Üniversitenin taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Tercih listeni oluÅŸturmaya baÅŸla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörHer sene üniversite okumak isteyen yüz binlerce kişi, Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) başvuruda bulunur. Bu sayı bazı yıllar birkaç milyonu bulabilir. İlk kez üniversiteli olacak öğrenciler ile daha önce bir ön lisans ya da lisans programında mezun olan kişiler aynı sınavda yarışır. Bazıları ise halihazırda bir bölümde okuyor olmasına rağmen, yanlış tercihte bulunduğunu düşünerek şansını bir kez daha denemek ister. Böyle bir durumla karşılaşmamak ve ilk yılında istediğin üniversite ve bölüme yerleşmek istiyorsan çalışmayı sıkı tutmalısın.
Lise ya da dengi bir okuldan mezun olan herkes YKS’ye girme hakkına sahiptir. Diğer bir deyişle, üniversite yerleştirme sınavına girebilmek için en az lise mezunu olma şartı aranır. Aday öğrenciler tercihlerini sınavda elde edecekleri dereceye göre belirler. Her öğrencinin 30 tercih hakkı bulunur. Türk Alman Üniversitesi taban puanları istediğin bölüme yerleşebilmek için sana bir fikir verebilir. Bu bilgilere kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan üniversite rehberi sistemi üzerinden ulaşabilirsin. Tercihlerini tamamlamadan önce okumak istediğin bölümün ön lisans mı, yoksa lisans programı mı olduğunu da iyice öğrenmen gerekir.
Taban puanları her üniversite için farklıdır. Türk Alman Üniversitesi tercih puanları ile diğer üniversitelerin taban puanları birbirinden farklı olduğu gibi Hitit Üniversitesi taban puanları ile Ortadoğu Teknik Üniversitesinin taban puanları da birbirinden farklıdır. Taban puanları ilgili üniversiteyi seçen ve kesin kayıt yaptıran öğrencilerin başarılarına göre belirlenir. Bir bölüme en düşük puan ile kabul edilen öğrencinin puanı, bir sonraki yıl için taban puanı olarak belirlenir. Bu durum devlet ve vakıf üniversiteleri için de geçerlidir.
Türk Alman Üniversitesi taban puanları dışında bir değerlendirmeye daha dikkat etmen gerekir. O da okumak istediği üniversite ve bölümün sıralamasıdır. Bir üniversitenin sıralaması ile başka bir üniversitenin sıralaması birbiri ile aynı değildir. Başarı sıralaması taban puanından çok daha önemli bir veridir. Üniversite ve bölümlerin taban puanları yıllara göre değişiklik gösterse de başarı sıralaması pek fazla oynamaz. Bu yüzden başarı sıralamasını, taban puanından daha fazla dikkate alman gerekir.
Türk Alman Üniversitesi sıralama ve taban puanları tercih rehberinde yer alır. Tercih rehberi her sene yenilenen verilerle güncellenir. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından hazırlanan rehber üzerinden istediğin bilgilere ulaşabilirsin. Tercih rehberinde okumak istediğin bölüm ile ilgili taban puanları, başarı sıralaması ve kontenjan bilgileri yer alır. Türkiye ve Almanya tarafından ortaklaşa kurulmuş bir devlet üniversitesi olan Türk Alman Üniversitesi öğrencilerine pek çok imkan sunar.
Türk Alman Üniversitesi sanıldığının aksine bir devlet üniversitesidir. Türk Alman Üniversitesi başarı sıralaması her sene güncellenir. Türkiye’nin en başarılı öğrenciler bu üniversitede okuyabilmek için birbiri ile yarışır. Üniversite bünyesindeki fakülte ve bölümlerin başarı sıralaması birbirinden farklıdır. Malzeme bilimi ve teknolojileri ile hukuk bölümlerinin başarı sıralaması birbirinden farklı olduğu gibi, enerji bilimi ve teknolojileri ile sosyoloji bölümünün başarı sıralaması da birbirinden farklıdır. Üniversitenin başta mühendislik fakültesi olmak üzere pek çok bölümde eğitim dilinin Almanca olduğu unutulmamalıdır.
Tercih dönemi YKS’nin tamamlanmasından yaklaşık bir ay sonra başlar. Bu süreçte öğrencilerin listelerini oluşturmaları için pek fazla zamanı bulunmaz. Doğru tercihlerde bulunmak istiyorsan, iyi bir araştırma sürecinden geçmen gerekir. Türk Alman Üniversitesi tercih listende var ise bu üniversitenin taban puanları, başarı sıralaması ve kontenjan sayıları hakkında araştırma yapman işine yarayacaktır. Tercih sürecinde Türk Alman Üniversitesi taban puanları dışında fakülte ve bölümler, üniversitenin yurt kapasitesi, şehrin kültürel yapısı ve sosyal imkanları da araştırman gerekebilir.
Türk Alman Üniversitesi bölümlerinin başarı sıralaması ile taban puanı yıllara ve eğitim diline göre değişkenlik gösterebilir. Bu durum, şu örnekle açıklanabilir; Türk Alman Üniversitesinin eğitim dili Almanca olan en yüksek puanla öğrenci alan bölümlerinden biri siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilerdir. Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü, 2022 yılında, en düşük 426,219 puan ile öğrenci kabul etmişti. Aynı bölüm 2021 yılında en düşük 357,386 puan ile 2020 yılında ise en düşük 397,930 puan ile öğrenci kabul etmiştir. Bu puanlar arasında ciddi fark YKS’nin düzenlendiği senelerde ne kadar zor olduğu ile alakalıdır. Bu yüzden başarı sıralamasına bakmak daha doğru bilgiler sağlar. Ancak tüm veriler ve bilgiler yıllıktır. Bu da seni bu tarz bilgilerin her yıl değişeceği sonucuna götürür. Bu nedenle Türk Alman Üniversitesi taban puanları için yıllara göre bir araştırma yapman gerekir.
Türk Alman Üniversitesi kontenjan sayıları, mevcut eğitim öğretim yılı tamamlandıktan sonra, tekrar belirlenir. Yeni rakamlar gelecek yıl yürürlüğe girecek şekilde düzenlenir. Kontenjan sayıları değişebilir. Bu nedenle sınav sonrası tercih sürecinde içinde bulunduğun eğitim öğretim yılının kontenjan bilgilerine ulaşman gerekir. Türk Alman Üniversitesi taban puanları ve kontenjan bilgileri için tercih motoru sayfasını kullanabilirsin. Bu şekilde bir tercih şeması çıkarırsan daha az hata yapabilirsin.
Türk Alman Üniversitesi kontenjan sayıları bölümden bölüme değişiklik gösterir. İnşaat mühendisliği ile mekatronik mühendisliğinin kontenjan rakamları birbirinden farklı olabileceği gibi, enerji bilimi ve teknolojileri ile kültür ve iletişim bilimleri kontenjan rakamları da birbirinden farklıdır. Sen eğitimine Türk Alman ortaklığı ile kurulan bu üniversitede devam etmek istiyorsan, ilgiline çeken bölümlere tercih listende rahatlıkla yer verebilirsin.