Üniversitelerin Beslenme ve Diyetetik bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2023 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Beslenme ve Diyetetik bölümü, insan beslenmesi ile ilgili konuları inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bölümün ana vurgusu insanların sağlıklı beslenmesine odaklanmaktır.
Beslenme ve Diyetetik, genel beslenme kurallarının tüm insanlar için aynı olmasına rağmen, beslenmenin her bireyin bireysel özelliklerine göre seçilmesi gerektiğine dayanmaktadır. Hasta kişinin beslenmesi ve diyetetiki, öncelikle sağlıksız diyetin neden olduğu hasta vücuduna verilen zararı azaltmanın yanı sıra hastalığın neden olduğu metabolizmayı geri kazanmayı amaçlamaktadır. Beslenme ve Diyetetik ayrı bir ilaç olarak kullanılamaz, ancak olağan tıbbi uygulamaları tamamlar ve iyileşme sürecini hızlandırır.
Hem devlet hem de vakıf üniversitelerinin eğitim programlarında, insan beslenmesinden besin bilimlerine kadar çeşitli alanlarda eğitim veren Beslenme ve Diyetetik Bölümü yer alır. Başarı sıralaması ve taban puanı değerleri, üniversitelerin gerekliliklerine göre farklılık gösterir. Bazı üniversitelerde, Beslenme ve Diyetetik bölümü İngilizce olarak da okutulur.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörÜniversite sınavı sonrasında yükseköğrenim hedeflerine uygun yeterli puan aldıysan bundan sonraki aşamada tercih sürecine yönelebilirsin. Tercih sıralaması yapmadan önce yükseköğrenim görmek istediğin üniversite ile bölüm tercihlerini belirlemelisin. Bu süreçte sayısal puan türünde öğrenci alan beslenme ve diyetetik bölümüne de tercihlerinde yer vermek istiyorsan alanla ilgili detaylı bir araştırma yapman gerekir. Bölüme ilişkin yapacağın araştırmanın detaylarında beslenme ve diyetetik taban puanları, üniversitelerin başarı sıralaması ve iş olanaklarını inceleyebilirsin. Eğitim almak istediğin üniversiteleri belirleyerek beslenme ve diyetetik taban puanları hakkında bilgi sahibi olman tercih rotanı doğru olarak çizmeni sağlar. Bu araştırma için tercih motoru sayfasından yararlanabilirsin.
Gelecek vizyonunda önemli aşamalardan birisi olan üniversite eğitimin için bölüm ve üniversitenin tüm detaylarını değerlendirmeye alman gerekir. Beslenme ve diyetetik tercih sürecini doğru yönlendirebilmen ise konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmanla mümkündür. Tercih listesine dahil etmek istediğin üniversitenin eğitim imkanları, bölümle ilgili olarak sunduğu avantajlar, dezavantajları, beslenme ve diyetetik taban puanları gibi başlıkları birlikte değerlendirmeye almalısın. Sağlıklı ve dengeli beslenme gibi konulara ilgili duyuyorsan sayısal puan türünde öğrenci alan beslenme ve diyetetik bölümüne yönelebilirsin. Dört yıllık lisans eğitimi sonunda diyetisyen unvanıyla özel sektörde ve kamu kurumlarında görev alabilirsin. Bireysel olarak kendi danışmanlık merkezinde kişilerin sağlıklı beslenme süreçlerinde destek olabilirsin. Toplumun yaşam kalitesini yükseltmede, sağlıklı bir yapıya kavuşmasında diyetisyen olarak rolünün bulunmasını istiyorsan beslenme ve diyetetik taban puanlarını incelemen gerekir. YKS sınav sonuçlarına göre sayısal puan türüyle tercih yapabileceğin beslenme ve diyetetik puanları ise üniversite bazında farklılık gösterir. Üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültelerine bağlı olarak eğitim veren beslenme ve diyetetik kaç puan diye araştırıyorsan bölümün bulunduğu üniversite puanlarını inceleyebilirsin. Mezuniyetin sonrasında diyetisyen olarak geniş bir yelpazede iş olanaklarına sahip olabilirsin. Özel ya da kamuya ait sağlık kuruluşlarında, spor kulüplerinde, otel restoranlarda istihdam imkanı bulabilirsin. Ayrıca özel beslenme programlarının uygulanması gereken özel bakım evleri, onkoloji birimleri, anaokulları da çalışma alanların arasında bulunur. Beslenme ve diyetetik başarı sıralaması listesine göre yerleşebileceğini bölüm mezuniyeti sonrasında spor kulüplerinde sporcuların beslenme danışmanlığını da yapabilirsin. Beslenme ve diyetetik tercih puanlarıyla girdiğin bölümden mezun olduktan sonra akademik düzeyde de çalışma yaşamını sürdürebilirsin. Alanda bilimsel çalışmalar yapmak, sağlıklı beslenme hastalık ilişkisi gibi konularda çalışmayı düşünüyorsan lisans eğitimi sonrasında yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim alman gerekir. Bölümü tercihlerine dahil etmek istiyorsan öncelikle üniversitelerin beslenme ve diyetetik bölümü taban puanları listesine göz atarak bilgi sahibi olman karar vermeni kolaylaştırır. Taban puanı, üniversite başarı sıralamalarının yanı sıra bölümde okutulan dersler, staj olanakları gibi konulara Beslenme ve Diyetetik Bölümü sayfasından ulaşabilirsin.
Bölümün bulunduğu üniversitelerde gerçekleşen geçen yılın beslenme ve diyetetik bölümü puanları listesini inceleyerek tercih yolculuğuna yön verebilirsin. Puan ve başarı sıralamasına göre tercih listene dahil edebileceğin bölümde anatomi, mikrobiyoloji, sağlık yönetimi ve politikaları ile beslenme ilkeleri, besin kimyası gibi temel beslenme konularında dersler yer alır. Diyetisyenlik ve diyetetik taban puanları ise üniversitelere göre değişen puan değerlerine sahiptir. Türkiye’de bölüme dair ilk yüksek öğrenim eğitiminin verildiği Hacettepe Üniversitesi beslenme ve diyetetik taban puanları diğer üniversitelere göre yüksektir. Üniversite 2022 yılında 429.096 beslenme ve diyetetik taban puanları ile öğrenci kabul etmiştir. Antalya’da bulunan Akdeniz Üniversitesinin 2022’de beslenme ve diyetetik taban puanları 374.325 olmuştur.
Yükseköğrenim kurumuna yerleşebilmende dönüm noktası olan tercih listesi oluştururken puan ve başarı sıralamaları öne çıkar. Tercihlerini oluşturmadan başarı sıralamana yakın üniversitelerin beslenme ve diyetetik bölümü sıralama listelerini not etmen karar vermende yardımcı olur. Sınav sonucuna göre değerlendirmede bulunurken eğitim almak istediğin şehirlerde bu bölümün olup olmadığını kontrol edebilirsin. Tercih sırasını belirlerken yüksek öğrenimine devam etmek istediğin şehirlerin üniversitelerini diyetisyenlik sıralama listesine dahil edebilirsin. Beslenme ve diyetetik taban puanlarına ve başarı sıralamana uygun bölümleri düşükten yükseğe doğru sıraladığında seçim yapman da kolaylaşır.
Üniversitelere göre değişkenlik gösteren beslenme ve diyetetik taban puanları ile başarı sıralamaları hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu düşünüyorsan tercih aşamasına yönelebilirsin. Üniversitenin beslenme ve diyetetik sıralama listesi doğrultusunda liste yaparken üniversitenin eğitim olanaklarını da değerlendirmeye alabilirsin. Bölümün sunduğu imkanlar, eğitim içeriği, sektörle bağlantıları, staj olanakları gibi unsurların da karar verme sürecinde etkisi bulunur. Kariyer planlarına uygun üniversite, şehir, bölüm üçlüsünü tespit ettikten sonra puanına yakın üniversitelerin diyetisyenlik puanları ile listeni oluşturmaya başlayabilirsin.
Büyük şehirlerde ya da daha küçük kentlerdeki üniversitelerde bulunan bölümün beslenme ve diyetetik taban puanları birbirinden farklıdır. Taban puanlarına ve başarı sıralamasına göre üniversite tercihlerini oluştururken beslenme ve diyetetik kontenjan listelerini incelemeyi de ihmal etmemelisin. Sadece başarı sıralaması ve diyetisyenlik taban puanları ile karar vermen tercih sonucunda bölüme yerleşme yüzdeni etkileyebilir. Düşük kontenjan ayıran üniversiteleri tercih ettiğinde yerleşme yüzden düşebilir. Bu nedenle tercihlerine yön verirken çok yönlü düşünmen yükseköğrenim sürecine geçişini kolaylaştırır. Tercih aşamasında kararsız kaldığın noktalarda daha net kararlar alabilmeni sağlayacak bilgiler için üniversiteler sayfasını ziyaret edebilirsin. Üniversiteler hakkında detaylı bilgi sahibi olduktan sonra kariyer yolculuğuna yön verecek tercih listeni oluşturmaya başlayabilirsin.