Üniversitenin taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Samsun Üniversitesi, 18 Mart 2018 tarihinde Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne bağlı fakülte ve bölümlerin kendisine bağlanması ile Samsun'da kurulan ikinci devlet üniversitesidir. Eğitime Kavak Meslek Yüksekokulunun ön lisans bölümü ile başlayan SAMÜ; ön lisans, lisans, yüksek lisans eğitimi vermektedir. Lisans eğitimi fakülteleri arasında mimarlık ve tasarım, mühendislik fakültesi, iktisadi idari ve sosyal bilimler fakültesinin yanı sıra kendisine bağlanan sivil havacılık yüksekokulu, gemi inşaatı ve deniz bilimleri fakültesi, havacılık ve uzay bilimleri gibi teknik eğitim veren fakültelerden oluşmaktadır. Üniversitenin lisansüstü yapısı ise yeni kurulan eğitim enstitüsüdür.
Tercih listeni oluÅŸturmaya baÅŸla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörHer sene yüz binlerce öğrenci ortaöğretim kurumlarından mezun olur. Lise eğitimini tamamlayan herkes, Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girmeye hak kazanır. Türkiye’de devlet ya vakıf üniversitelerinin herhangi birinde okumak isteyen herkes bu sınava girmek zorundadır. Aday öğrenciler, tercihlerini bu sınavda elde edecekleri başarıya göre belirler. Puan ve sıralama bilgisi bu yüzden çok önemlidir. YKS sonucunda almış olduğun puan ve sıralama ne kadar yüksek ise istediğin bölüme girebilme ihtimalin de o kadar yüksek olur. Aksi halde farklı bölümler arasından tercih yapmak zorunda kalabilirsin. Tüm adayların, iki oturum olarak düzenlenen YKS’nin birinci oturumuna katılması zorunludur. Ancak yalnızca birinci oturuma katılan adaylar iki yıllık ön lisans programları arasından tercih yapabilir.
Başvuru sayılarındaki yükseklik rekabeti de beraberinde getirir. Böyle bir durumda sınava giren adayların bir kısmının istedikleri bölüme yerleşemeyeceği öngörülebilir. Samsun Üniversitesi taban puanları bu üniversite okumak istiyorsan incelemen gereken bir veridir. Bu konuda Kariyer.net tarafından senin için hazırlanan üniversite taban puanları sayfasına göz atman da senin için faydalı olacaktır.
Taban puanı ilgili bölüme bir önceki eğitim öğretim yılında kesin kayıt yaptıran en son öğrencinin puanıdır. Tavan puan ise bunun tam tersini ifade eder. Yerleştirmelerde tavan puan oldukça önemlidir. Ancak ondan daha önemlisi taban puanlardır. Eğer öğrenci YKS’de yüksek bir derece elde edebilmiş değil ise puanı taban puana yakın olması gerekir. Bu durumda aday öğrencinin istediği bölüme yerleşme ihtimali o kadar yüksek olur. Samsun Üniversitesi tercih puanları fakülte ve bölümlere göre değişiklik göstermektedir. Aynı şekilde ön lisans ve lisans eğitimi veren fakültelerin taban puanları da birbirinden farklıdır. Bu durumu bir örnek ile açıklamak gerekirse; her ikisi de sayısal puan türü ile öğrenci almasına rağmen meteoroloji mühendisliği bölümü ile uçak bakım ve onarım bölümü taban puanları birbirinden farklıdır. Meteoroloji mühendisliğin bölümünün 2022 yılı için taban puanı 327,076 olarak tespit edilmiştir. Uçak bakım ve onarım bölümünün 2022 yılı için taban puanı ise 339,372 olarak tespit edilmiştir. Bu da demek oluyor ki, meteoroloji mühendisliği okumak istiyorsan yaklaşık olarak 327,076 puan alman, uçak bakım ve onarım okumak istiyorsan yaklaşık olarak 339,372 puan alman gerekir.
Hayalindeki bölüme yerleşmek için öncelikle kaç net yapman gerektiğini bilmen gerekir. Çünkü alacağın puan ve başarı sıralaman bu nete göre hesaplanır. Bir üniversitenin ya da bölümün başarı sıralaması bir önceki yıl yapılan sınavda o üniversiteyi tercih eden en son öğrencinin elde etmiş olduğu sıralamadır. Samsun Üniversitesi sıralama listesi de Samsun Üniversitesi taban puanları gibi değişkendir. Bu durum tüm üniversiteler ve bölümler için geçerlidir. Bir bölümün devlet üniversitesindeki başarı sıralaması ile vakıf üniversitesindeki başarı sıralaması aynı olmadığı gibi, vakıf üniversitesinin burslu programlarının başarı sıralaması ile ücretli programlarının başarı sıralaması da aynı değildir. Öte yandan, bir bölümün başarı sıralamasının belirlenmesine etki eden diğer faktörler, bölümün eğitim süresi, eğitim dili ve eğitim şeklidir. Eğitim şekli örgün eğitim mi, yoksa ikinci öğretim, açık öğretim ya da uzaktan öğretim mi olduğuna göre değişir.
Bir üniversitenin ve bölümüm sıralaması önceki eğitim öğretim yılında o üniversiteyi kazanan öğrencilerin başarısına göre her sene değişir. Samsun Üniversitesi başarı sıralaması da tüm kurumlarda olduğu gibi her sene mevcut veriler ışığında güncellenir. Bir devlet üniversitesi olarak, 2018 yılında, kurulan Samsun Üniversitesinin başarı sıralaması bilgileri yıllar ve bölümler bazında değişiklik gösterir. Yani, meteoroloji mühendisliği bölümünün başarı sıralaması 2022, 2021 ve 2020 yıllarında birbirinden farklıdır. Öte yandan, meteoroloji mühendisliği bölümünün 2022 yılı başarı sıralaması, uçak bakım ve onarım bölümünün 2022 yılı başarı sıralamasından da farklıdır. Meteoroloji mühendisliği bölümünün, 2022 yılında, en düşük puan ile aldığı öğrencinin başarı sıralaması 221.930 olarak belirlenmiştir. Uçak bakım ve onarım bölümünün, 2022 yılında, en düşük puan ile aldığı öğrencinin başarı sıralaması ise 195.805 olarak belirlenmiştir. Bu da demek oluyor ki, meteoroloji mühendisliği okumak istiyorsan YKS sınavında ilk 200 bin kişinin arasına girmiş olman, uçak bakım ve onarım okumak istiyorsan YKS sınavında ilk 180 bin kişinin arasını girmiş olman gerekir.
Sınavın tamamlanmasından sonraki süreçte puanın açıklanır. Samsun Üniversitesi taban puanları için araştırma yapmaya başlayabilirsin. Ancak sınav sonuçlarının daha önce açıklandığı zamanlar da olmuştur. Bu yüzden güncel haberleri takip etmek önemlidir. Sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte milyonlarca aday için tercih dönemi başlamış olur. Bu süreçte ilgi duyduğun bölümleri detaylı şekilde araştırman, başta taban puanları ve başarı sıralaması bilgileri incelemen gerekir. Samsun Üniversitesi tercih listende yer alıyor ise aynı araştırmaları bu üniversite için de yapmalısın. Bu şekilde Samsun Üniversitesi taban puanları hakkında geniş bilgin olur. Bu bilgilerle tercih sürecini daha mantıklı yürütebilirsin.
Kontenjan bir üniversite ve bölümün kabul edebileceği maksimum öğrenci sayısını ifade eder. Kontenjan sayıları yeni eğitim öğretim yılının başlamasından önce belirlenir. Merak ettiğin üniversiteler ile ilgili geniş bilgilere üniversiteler sayfasından kolayca ulaşabilirsin. Bu şekilde birden fazla üniversite araştırması yapabilirsin. Eğer Samsun'da eğitim görmek istersen de Samsun Üniversitesi kontenjan sayıları ile birlikte taban puanları, başarı sıralaması ve daha pek çok bilgiye ulaşabilirsin.
Samsun Üniversitesi, farklı fakültelerinde yer alan bölümleriyle öğretim hayatına devam eder. Okulun en yüksek puan ve başarı sıralamasıyla öğrenci kabul eden bölümü olan Tıp için öğrencilerin 500,11761 puan alması gerekir. Sayısal sınavına giren öğrencilerin tercih edebileceği bir diğer bölüm ise Havacılık ve Uzay Mühendisliğidir. Bu bölümün taban puanı 430,6657 olarak belirlenir. Psikoloji bölümü, eşit ağırlık sınavıyla öğrenci kabul eder ve taban puanı 372,85068’dir. Uçak Bakım ve Onarım bölümü okumak isteyenlerin sayısal alan sınavına girip 339,37247 taban puanı almış olması gerekir....