Üniversitelerin Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2023 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde, verilen eğitim doğrultusunda siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilere ait temel kavramları vermenin yanı sıra toplumsal iş hayatına da ilişkin sosyal ve ekonomik konularda da araştırmalar yaptırmaktadır.
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünün amacı, öğrencilere dünyada gerçekleşmiş olan ve gerçekleşiyor olan siyası kavramları inceleyebilecek, araştırma yapabilecek öğrenciler yetiştirmektir.
Siyaset Bilimi bölümünü tercih etmeyi düşünen kişilerde ulusların siyasi olaylarına, siyaset tarihine, politikaya ilgili olması, araştırmacı ruhlu ve disiplinli olması aranan özellikler arasındadır.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörÜniversite sınavına giren öğrencilerin başarı grafiği sürekli değişir. 2022 yılının başarı ölçüsü ile 2021 yılının başarı ölçüsü aynı değildir. Bu yüzden fakülte ve bölümlerin başarı grafiği de buna bağlı olarak sürekli güncellenir. Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler taban puanları için de aynı durum geçerlidir. Söz konusu bölümün taban puanları yıllara göre değişiklik gösterebileceği gibi, üniversite ve fakültelere göre de değişiklik gösterebilir. Yani, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nde bulunan siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünün taban puanı 2022 için farklı olabileceği gibi, 2023 yılı için de farklı olabilir. Öte yandan, aynı yıl içinde, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler puan listesi ile İbn Haldun Üniversitesi siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü taban puanları bilgisi de birbirinden farklı olabilir.
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler taban puanları da dahil olmak üzere tüm bölümlerin taban puanları, her sene öğrencilerin üniversiteye giriş sınavı başarısı baz alınarak yenilenir. Söz konusu bölümün, 2022 yılında, en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 371,604 olarak belirlenmiştir. Aynı bölümün 2021 yılında en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 304,015 olarak belirlenirken, 2020 yılında ise en düşük puan ile aldığı öğrencinin puanı 387,738 olarak belirlenmiştir. Yani İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler tercih puanları bazı seneler artar, bazı seneler düşer. Diğer bir deyişle taban puanları arasında ciddi oynamalar söz konusu olabilir. Bu yüzden daha kesin kararlar verebilmek için başarı sırlamasına da göz atman gerekir.
Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler üniversite puanları gibi başarı sıralamaları da farklılık gösterir. Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler başarı sıralaması da hem yıllara göre hem üniversite ve fakültelere göre değişebilir. Yani, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler sıralama listesi geriye dönük olarak birbirinden farklı olabilir. Öte yandan, aynı yıl içinde, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü sıralama bilgisi ile İbn Haldun Üniversitesi siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü sıralama bilgisi de birbirinden farklı olabilir. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü başarı sıralaması da diğer pek çok bilgide olduğu gibi her sene yeniden güncellenir. Bu bölüme, 2022 yılında, en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 116.744 olarak belirlenmiştir. Aynı bölüme 2021 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 139.918 olarak, 2020 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması ise 54.473 olarak belirlenmiştir. Bu da demek oluyor ki, bu bölümde okumak istiyorsan sıralamanın 54 bin ila 140 bin arasında olması gerekiyor. Sen de siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler taban puanları araştırmanı da yaptıktan sonra başarı sıralamana göre üniversitenin siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümünü tercih listene ekleyebilirsin.
Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) giren tüm öğrenciler kısa bir dinlenmenin ardından yeni bir sürece başlar. Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tüm adayları tercih dönemi heyecanı sarar. Bu süreçte hayallerini süsleyen üniversitede okumak için aldığın puanın, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler taban puanlarına yakın olması gerektiği gibi, başarı sıralaman da üniversite başarı sıralamalarına yakın olması gerekir. Dolayısıyla, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler tercih etmeden önce bölümün taban puanları ve başarı sıralaması hakkında ayrıntılı araştırma yapmalısın. Çünkü bu kriterler sana o bölüme yerleşip yerleşemeyeceğin konusunda bir ön fikir verebilir. Söz konusu bölümün farklı üniversitelerde farklı taban puanı ve başarı sıralaması içerdiğini unutmamalısın. Bu durum vakıf üniversiteleri için de geçerlidir. Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler gibi bir bölümde okumak istiyorsan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesini tercih listene ekleyebilirsin. Sekiz yarıyıllık bir eğitim süresi bulunan bölümün ders içerikleri diplomasi tarihi, hukukun temel kavramları, dış politika analizleri uluslararası hukuk, iktisada giriş, uluslararası örgütler gibi konulardan oluşur.
Ön lisans ve lisans eğitim veren meslek yüksekokulu ve fakültelerin kontenjan sayıları sürekli güncellenir. Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler kontenjan sayıları da yıllara göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca bu rakamlar üniversiteden üniversiteye göre de değişiklik gösterebilir. Yani, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü kontenjan sayıları 2022 için farklı olabileceği için 2023 farklı olabilir. Öte yandan, aynı yıl içinde, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler kontenjan sayıları ile İbn Haldun Üniversitesi siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü kontenjan sayıları da birbirinden farklı olabilir. Öte yandan okumak istediğin bölümün ikinci öğretim programı olup olmadığını da inceleyebilirsin. Çünkü ikinci öğretim programı olan bölümler, örgün eğitimden ayrı olarak ikinci öğretim kontenjan sayısı belirler. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü genel kontenjan sayısı 2022, 2021 ve 2020 yıllarında 5 kişi olacak şekilde belirlenmiştir. Burada da görebileceğin gibi kontenjan rakamları da değişebilir. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi de dahil olmak üzere siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler taban ve tavan puanları, başarı sıralaması ve kontenjan sayıları da dahil olmak üzere pek çok veriye tercih motoru üzerinden dilediğin zaman ulaşabilirsin.