini şansa bırakabilirsin. Sınavdan elde ettiğin sonucun orta seviyelerde olduğunu düşünüyorsan elit eğitim kurumlardan ziyade metalurji ve malzeme mühendisliği tercih yönünü Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi gibi daha makul seçeneklere doğru kaydırabilirsin. Bu yöntem sayesinde bütün odağını sana uygun olan eğitim kurumlarına yoğunlaştırabilirsin.
Tercih sürecini derinden etkileyebilecek diğer bir faktör olan kontenjan rakamları bölümün alabileceği kişi sayısı hakkında adayın bilgilenmesi sağlar. Nicel yollarla bu bilgileri sunduğu için tercihlerinde hesaba katman gereken bir parametre olmalıdır. Genellikle sınava giren birçok aday karar verme konusunda kararsız kaldığı zaman bu unsuru kullanmayı tercih eder. Tercih listende en ufak bir hataya bile yer vermek istemiyorsan metalurji ve malzeme mühendisliği taban puanları ile birlikte kontenjan unsurunu da es geçmemen gerekir. Çünkü bazı bölümlerin alımlarda koyduğu limit tercihlerinin başka yöne doğru kaymasına bile sebep olabilir. Bu durumu açıklayabilecek somut örneklerden biri de İstanbul Gedik Üniversitesinde burslu ve 4 yıllık eğitim hizmeti sunan metalurji ve malzeme mühendisliği bölümüdür. Bu eğitimin kurumunun 2022 yılında kabul ettiği kişi sayısı sadece 3 rakamıyla sınırlıdır. Sınavdan elde ettiğin sonucun çok da iyi olmadığını düşünüyorsan sınırlı sayıda alım yapılması sebebiyle bu fakülteyi kazanmak senin için zor olabilir. Tercihini daha çok yer ayıran fakültelerden yana kullanabilirsin. Yıldız Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi makul seçenekler arasında yer alabilir. Sen de metalurji ve malzeme mühendisliği kontenjan verilerini kullanarak üniversiteleri dikkatlice inceleyebilir ve kararlarını onların almaya istekli oldukları kişi sayısına göre alabilirsin. Bütün faktörleri aynı anda incelemek ve hepsini karşılaştırarak optimum seçenekleri bulmak istiyorsan Kariyer.net'in tercih motoru sayfasını deneyebilirsin. Filtreleme özelliği sayesinde kıyaslama yapabilir, metalurji ve malzeme mühendisliği bölümü ile ilgili verilere ilk elden erişim elde edebilirsin.
Demir ve çelikten petrokimya sanayisine kadar geniş bir alanda çalışma imkanı sağlayan Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümü üniversitelerin Mühendislik Fakülteleri dışında Kimya-Metalurji ya da Teknoloji Fakülteleri bünyesinde yer alır. Bölümle ilgili taban puanları üniversitenin devlet ya da vakıf üniversitesi olmasından eğitim diline kadar çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir. Bölüm için en yüksek taban puanı isteyen devlet üniversitesi 506,24434 puanla Orta Doğu Teknik Üniversitesinin İngilizce eğitim programıdır. Vakıf üniversiteleri arasında bölüm için en fazla taban puanı isteyen üniversite ise 392,45044 puan ile Atılım Üniversitesidir....